Sayfalar

25 Ocak 2011 Salı

25 Ocak 2011 Basın Açıklaması


Basın Açıklaması

Edirne Belediye Başkanı‘nın, 50 daire karşılığında, 350 dekarlık tarım arazisini yapılaşmaya açması duyarsızlıktır!
19.01.2011
Edirne‘nin Paşaçayırı mevkiinde bulunan, önceden Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘ne ait olan 350 dekarlık tarım arazisi, Edirne Belediye Meclisi‘nde yapılan plan değişikliği ile imara açılmıştır. Arazi üzerinde TOKİ tarafından hastane ve konut yapılması planlanmaktadır.
86 yıl önce 1924 yılında özel idareye bağlı olarak fidanlık ismiyle kurulan Enstitüde, Trakya‘da ana ürün olarak ekimi yapılan ayçiçeği, çeltik, buğday ve arpa bitkilerinde ıslah ve adaptasyon çalışmaları yürütülmekte; bölge koşullarına uygun yüksek verimli ve kaliteli çeşitler geliştirilmektedir. Bölgenin buğday tohumluğu talebi yerli imkânlarla sağlanmaktadır. Enstitünün geliştirdiği çeşitlerle Türkiye genelinde yılda 2 milyar liranın üzerinde buğday üretimi yapılmaktadır.
Enstitü tarafından çeltikte bugüne kadar 32 çeşit tescil edilerek, üretim izni alınmıştır. Diğer çeltik çeşitlerine göre yüzde 20 daha verimli olan; bugün Türkiye çeltik üretiminin % 85‘den fazlasını karşılayan ve ülke çeltik üretiminin iki katına çıkmasını sağlayan Osmancık 97 çeşidi de Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiştir. Enstitünün çalışmaları sayesinde artık Türkiye çeltik tohumluğu ithalatı yapmamakta, hatta tohumluk ihracatına yönelmektedir.
Toplam 3.200 dekarlık bir alanda faaliyet gösteren Enstitüde Türkiye‘nin tohum ihtiyacı olan 200 ton orijinal çeltik tohumluğu üretilmektedir. Üretilen tohumlar Edirne, Samsun, Balıkesir, Çanakkale, Çorum, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Adana ve diğer çeltik üretilen illerdeki çiftçiler tarafından kullanılmaktadır.
Ayrıca 1987 yılından beri Marmara-Trakya Bölgesi‘nin tarla bitkilerinde zirai mücadele araştırma çalışmalarını da Enstitü yürütmektedir.
Türk tarımının gelişiminde bu denli önemli bir rol oynayan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘nün 350 dekarlık arazisi bugün rant uğruna yok edilmek istenmektedir. Basında çıkan haberlere göre Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, arazinin imara açılmasına yönelik Meclis kararı çıkartmalarını büyük bir başarıymış gibi (!) anlatmakta; hatta TOKİ Başkanı ile "sıkı pazarlık yaptığını" belirterek, "Ufak bir spor kompleksi, belediye başkanlığı adına yapılacak dairelerden 50 tanesinin, Edirne‘deki gazetecilere yeni yapılan konutlardan 30 tanesinin kurasız bir şekilde verilmesini istedim.(Gazetecilere sus payı mı verilmekte?) Ayrıca Edirne Stadyumu‘nun bulunduğu alanın yıkılıp otopark, alışveriş merkezi ve 10 bin kişilik kapalı stadyum yapılmasını istedim. Bunların da sözünü aldım" ifadelerini kullanmaktadır. 
Belediye Başkanı kimin arazisini pazarlamaktadır? Bu arazi Edirne Belediyesi‘nin midir? Hayır. O halde böyle bir pazarlık nasıl yapılabilir? "Edirne‘de küçük Manhattan yaratmak" gibi planlar yapan Belediye Başkanı‘nın karara karşı çıkan Meclis Üyelerine yönelik söylediği iddia edilen, "Ne yapayım? Nasıl olsa alacaklardı. Benim de içim burkuluyor ama mecburen evet demek zorunda kaldım" sözleri de bir belediye başkanı için talihsizliktir. Belediye makamları, halk yararına karar verme ve uygulama yerleridir.
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü‘ne ait tarım arazisinin imara açılmasına yönelik işlem iptal edilmeli ve söz konusu arazi Enstitü bünyesinde kalmalıdır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da tarım arazilerinin korunmasına yönelik mücadelemizi etkinlikle sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz.
Saygılarımızla

Dr. Turhan Tuncer
Başkan (Yönetim Kurulu adına) 
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’ndan mesajı




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder