İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
Mustafa Kemal’in talimatıyla Türkiye’de birçok müze açılmıştır. İlk açılanı 28 Ağustos 1937’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’dir.
“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapma, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur” diyerek güzel sanatların önemini vurgulayan Mustafa Kemal’in talimatıyla, Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi, Türkiye’nin ilk Resim ve Heykel Müzesi olarak düzenlendi ve 28 Ağustos 1937’de açıldı.
Ülkemizin ilk Plastik Sanatlar Müzesi olarak yarım asıra aşkın faaliyette bulunan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ne, 1937’de kuruluşundan hemen sonra koleksiyonların oluşturulması için yoğun bir çaba sarfedilerek ilk yıllarda; Dolmabahçe Sarayı, Ankara Halkevi, Maarif Vekâlet ve Büyük Millet Meclisi gibi kurumlardan müzeye eserler getirilmiştir.
Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmer Paşa, İbrahim Çallı, Bedri Rahmi, Abidin Dino, Sabri Berkel gibi birçok ünlü Türk sanatçısının eserlerine ev sahipliği yapan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; 495 adedi heykel, 7 bin 213 adedi de resim olmak üzere toplam 7 bin 853 esere sahiptir.
Müzede ayrıca Bonnard, Pablo Picasso, Albert, Marquet, Andre Derain, Raoul Dufy, Maurice Utrillo, Henri Matisse ve A. Dunoyer de Sagonsac gibi bazı yabancı sanatçıların resimleri ve özgün baskıları da bulunmaktadır. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, günümüzde birçok büyük ilimizdeki sanat müzelerinin ve Devlet Sanat Galerileri’nin de kaynağıdır.
Kaynaklar
- Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
- E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
- Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder