Sayfalar

24 Mayıs 2011 Salı

24 Mayıs 2011 Ruşen Eşref Ünaydın


Ruşen  Eşref  Ünaydın

“Her şeye rağmen muhakkak bir nura doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletim hakkındaki payansız muhabbetim değil; bugünün karanlıkları, ahlaksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ziya serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik gördümdendir…” Mustafa Kemal, Eşref Ünaydın’a imzaladığı bir fotoğrafının üzerinde yazılan sözlerdir.
18 Mart 1982’de İstanbul’da doğan Ruşen Eşref Ünaydın, Galatasaray Sultanisi’ni ve Darülfünun Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek Baytar ve Yüksek Muallim mekteplerinde Türkçe ve Fransızca öğretmenliği yaptı. Öğretmenliğiyle birlikte çevirmenlik ve yazarlık yaşamı başladı (1914). Dönemin genellikle ünlü edebiyatçılarıyla yaptığı söyleşiler büyük ilgi gördü; bunlarla tanındı. 1920’de Ankara Hükümeti’nin çağrısı üzerine Anadolu’ya geçip Milli Mücadele’ye katıldı. Lozan Konferansı’nda Matbuat Müşavirliği yaptı. TBMM’nin ikinci döneminde Afyonkarahisar Milletvekili seçildi. “Riyaseticumhur Kâtibi Umumisi”, Tiran, Atina, Budapeşte Elçiliği; Roma, Londra ve Atina Büyükelçiliği görevlerinde bulundu. 1952’de emekliye ayrıldı. 21 Eylül 1959’da yaşamını yitirdi…
Mustafa Kemal’in yakın çalışma arkadaşlarından olan Ruşen Eşref Ünaydın, onun Gelibolu’daki başarılarını yayımlayan, Türk ve dünya kamuoyunda tanınmasını sağlayan gazetecidir. “Röportaj ve mülakat” türlerini Türk yazınına kazandıran, Ruşen Eşref Ünaydın, özellikle mütareke ve Kurtuluş Savaşı’nın en karanlık günlerinde yazdığı yazılarıyla toplumu yüreklendirdi. İnsanların karamsar değil, güçlü olması; öfkesini, yurdunu kurtarmak için dirence dönüştürmesi için çabaladı. Cumhuriyet sonrası, Türk Dil Kurumu’nun kurulmasında göre aldı.
Kaynaklar
               -   Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
               -  Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
              -   Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder