30 Eylül 2012 Pazar

TRT Gezelim Görelim Ekibi Bulgaristan'ın Semerci Köyünde

TRT Gezelim Görelim Ekibi
Semerciköyün'de
 
TRT – Gezelim Görelim programı Ankara’dan taaaaaa Bulgaristan, Rusçuk ili Semerciköyüne geldi ve... gördü!
Mayıs ayında T.C. Sofya Büyükelçisi sayın İsmail Aramaz köyümüzde Hıdrellez ve Gergövden kutlamalarına katıldı. Belki de o dostluk havası gözardı edilemedi. TRT – Gezelim Görelim programı Bulgaristan’da 3 köyde gerçekleşecek olan çekimlerden birine Semerciköyünü seçti.
Semerci köy kadınları yöresel yemekler hazırladı – geleneksel Türk baklavası ve yahi / Nevariye/, börekler / Viktoriya ve Remziye/, pasta ve sebzeli tavuk / İvelina/, tatlılar /Meral/, sarmalar/Seniha/, aşure ve helva/Zeliha/, süt çorbası /Şermiye/, tatar mahalesinin hazırladığı ve Reyhane’den tanıtıldığı şilbörek ve köbete, hiç şüphesiz ustalık örneği oldu.
Nikola Vılçev / köyün eski 30 yıllık muhtarı/ ve eşi Lübka Vılçeva eski günleri hatırlayarak, sağlık, ekonomi ve kültür alanında Türkler ve Bulgarlar nasıl el ele verip, hep beraber nasıl çalıştıklarını anlattılar.
Müzik programı Güneş’in davul grubundan bir kısmı gümbürtüsünle başladı. Viktoriya Hristova yönetiminde ki çocuklar Lazarki geleneğini canlandırdı. Nadka teyzemizin güzel sesi ve elişlemeli folklor kıyafeti, Ankara’dan gelen misafirlerimizi büyüledi.
Günün yıldızları Türk folklor kadın grubu Tuna Kızları oldu. Saz ve darbuka eşliğinde yıllar önce söylenen ve biraz unutulan türkülerle bol bol alkış topladılar. 2003de açılan Etnografya müzesinde genç kızlarımız geleneksel milli kıyafetler gösterisi yaptı. TRT ekibi kilise, camii ve köy manzaraları çekimlerinden sonra Semerciköyünden ayrıldı.
Köy halkına ve TRT ekibine candan teşekkürler. Din ve ırk ayrımı yapmadan, birarada bir bayram günü bize yaşattılar, köylümüze değer verdiklerini ıspat ettiler. Bu küçücük dünyada hayat çok kısa ve ayrımcılıktan kimse kazanmaz olduğunu hissettirdiler bize. Arkalarından havada dolaşarak bir dostluk ruhu kaldı. İYİ ki varsınız, iyi ki geldiniz... Gördünüz ve bize pozitif enerji yükleyip gittiniz! Allah sizden rağzı olsun!
Mecbure Efraimova, TİKİD Güneş Başkanı 28.09.2012
Alıntı http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9391

 

29 Eylül 2012 Cumartesi

Edirne Spor 2012-2013 Futbol Sezonunu Dualarla Açtı

Edirne Spor  2012 – 2013 Futbol Sezonunu Açtı
Edirne Saraçhane stadında 1923 yılından günümüze gelinceye kadar Edirne ilimizi temsil eden Edirne Spor Kulübü sessizce 2012–2013 Futbol Sezonunu Yönetim ve sporcularıyla kenetlenmiş olarak açtı.
Edirne Kulübünün açılışında Konuşan Başkan Gügümgüder kısa ve öz olarak kulübünün sorunlarını yapmış olduğu konuşmada dile getirdi.
Daha sonra Hocanın okumuş olduğu dua ile kurban kesimine geçildi.
Sporcuların basın mensuplarına tanıtımından sonra Teknik Direktör Adnan Yıldız yönetiminde ısınma hareketlerine müteakip çiftkale oynanan sembolik karşılaşmayla açılış sona erdi.
Akşamı da sporculara Edirne Sporun Saraçhane tesislerinde bir yemek verildi.
Edirne Spor Kulübüne 2012–2013 Futbol Sezonunda başarılar dileriz.

Edirne Halkı Kazandı

Edirne Halkı Kazandı
Bu İnşaat Mahkeme Kararıyla Durduruldu
Edirne Kent Konseyi, çevre örgütleri, ilgili kurumlar, ilgili kişiler 1. Murat Mahallesindeki yeşil alanda 30 civarında çam ağacının sökülmesi ve yerine 2 katlı betonarme bir inşaatın başlatılması üzerine 02 Temmuz 2012 günü bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı sonucunda ağaçların sökülüp yerine başlatılan inşaatın, açık bir şekilde imar plan hükümlerine aykırı olduğu, hukuka aykırı olarak başlatılan inşaatın kamuoyu vicdanında kabul edilmesinin mümkün olmadığını, inşaatın durdurulması, ihale ve ruhsatın iptal edilmesi ve alandan sökülen ağaçların yerine dikilmesi için mücadele etme kararını aldık.
Bu toplantıda; basın açıklaması, imza kampanyası, bildiri dağıtımı, valiliğe ve belediye suç duyurusunda bulunmak, bütün bu uyarılarımıza rağmen inşaatın devam etmesi halinde mahkemeye başvurulması kakar altına alınmıştır.
Aldığımız kararlar doğrultusunda bildiri dağıtımı, basın açıklaması, imza kampanyası, toplanan imzaların yetkililere iletilmesi, valiliğe ve belediyeye bu yasadışı inşaatın bir an önce durdurulması, ilgililer hakkında işlem başlatılması içerikli dilekçelerimizi verdir.
Burada üzüntüyle ifade etmek isteriz ki, tüm çağrılarımıza Edirne Valiliği ve Edirne Belediye Başkanlığı kulaklarını tıkamış. Bu hukuksuz inşaatın devam etmesine seyirci kalmışlardır. Yalnız Edirne Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü ilgililer hakkında işlem yapmak üzere dosyayı İçişleri Bakanlığına göndermiştir. İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği müfettiş konuyla ilgili soruşturmayı yürütmektedir.
Yetkililer bu talanı durdurmak bir yana, başka yeşil alanları da talan etmeye devam ettiler. Yaşanan tüm bu gelişmeler çerçevesinde, TMMOB (Türkiye Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği) Edirne İl Koordinasyon Kurulu da konuyu yargıya taşımış inşaat ruhsatının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 02 Ağustos 2012 tarihinde Edirne İdare Mahkemesine başvurduğunu açıklamıştır. 14 Eylül 2012 günü mahkemenin Edirne Halkı’nı sevindiren kararı bizlere ulaştı. Edirne İdare Mahkemesi, “Hukuka aykırılığı ortaya konulmuş dava konusu yapı ruhsatının yürürlüğünün devam etmesi durumunda yapılacak inşaatın telafisi güç ve imkânsız zararlara sebebiyet vereceği açıktır” gerekçesiyle inşaatın durdurulmasına oy birliği ile karar vermiştir.
Mücadele ettik ve bir kazanım elde ettik, haklılığımızı mahkemede onayladı, Edirne halkı kazandı; Yeşil alanlar parklar, toplumun yararlanması için ayrılan, kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ve dinlenme ihtiyaçlarına cevap veren ve kamu yararının gözetildiği alanlardır. Ayrıca gelecek kuşaklara aktaracağımız miraslarımızdır.
Buradan seçilmiş ve atanmış tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Yeşil alanları bir kişiye veya bir gruba rant ve çıkar sağlayacak şekilde dağıtmayın. Yeşil alanları fiilen halka kapatmayın.
Bu yeşil alanla ilgili yaptığınız ihale ve ruhsat düzenlemesini iptal edin. Gelin bu alana hep birlikte tekrar çam ağaçları dikelim.
Biz; Edirne Kent Konseyi, çevre örgütleri, ilgili kurumlar, ilgili kişiler ve mahalle halkıyla birlikte yeşil alanlar ve parklarda yapılan hukuksuz uygulamaların tamamına karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Yetkilileri yeşil alanlarda uygulanan tüm hukuksuzlukları gidermeye, yani görevlerini yapmaya davet ediyoruz.
29 Eylül 2012 Çevre Örgütleri, İlgili kurumlar, İlgili Kişiler ve Mahalle Halkı adına; Edirne Kent Konseyi

28 Eylül 2012 Cuma

Spor Toto Türkiye Kupası'nda Olin Edirne'nin Maç Proğramı

Spor Toto Türkiye Kupası
Maç Saatleri Belli Oldu
BEKO Basketbol Ligi’ndeki 16 takımın yeni sezon öncesinde 4 farklı grupta mücadele ettiği Spor Toto Türkiye Kupası maçları Ekim ayında oynanacak.
A Grubu müsabakaları 4–5–6 Ekim,
B ve C Grubu maçları 5–6–7 Ekim,
D Grubu müsabakaları da 2–3–4 Ekim tarihlerinde oynanacak.
Dört grupta 3'er gün sürecek elemeler, tek devreli lig usulüne göre oynanacak. Gruplarında ilk iki sırasında yer alan takımlar, şubat ayında organize edilecek Sekizli Final'e katılmaya hak kazanacak. Sekizli Final sonucunda 28. Türkiye Kupası sahibini bulacak.
D Grubu’nun maç programı şöyle; (Olin Edirne'nin bulunduğu Grup)
2 Ekim Salı
18.00 Fenerbahçe Ülker – Erdemir
20.15 Galatasaray Medical Park – Olin Edirne
3 Ekim Çarşamba
18.00 Erdemir – Galatasaray Medical Park
20.15 Olin Edirne – Fenerbahçe Ülker
4 Ekim Perşembe
17.00 Erdemir – Olin Edirne
19.15 Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe Ülker
Alıntı http://www.tbf.org.tr/

27 Eylül 2012 Perşembe

Olin Edirne 66 - İBB 55

Olin Edirne
Olin Edirne 66 – İstanbul Büyükşehir Belediye 55
Mimar Spor Salonu’nda oynanan özel müsabakada Edirne’mizin BEKO Erkekler Basketbol Liginde temsilcimiz Olin Edirne Basketbol Spor Kulübü ikinci müsabakada da İstanbul Büyükşehir Belediye Spor kulübünü yenmesini bildi.
Oyuna Berkay, Bekir, Pizotic, Davit, Parakhovski beşiyle başlayan Olin Edirne birinci periyota rakibine 24-21 lik bir üstünlük sağladı. İkinci periyotta İstanbul Büyükşehir’in üçlük atışlarına engel olamayan Olin Edirne devreyi 39–38 skorla kaybetti.
İkinci yarıya, Mehmet, Berkay, Mirzani, Jeliner, Kamer beşlisiyle hızlı girişi yapan Olin Edirne 49–41 skorla üçüncü periyotu tamamladı.
Dördüncü periyotta yine üstün oyunuyla Olin Edirne İkinci günde de maçın sonunda 66-55 lik bir skorla müsabakayı tamamladı.

26 Eylül 2012 Çarşamba

2012 Cumhuriyet Bayanlar Basketbol Kupası Sonuçlandı

2012 Cumhuriyet Bayanlar Basketbol Kupası
Sonuçlandı
Müsabakalar öncesi Edirne Valimiz Ordu Spor Sporcularını Ziyaret etti.

Son gün oynanan müsabakalarda alınan sonuçlarda
Güre Belediye Spor 62 – Orman Spor 54
Edirne Spor 56 – Ordu Spor 57
Ankara Orman Spor birinci
 
Edirne Mimar Spor Salonunda üç gündür devam eden 2012 Cumhuriyet Bayanlar Basketbol Kupası Ankara Orman Spor birinci oldu.
 
İkinci Ordu Spor
Üçüncü Edirne Spor
 Dördüncü Güre Belediye Spor
 
Yapılan müsabakaların sonunda ödül töreni yapılarak dereceye giren takımlara kupaları verildi.
Yapılan Müsabakalarda seyircinin az olması dikkati çekti

25 Eylül 2012 Salı

Cumhuriyet Bayanlar Basketbol Turnuvası'nın ikinci Günün skorları

Cumhuriyet Kupası Bayanlar Basketbol Turnuvasının ikinci gününde oynanan müsabakalarda aşağıdaki sonuçlar alındı.
İlk Müsabakada Ordu Spor 70 – Güre Belediyesi 52
İkinci Müsabakada Orman Spor 63 – Edirne Spor 50
İkinci gün sonunda Orman Spor iki galibiyeti, Edirne Spor ve Ordu Spor’un bir galibiyet ve bir yenilgisi bulunmaktadır. Güre Belediyesi oynadığı müsabakalar sonunda iki mağlubiyeti bulunmaktadır.
Önceden belirtilen üçüncü gün müsabakaların saatleri değiştirilmiştir.
25 Eylül 2012 tarihinde oynanacak müsabakaların saatleri aşağıdadır.
12.00 Güre Spor – Orman Spor
14.00 Edirne Spor – Ordu Spor
Müsabakaları basketbol severler ücretsiz olarak izleyebilirler.

Olin Edirne Bulgaristan Yambol'dan döndü

Olin Edirne BulgaristanYambol’da
Son Kaybettiği Topla Kaybetti (68–67)
Olin Edirne, Bulgaristan’ın Yambol şehrinde düzenlenen Diana Uluslararası Basketbol Turnuvası’nın son gününde karşılaştığı ev sahibi Yambol’a son topla yenilerek 68–67 mağlup oldu. 700 dolayında seyircinin izlediği maçın ilk yarısını da ev sahibi Yambol 33–31 önde tamamladı.
Günün diğer maçında Yunanistan temsilcisi Kavala, Makedon rakibi Feni-Kavadarci’yi 84–74 mağlup etmeyi başardı.
Olin Edirne maça Mehmet Yağmur, Bekir Yarangüme, David Jelinek, Sasa Cuic ve Art Parakhouski beşiyle başladı. Maçın ilk basket Cuic’ten geldi ve ilk 2.30 dakika bu skorla geçildi:0-2. Karşılıklı top kayıpları ve boş hücumlar sonucu her iki takımda sayı bulmakta zorlandı ve ilk beş dakika sayı anlamında çok kısır bir şekilde 5-7 Olin Edirne üstünlüğünde geçildi. Daha sonra Olin Edirne hücum organizasyonlarında istediği sayıları bulamayıp rakibini savunma anlamında da durduramayınca son 2 dakikaya 16–12 Yambol üstünlüğünde girildi. Olin Edirne son 20 saniyeye Bekay Candan’ın iki sayılık basketiyle 16-16 beraberliği yakalayarak girdi. Ardından Yambol’un sayısına engel olamayınca ve son topu da verimli kullanamayınca ilk periyot 18-16 Yambol’un galibiyeti ile tamamlandı. Periyotun bu bölümünde Olin Edirne’nin özellikle 2 ve 5 numaralı pozisyon oyuncularının oyuna yeterince dâhil olamadıkları göze çarptı.
Olin Edirne 2. Periyota Jelinek’in elinden bulduğu arda arda 3 sayılık basketlerle başladı ve 22–18 öne geçti. Periyotun 5. Dakikası geride kalırken Berkay Candan 4. Faulünü aldı ve skorboard 25–24 Yambol üstünlüğünü gösteriyordu. Periyotun son 9 saniyesine girilirken Olin Edirne Umar Atın ile beraberliği yakaladı: 31-31. Ama Yambol son topu sayıya çevirince takımlar soyunma odalarına 33-31 Yambol üstünlüğünde gittiler.
Üçüncü periyotun ilk 2 dakikası her iki takımın da karşılık top kayıpları ile başladı ikinci dakika geçilirken Parakhouski Olin Edirne adına skora denge getirdi 33-33. Son 4.30 dakikaya her iki takımın karşılıklı basketleriyle 37-37 girildi. Son 3.30’da Yambol 42-39 öne geçse de bu dakikadan sonra sahadaki David Jelinek, Mehmet Yağmur, Bekir Yarangüme, Berkay Candan ve Davud Kamer beşlisi rakibine özellikle savunmada geçit vermeyip periyot sonuna kadar sayı imkanı tanımayınca final periyotuna 46-42 önde giren taraf oldu.
Olin Edirne son periyota yine aynı beş ile başladı ve son 5 dakikaya Berkay’ın üç sayılık başarılı atışı ile 60–51 önde girdi. Olin Edirne kalan dakikalarda rakibi ile arasında ki bu 9 sayılık farkı koruyamasa da rakibinin öne geçmesine de izin vermedi son 1 dakika 48 saniyeye 7 sayı önde girmeyi başardı: 58–65. Yambol peş peşe bulduğu serbest atış sayılarıyla son bir dakikaya girilirken farkı 2 sayıya indirdi: 63-65. Maçın bitimine sadece 3o saniye kalan Yambol’un hücum faulünden kazanılan iki serbest atıştan birini sayıya çeviren Art Parakhouski Edirne temsilcisini 3 sayı farkla 66-63 öne geçirdi ve Yambol mola aldı. Molanın ardından son 19 saniyede Yambol farkı tek sayıya indirdi: 65-66. Yambol Jelinek’i faulle durdurunca 17 saniye kala kazanılan 2 serbest atıştan ilkini sayıya çeviren Jelinek farkı tekrar iki sayıya taşıdı 65-67. İkinci serbest atışını kaçıran Jelinek’in çemberden dönen topunu alan Levent Bilgin hemen ardından top kaybı yapınca başlayan karşı hücumda maçın bitimine 3,5 saniye kala Yambol 3 sayılık başarılı atış ile öne geçmeyi başardı maçtan 68-67 galip ayrıldı.
Olin Edirne’de tüm oyuncular süre alırken maçın periyotları şöyle oldu:
1.               Periyot: 18–16
2.               Periyot: 15–15
3.               Periyot: 9–15
4.               Periyot: 26–21
Olin Edirne: 4-Mehmet Yağmur(3), 6-Berkay Candan(7), 7-Umar Atın, 8-İsmail Çevik, 9-Bekir Yarangüme (2), 10-Levent Bilgin, 14- Nemenja Protic (2), 18-Pertev Öngüner (2) 22-David Jelinek(2), 25-Sasa Cuic, 50-Davud Kamer (7), Art Parakhouski (10), (Not: sayılar maçın ikinci yarısına aittir. İlk yarıda atılan sayılar sağlıklı biçimde kayıt altına alınamadığı için yayınlanmadı. Ama Olin Edirne İsmail Çevik dışında tüm oyuncularından sayı buldu.)
Alıntı Levent Takan, http://www.edirnebasket.com/olin-edirne-yambola-son-topta-kaybetti–68–67/

24 Eylül 2012 Pazartesi

Cumhuriyet Kupası Bayanlanlar Basketbol Turnuvası

23 Eylül Pazar günü başlayan Edirne Cumhuriyet Kupası Bayanlar Basketbol Turnuvasında ilk günde aşağıdaki sonuçlar alındı.
Orman 65 – Ordu 59
Edirne Spor 79 – Güre Belediye 54
24 Eylül Pazartesi Bugün aşağıdaki müsabakalar oynanacaktır.



Saat 13.00 Güre Belediye Spod - Ordu Spor

Saat 15.00 Edirne Spor - Orman Spor
Basketbol sporuna gönül veren sporseverler müsabakaları ücretsiz izlemektedirler.

23 Eylül 2012 Pazar

Prof. Kemal Karpat’tan
Bir Göç Hikâyesi
 
Gazeteci Emin Tanrıyar’ın Prof. Dr. Kemal Karpat ile yaptığı uzun soluk nehir söyleşisi kitabı “Dağı Delen Irmak: Kemal Karpat Kitabı” geçtiğimiz yıllarda yayınlanmıştı.
Karpat’ın hayat hikâyesi oldukça ilginç, öğretici ve renkliydi. Yazar, Balkanlardaki Türklerin sistematik bir şekilde devam eden göçünün sosyal ve siyasi sebepleri üzerinde geniş izahatlarda bulunur.
Edebiyatçı olmayı çok istediğini, buna hazırlandığını ama kendini bir anda sosyal bilimler alanında bulduğunu belirtir.(s.565) Edebiyatçı olsaydı ne kadar başarılı olurdu bunu bilemeyiz ama göç konusunda hafızasından silinmeyen, 12-13 yaşlarında yaşadığı bir olayı öyle ustalıkla anlatır ki okuyanların çarpılmaması mümkün değildir.
Aynı zamanda muhacirliğin ne hazin bir trajedi olduğunu insanın gözleri önüne serer. Yazar, 8–10 arabayla Anavatana göç etmek için hazırlanan akraba ve köylülerin köyden ayrılma sahnesini şöyle anlatır:
“ O civarlarda. Nihayet diğer köylerden arabalar da geldi. Yol kenarına dizildiler. Tanımadığım insanlar, çocuklar, hatta köpekler, kediler arabadan indiler, ‘Hadi hazır mısınız, vatana göçüyoruz, gidelim’ dediler. Babadağ’da oturan ve imamlık yapan uzaktan akrabamız Salim Hoca, tam hareket edilecekken, ‘Durun!’ dedi. O zaman ilk defa tarihle göçün, acının kaynaştığını gördüm. Salim Hoca’nın geçmişinin ne olduğunu, bilgisinin nereden geldiğini bilmiyorum, fakat orada çok etkileyici bir nutuk çekti: ‘Biz bu topraklara gelmişiz, burada herkesle kardeş gibi yaşamışız. Dedelerimiz, büyük dedelerimiz yüzlerce yıl burada yaşamış, hepsi burada gömülü. Bu topraklar bizim kanımıza işlemiş ve şimdi biz kurbanız. Gidiyoruz, vatanımıza dönüyoruz. Bir rüya varmış bir zaman, rüya bitti, dönüyoruz vatana. Buraları terk ediyoruz. Mağlup olarak dönüyoruz!’ Heyecanlanarak devam etti: ‘Gerçi yenildik ama yok olmadık. Şimdi yeni bir geleceğe doğru gidiyorsunuz. Ve siz geleceğin kahramanları, hadi çıkarın kalpaklarınızı!’ Rumenler, Bulgarlar toplanmış seyrediyorlar; ‘Hadi kalpaklarınızı çıkarıp bu adamlara selam verin’ diye bitirdi. Kalpak çıkarmak orada hürmet ifadesidir, herkes kalpağını çıkardı ve sonra tekrar taktı. Salim Hoca, ‘Hadi yürüyün artık’ dedi ve arabalar yavaş yavaş yola koyuldu. Yola koyuldular ama yavaş yavaş, yolda biraz bayır yukarı ya, atlar sanki gitmek istemiyorlarmış, sanki o toprakları terk etmek niyetinde değillermiş gibi adımlar ağır ağır, gönülsüzce atılıyor. Ve kafile yavaş yavaş köyümüzden çıkmaya başladı; köpekler havlıyor, gitmek istemiyorlardı…Yurdundan ayrılmak ne kadar acıymış!... Kim olursa olsun, Allah korusun… Zorla kopar gibi, arabalar gıcırdayarak, atlar istemeyerek, kadınlar ağlayarak, çocuklar sızlayarak, erkekler başı öne eğik arkaya bakmamaya gayret ederek Köstence’nin yolunu tuttular. Ormana giden yol, mezarlığın yanından geçiyordu. Sanki emir verilmişçesine bütün arabalar mezarlıkta durdu. Herkes arabadan indi, çoluk çocuk mezarlığa doğru avuçlarını açarak dua ettiler. O manzara hiçbir zaman gözümün önünden silinmez. Yurduna, her şeyine veda edip giden bir sürü insan durmuş, dua ediyor… Sonra kervan tekrar yola koyuldu ve yavaş yavaş tozlar içerisinde eridi gitti. Nereye? Anadolu’ya. Sonra akşam hayat dolu o evler kapkaranlık, bomboş kaldı. Baykuşlar geldi hemen, sanki oradan ölü çıkmış gibi acı acı bağırdılar. Bir süre göçmenleri takip eden köpekler bir yerde durup, sılaya, terk ettikleri yere dönüp havlayarak sahiplerini aradılar. Sahipleri ise çoktan Anadolu yolunu tutmuşlardı. Havladılar, havladılar… Kimse onlara kapı açmadı, yemek vermedi. Etraf bomboştu. Ondan sonra geldikleri yola dönerek, giden arabalara ulaşmaya çalıştılar. Bazıları ulaştı, bazıları yolda ölüp kaldı. Yani köpek dahi doğduğu yeri terk etmek istemiyordu.” (Emin Tanrıyar (Söyleşiyi yapan), Dağı Delen Irmak: H.Kemal Karpat Kitabı, s.44, Ekim 2008, Ankara, İmge Kitabevi Yayınları
Alıntı 23.09.2012 http://www.rubasam.com/NewsDetail.Asp?NewsID=1361&Title=Prof.-Kemal-Karpat’tan-Bir-Göç-Hikâyesi

22 Eylül 2012 Cumartesi

İki Bayram Arasında Nikâh Kıydırmanın ve Düğün Yapmanın Hükmü

İki Bayram Arasında Nikâh Kıydırmanın
ve
Düğün Yapmanın Hükmü
Bulgaristan Türklerinin Sesi Kırcaali Haber gazetesi, halkımız tarafından merak edilen ve mütalaası yapılan “İki bayram arasında evlilik” konusunu Kırcaali Böge Müftüsü Beyhan Mehmet’e cevabını almak üzere Arz etti.
Müftümüz Beyhan Mehmet’in Yorumu:
Mübarek gün ve geceleri konu ettiğimiz makalelerde “Kimi zamanların diğerlerine nispetle daha faziletli olduğunu, sebeb-i hikmetini de o gecelerde olağan büyük olaydan vuku bulması olarak açıklamıştık. Ancak bununla beraber, uğursuz ve kutsuz zaman dilimi olmadığını ilave etmiştik.
İki Bayram arası yani Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı dönemleri, İslam takvimine göre Şevval ve Zilkade aylarına tekabül ediyor. Peygamber efendimizin Aişe annemizle evliliği ise Şevval ayındaydı. Dolayısıyla halk arasında merak edilen bu konuyla ilgili, hiç bir sakıncanın olmadığını Peygamber efendimizin hayatından bir kesitte sunarak ifade etmiş oluyoruz.
Şartlar ve imkânlar oluştuğu zaman yılın bütün gün ve saatlerinde nikâh kıyılabilir, düğün yapılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
Evlilik ise Peygamberimizin (s.a.s) en önemli sünnetlerinden biridir. “ Evleniniz çoğalınız, ben kıyamet gününde sizlerin çokluyla iftihar edeceğim”. Çokluktan maksat eğitilmiş, ahlakı kazandırılmış ve özellikle din bilinci verilmiş bir kinayedir.
Alıntı Sebahat Ahmet http://www.kircaalihaber.com

21 Eylül 2012 Cuma

Edirne Kentimizin Basan ve Erkek Basketbol Takımları Turnuvalarla Lige Hazırlanıyorlar

Olin Edirne Basketbol Takımı
Bulgaristan Yambol Kentinde
Turnuvaya Katılıyor.
Bulgaristan Tunca Yambol Basketbol Kulübünce düzenlenen Bulgaristan I. Basketbol ligi 3’üncüsü Tunca Yambol Basketbol takımı, Makedonya Basketbol Kupası finalisti Feni Kavadanci, Yunanistan Basketbol ligi 6’ıncısı Kavala Spor kulüpleri katılıyor.
Turnuvanın Programı
21 Eylül Cuma
17.00
Olin Edirne
Feni Kavadarci
19.00
Tunca Yambol
Kavala
22 Eylül Cumartesi
17.00
Kavala
Olin Edirne
19.00
Tunca Yambol
Feni Kavadarci
23 Eylül Pazar
17.00
Kavala
Feni Kavadarci
19.00
Tunca Yambol
Olin Edirne

 Cumhuriyet Bayanlar Basketbol Turnuvası
Edirne Belediyesi’nin düzenlediği Cumhuriyet Basketbol Turnuvası Mimar Sinan Spor Salonunda Türkiye Basketbol Federasyonu’nun onayı ile 23-24-25 Eylül günleri oynanacaktır.
Turnuvaya Türkiye Basketbol Bayanlar 2’inci liginin takımlarından İlimiz takımı Edirne Spor, Orman Spor, Ordu Spor ve Güre Spor katılıyor.
Müsabakalar spor severlere ücretsiz olarak izleyeceklerdir.

Turnuvanın Programı
23 Eylül Pazar
13.00
Orman Spor
Ordu Spor
15.00
Edirnespor
Güre Belediyesi
24 Eylül Pazartesi
13.00
Güre Belediyesi
Ordu Spor
15.00
EdirneSpor
Orman Spor
25 Eylül Salı
13.00
Güre Belediye
Orman Spor
15.00
Edirnespor
Ordu Spor

Primorsko’da Folklor Festivaline Cebel’den Çocuk Grupları Katıldılar

Cebel’den Çocuk Grupları,
Primorsko’da Folklor Festivaline Katıldılar
Cebel (Şeyh Cuma) Belediyesindeki okullardan 45 öğrenci Belediye İdare yönetiminin desteğiyle Primorsko kentinde Orfeyus Denizle Birlikte Şarkı Söylüyor başlığı altında düzenlenen 5. Çocuk Folklor Festivaline katıldılar.
Çoğunlukta Rodoplar’dan olmak üzere 30 yerleşim yerinden yaklaşık 600 çocuk, festival kapsamında muhteşem günler yaşadılar. Akşamları Uluslararası Gençlik Merkezinde düzenlenen festival programında çeşitli bölgelerden farklı yaş gruplarında türkü ve halkoyunları icra eden katılımcılar yer aldılar. Gündüzleri amatör sanatçılar plajda oyun oynayarak eğlendiler.
Orfeyus Denizle Birlikte Şarkı Söylüyor Festivali sırasında Cebel Belediye Çocuk Merkezine bağlı Grazia (Zerafet) Modern Danslar Grubu ve Ruska Peeva Meslek Lisesinden öğrenciler, Kotel ve Şiroka Lıka kentlerinde bulunan ulusal folklor okullarının temsil grupları ve solistleriyle aynı sahnede türkü söyleyip, dans ettiler. Cebel amatör folklor sanatçılarının sahne gösterileri çok güzel duyguların yaşanmasına sebep oldu. Folklor gösterileri kayda alınarak Bulgaristan Ulusal Radyo’da (BNR) yayınlanıp, Folklorik Radyo Keşifleri albümüne katılacak.
Alıntı Kırcaali Haber http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=9286

20 Eylül 2012 Perşembe

Bulgaristan YÖK´le Mahkemelik Oluyor

Bulgaristan YÖK´le Mahkemelik Oluyor
 
Bulgaristan Rektörler Birliği, ülkenin verdiği üniversite diplomalarının denkliğini geçici olarak askıya alan Yüksek Öğretim Kurumu´nu (YÖK) mahkemeye verebileceğini açıkladı.
Bulgaristan Rektörler Birliği, ülkenin verdiği üniversite diplomalarının denkliğini geçici olarak askıya alan Yüksek Öğretim Kurumu´nu (YÖK) mahkemeye verebileceğini açıkladı.
Bulgaristan Rektörler Birliği (SR) Başkanı Prof. Vanyo Mitov, "On Air Tv" adlı televizyon kanalına yaptığı açıklamada, üyelerden oluşan bir heyetle sorunu görüşmek üzere Ankara´ya giderek, YÖK´ü ziyaret ettiklerini açıkladı.
Mitov, Bulgaristan´daki yüksek öğrenimin kalitesi ve akademik belgeleri ile ilgili kimi sahtecilik şüpheleri nedeniyle Temmuz ayında Bulgar diplomaların denklik kabulünü askıya alan YÖK ile yapılan görüşmeden sonuç alamadıklarını söyledi.
YÖK´ü taraf olduğu Lizbon Stratejisi´ni ihlal etmekle suçlayan Mitov, "Dava açma kararı alırsak bu davayı Türk avukatların yardımı ile yürüteceğiz, ancak Bulgaristan devletinden de destek bekliyoruz, çünkü Türk tarafı Bulgar eğitiminin itibarını zedelemektedir" diye konuştu.
Diplomalardaki denkliğin YÖK tarafından kabul edilmemesi nedeniyle Bulgaristan ekonomisi, üniversite ile fakültelerinin yıllık maddi kaybının 50 milyon avro civarında olacağı öğrenildi.
YÖK´ün resmi internet sitesinde daha önce yayınlanan açıklamada şu ifadeler yer almıştı
"Bulgaristan´a eğitim için giden bazı Türk öğrencilerin Bulgaristan´da diploma ders notu, şerh ve damga sahteciliği yapmakta olduklarının anlaşıldığı, söz konusu öğrencilerin sahte transkriptlerle Türkiye´deki üniversitelere yatay geçiş yaptıkları, bazı öğrencilerin yasal olmayan yollardan derslerden geçer not aldığı, okula devam etmeden mezun olma imkanı elde ettikleri, sahtekarlığın boyutlarının tahmin edilenin de ötesinde olduğu ve örgütlü bir biçimde yapıldığının gerek öğrencilerle yapılan görüşmelerden gerek tercüme-danışmanlık büroları gibi öğrencilerle yakın temas içinde bulunanlardan alınan bilgilerden anlaşıldığı Dışişleri Bakanlığınca bildirilmiştir."

19 Eylül 2012 Çarşamba

Saraybosna'da Sufilik Geleneği

Bosna´da Sufilik Geleneği
Saraybosna´da fethin 550. yılı etkinlikleri kapsamında ´Saraybosna´da 550 yıllık Sufilik geleneği´ sergisi açıldı
Bosna Hersek´in başkenti Saraybosna´nın fethinin 550. yıl dönümü dolayısıyla, şehrin ruhunu yansıtan eserlerin yer aldığı sergi düzenlendi. ´Saraybosna´da 550 yıllık Sufilik geleneği´ adını taşıyan sergide, Osmanlı zamanında bölgede etkili tarikatlara dair kayıtlar, eski tespihler, derviş külah ve elbiseleri sergileniyor.
Bosna´nın en eski ailelerinden Hacımeyliç ailesine ait eserlerin yer aldığı sergi, Saraybosna´nın kurucusu olarak kabul edilen İsa Bey İshakoviç´e ithaf edildi.
Sergiyi düzenleyen Bosna-Hersek´in önemli hat sanatçısı Dr. Kazım Hacımeyliç, hazırladıkları serginin Saraybosna´ya "tarih süzgecinden, belgeler ve tarihi eserlerle bir bakış" olduğunu söyledi.
Serginin, Saraybosna´nın Osmanlılar tarafından fethinin 550. yılında düzenlendiğini belirten Hacımeyliç, Saraybosna´nın fatihi olarak bilinen İsa Bey İshakoviç, onun kurduğu vakıf ve bu topraklardaki ilk Mevlevi tekkesine de sergi aracılığıyla dikkati çekmek istediklerini ifade etti. İsa Bey İshakoviç´in Bosna için çok önemli bir isim olduğunu kaydeden Hacımeyliç, Saraybosna şehrinin bu tekkenin misafirhanesinden başlayıp genişlediğine dikkati çekti.
Serginin ana temasının "unutulmayan tarih" olduğunu ifade eden Hacımeyliç, sergiyi düzenlemedeki amaçlarının ise "insanları Saraybosna tarihi, tasavvuf ve dervişlerle tanıştırmak" olduğunu söyledi.
Dervişlerin giydikleri elbise ve başlıklardan kaligrafi eserlerine, el yazması tarihi kitaplardan el sanatları eserlerine rastlamanın mümkün olduğu sergide, İsa Bey İshakoviç´in tekkesinden de günümüze kadar ulaşana iki eser yer alıyor. Sergide, ülkenin değişik bölgelerine ait farklı eserlerin yanı sıra, Rufailik, Nakşibendîlik, Kadirilik ve daha birçok tarikata dair kayıtlar da bulunuyor.
Kazım Hacımeyliç, sergilenen eserlerin tümünün Hacımeyliç aile müzesinde saklanarak günümüze kadar ulaştırıldığını belirterek, "Buradaki en eski eser 1448 yılına ait bir el yazması. Diğer eserler de ortalama 300 ila 400 yıllık bir geçmişe sahip. Bunların dışında 70 yıllık bir geçmişi olan Bosna-Hersek tarihine ait eserler de var" dedi.
Serginin sponsoru olan ASA Grup´un Kurumsal İletişim Müdürü Vedran Perşiç de Saraybosna´nın fethinin 550. yıl dönümü dolayısıyla "kültür, gelenek ve din" çerçeveli sergiye ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Serginin iki ay boyunca açık kalacağını belirten Perşiç, bu süre içerisinde birçok öğrencinin şehrin tarihini bugünkünden farklı bir açıdan görme şansı bulacağını kaydetti.
Alıntı 19.09.2012 http://www.rubasam.com/