Sayfalar

22 Aralık 2010 Çarşamba

Tarih 23 Aralık 2010



Kubilay Olayı

Nakşibendî tarikatına bağlı Giritli Derviş Mehmet adındaki bir yobaz ve altı müridi, 7 Aralık 1930’da Manisa’dan yola çıkmış, 23 Aralık’ta Menemen’e girmişlerdi. Belediye Meydanı’nda gezinmeye başladılar, “Ey ahâli! Din elden gidiyor. Şapka giyen kâfirdir. Yakında yine şeriat gelecek. Bize kurşun işlemez, biz şeriat ordusuyuz” naralarıyla halkı galeyana getirmek istemişlerdi.

Katılanlarla sayıları artan yobazları dağıtmak için Yedek Asteğmen Kubilay’ın emrindeki askeri birlik görevlendirilmiş, Kubilay olay yerine gelip, yaptıklarının yanlış olduğunu ve dağılmalarını söylediğinde, yobazlar buna kurşunla karşılık vermişlerdi. Sonra, yaralanarak yere düşen Kubilay’ı sığındığı cami avlusuna kadar izlediler ve Derviş Mehmet, çantasından çıkardığı testere ağızlı bağ bıçağı ile Kubilay’ın başını gövdesinden ayırdı, yanındakilerin yardımıyla, yeşil bayrağın sopasına iple bağladı…

Olay yerine yetişen askeri birliğin “Teslim ol!” çağrısına ateşle karşılık verilince çıkan çatışmada Derviş Mehmet ve bazı isyancılar olay yerinde vurulurken, kaçmayı başaralar da yakalanarak, yargılanmak üzere kurulan Askeri Mahkeme’ye teslim edildiler.

Dolmabahçe’de Mustafa Kemal’in başkanlığında yapılan toplantıda Menemen ile Manisa ve Balıkesir merkez ilçelerinde sıkıyönetim ilan edildi.

Askeri Mahkeme’de 37 sanık hakkında idam kararı verildi. Cezası onaylanan 29 sanık 3 Şubat 1931’de Menemen’de idam edildi.

Menemen'de 23 Aralık 1930'da şehit edilen asteğmen öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Bey, ölümlerinin 80'nci yılında Yıldıztepe'deki anıt önünde törenlerle bugün anılacak. Tören öncesi Menemen Tren Garı önünden Menemen Belediyesi'nin organize ettiği "Laiklik ve Demokrasi" yürüyüşü başlayacak.

Kubilay Anıtı önünde 10.00'da, resmi devlet töreniyle başlayacak. Devlet töreninin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Şehit Asteğmen Kubilay anısına her yıl düzenlediği Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu yapılacak. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, bu yıl da Kubilay'ı ölümünün 80'nci yılında "Ben Atatürkçüyüm" diyenlerle anacaklarını söyledi.

Dipnotlar
       * E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
          * Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
          * Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
          * E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
          * E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
          * Salih Bozok, Hep Atatürk ile Beraber, Cumhuriyet Yayınevi.
          * Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
          * Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
          * Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
         * N. Ahmet Banoğlu-K. Zeki Gencosman, Atatürk Ansiklopedisi, 10 Cilt,  May Yayınları.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder