Yeni Dönemde
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde
78 Bayan Milletvekili
Yeni dönemde kadınların parlamentodaki temsili artmış olsa da yeterli bir oran değil ne yazık. Bu denemde daha çok kadının aday gösterilmesi geçen dönemde kadın milletvekillerinin performansının etkisindendir.
Kadın bakış açısıyla siyaset yapıldığı takdirde mecliste ciddi bir farklık olacaktır.
CHP’den 19, MHP’den 3, AKP’den 45, BDP destekli bağımsızlardan 11 kadın milletvekili TBMM’ye girdi.
“Kadın” siyasetçi, “Erkek” siyasetçinin yapabildiği her şeyi yapabilir. Erkeklerin siyasette yapamadıkları şeyler, erkek olmalarından değil siyasetin koşullarından kaynaklanıyor olsa gerek Çünkü ülkemizde siyaset özgürce, inandıklarınız doğrultusunda sürdürülemiyor. Bu durum erkekler içinde de geçerli, kadınlar içinde fazlasıyla geçerlidir. Siyasetçi özgür olmadığı, bir temele dayanmadığı sürece “yapamayacak”tır.
Kadın özel olarak korunması gereken bir cinstir. Kadınlar ülkemizin ezilmiş kimliğinin temsilcisidir.
Erkeklerin yapamadığı değil ama yapmayı belki ihmal ettiği ya da kadınların daha duyarlı olduğu sosyal sorumluluk projelerinde kadın siyasetçi daha başarıl olur.
Eğitim, istidam, kadına yönelik şiddet, töre ve namus cinayetleri, engelliler ve sosyal projeler ile kadının siyasete katılımıyla ilgili son yıllardaki hükümetler çok ciddi adımlar attılar.
İş Kanunu’nda, medeni Kanun’da ve Anayasa’da yeni kanunlar çıkarıldı. Hükümetlerin uygulamalarında yaşanan aksaklıklar görülmektedir.
Yeni dönemde kadınlarımıza daha çok hakların verilmesi dileğiyle yapacakları çalışmalarda başarılar dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder