Milli Mücadelemizin Yazarı
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu ülkemizin yetiştirdiği önemli yazarlardan biridir. Onun özelliği sadece başarılı bir yazar olmasından gelmez. Milli Mücadele’nin bizzat içinde yer alışıyla da tarihte önemli bir yere sahiptir.
17 Mart 1889’da Kahire’de doğan Karaosmanoğlu, ilköğretimine ailesiyle birlikte gittiği Manisa’da başladı. Babasının ölümünden sonra annesiyle yine Mısır’a döndü, öğrenimini İskenderiye’deki bir Fransız okulunda tamamladı. 1908’de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi’ni bitirmedi. Bu yıllarda Ferc-i Âti topluluğuna katıldı. Servet-i Fünun, Rübab, Türk Yurdu, Peyam-ı edebi, yeni Mecmua, İkdam gibi dergi ve gazetelerde makale, öykü, düz yazı, şiir, kısa oyun gibi türlerde yazılar yayımladı.
1921’de Ankara Hükümeti’nin çağrısı üzerine Anadolu’ya geçti. Mardin ve Manisa milletvekili olarak Meclis’te bulundu. 1923-1924 yılları arasında Vedat Nedim Tör, Burhan Belge, Hüsrev Tökin, Şevket Süreyya Aydemir ile kadro dergisini çıkardı. Dergide savundukları düşünceler hükümetin görüşlerine ters düşünce, Yakup Kadri Karaosmanoğlu Tiran elçiliğine atandı. 1955’te emekli olduktan sonra Türkiye’ye döndü. Bir süre sonra Ulus gazetesi başyazarlığına getirildi. 27 Mayıs 1960’tan sonra Kurucu Meclis’e üye seçildi. 1961-1965 arasında CHP Manisa milletvekili oldu. Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 13 Aralık 1974’te Ankara’da öldü.
Kaynaklar
- Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
- Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
- Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder