Türk Ordusu,
İzmir’e
“Anadolu’daki milli teşkilatı ve Meclisi dağıtmak isteyen düşmanlar, Anadolu’nun her tarafında isyanlar çıkartmışlar ve Yunan ordusunu dört defa genel taarruza geçirtmişlerdi. Yunan ordusu, sonuncu genel taarruzunda, karşısında Başkomutan Atatürk’ü bulmuş ve 13 Eylül 1921 de Sakarya Meydan Muharebesinde yenilgiye uğrayarak Marmara-Menderes hattına kadar geri çekilmişti. Yunan ordusu bundan sonra artık bir daha taarruza geçememişti.
Atatürk ise, Haziran 1922’ye kadar Türk ordusunu taarruza hazırlamıştı. Bu uzun hazırlıklar bitince, Atatürk 23 Temmuz 1922 de cepheye gitmiş ve cephede yaptığı seri toplantılarda taarruz kararları almıştı. Atatürk, Başkumandan olarak, 20 Ağustos 1922 günü, Garp Cephesi’ne, 26 Ağustos günü taarruza geçilmesi için emir vermişti.
26 Ağustos 1922 sabahı saat 5.50 da, Türk ordusu, “Afyonkarahisar-Dumlupınar’daki Yunan ordusunun sağ cenahına stratejik ve taktik tarzında bir baskın taarruzuna geçmişti. 30 Ağustos’a kadar Yunan ordusunun sağ cenahındaki asli kuvvetleri Aslıhanlar civarında kuşatılmış ve 30 Ağustos günü yapılan Başkumandan Muharebesi’nde tamamen imha ve esir dilmişti. Yunan Başkumandanı Trikopis de alınan esirler arasındaydı. Ertesi gün, 31 Ağustos 1922’de, bu kesimdeki Türk ordusu İzmir’e doğru ilerlemeye başlamış ve Kuzeydeki Türk kuvvetleri ise, Yunan ordusunun Eskişehir Kuzeyinde bulunan kuvvetlerine taarruz etmek için harekete geçmişti…”
Kaynak
- Milli Mücadele Takvimi, Refik Korkud, Ege Matbaası, 1963
- E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder