Sayfalar

7 Eylül 2011 Çarşamba

3 Eylül 2011 Milli Türk Tıp Kongresi


Milli Türk Tıp Kongresi

1920’de kurulan TBMM hükümeti, sağlık konusuna özel bir önem veriyordu.
Geçmiş yılların eğitim sistemi ve uzun savaşlar yüzünden halk, eğitim bakımından oldukça fakir, dolayısıyla cehalet ve bilinçsizlik içindeydi. Sağlık da dâhil olmak üzere birçok konuda batıl inançlara sahip bulunuyor ve bu yüzden modern tıbba itibar etmiyordu. Büyük şehirlerde bile, hastane, dispanser, doktor, hemşire, eczane ve ilaç gibi modern tıbbi imkânlar ya yoktu ya da çok azdı.
Milli Mücadele süreci ve takip eden yıllarda, halk sağlığını olumsuz etkileyen en önemli hastalıklardan biri sıtmaydı. 1924 yılında dönemin Sağlık Bakanlığı’nın topladığı bir komisyon, sıtma mücadelesinin Cumhuriyet’in yapacağı ilk iş olduğunu ilan ediyor ve 1925 yılında toplanan I. Milli Türk Tıp Kongresi’nin en önemli konusunu da sıtma oluşturuyordu.
1 Eylül 1925’te toplanan I. Milli Türk Top Kongresi, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin, sağlık sorunlarının belirlenmesi ve sorunlara yönelik mücadelenin devlet politikası olarak algılanıp devlet programına alınması, insan sağlının memleketin savunması kadar ekonomik ve sosyal hayat için de gerekli olduğunun ortaya konulması yönünden önemli bir etkinlik olmuştu.
Kongrede, devletin temel görüşleri doğrultusunda, bireyci ve tedavi edici sağlık hizmeti anlayışının yerine topluma yönelik koruyucu tıp anlayışı temel amaç ve hedef olarak belirlendi.

Kaynaklar
Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder