Sayfalar

16 Aralık 2011 Cuma

Bulgaristan ve Türkiye'nin Çevre Sorunları


Bulgaristan’ın Çevrecileri
Krumovgrad yakınında 
altın elde edilmesi kararını
AB’ye ihbar ettiler
Çevrecilerin, Krumovgrad /Koşukavak/ yakınında Adatepe’de altın elde edilmesi kararını Yüksek İdare Mahkemesine vermelerine rağmen davaya bakılmamasını Avrupa Parlamentosuna, Avrupa Komisyonuna, Bulgaristan Kamu Denetçisine, Adalet Bakanına ve Başsavcıya ihbar ettikleri açıklandı. İhbarın Organizeli Siyasi Suçlarla Mücadele İçin Sivil Hareketi ve Madencilik Kirliliğine Karşı Koalisyon tarafından verilmiştir.
Bulgaristan - Kırcaami -Adatepe

Krumovgrad Belediyesi ve “Balkanlar” ve “Dünya İçin” adlı iki sivil toplum örgütleri Krumovgrad yakınında altın elde edilmesi kararını kanun dışı gerekçesiyle Yüksek İdare Mahkemesine (VAS) vermişlerdi. Fakat mahkeme, herkese sürpriz olarak belediyenin ve sivil toplum örgütlerinin karara itiraz etmek için yasal zeminin olmadığı gerekçesiyle davaya bakmadı.
Çevreciler şikâyetinde, “Yüksek düzeydeki hâkimlerin bu davranışı Aarhus Sözleşmesi'nin açıkça göz ardı edilmesi ve hukuka aykırı olarak reddi” diye ifade ediyorlar.
Çevrecilerin ifadesine göre, yerel yönetimin, vatandaşların ve toplum sivil örgütlerinin hak ve özgürlükleri çiğnenmiştir. Çevre teşkilatları, VAS’ın hukuku uygulamayı reddetmesiyle yasaya aykırı olarak Çevrenin Etkilenmesi Değerlendirmesi olmaksızın, Kanada kumpanyasının imtiyaz çalışmasına başlaması için kanundışı haklar verildiğini savunuyorlar.
Çevrecilerin mektubunda, “Avrupa Komisyonundan Aarhus Sözleşmesi'ne aykırı olarak vatandaşların ve yerel yönetimin hak ve özgürlüklerini korumaması motiveleriyle Bulgaristan’a karşı uygun ceza prosedürüne başlanılması ricasında bulunuyoruz” yazıyor.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7987

İğneada Balta Girmemiş 
Longoz Ormanları’nda
Kaçak Ağaç Kesimi
Dünya'da parmakla gösterilen İğneada Longoz Ormanları'nda kaçak ağaç kesimi şoku yaşanıyor. Bazı görüşlerce önemsiz bir olay gibi lanse edilmeye çalışılan bu durum, çevreciler tarafından büyük tepkiyle karşılandı. İçinden bir dal parçasının bile alınmasının yasak olduğu Longoz'da yaşanan ağaç kesimi ile ilgili çok farklı ve karmaşık değerlendirmeler söz konusu. Ancak edindiğimiz bilgilere göre Mert Gölü bölgesinde kesilen diş budaklarla ilgili olarak bazı yetkililer durumu tutanakladı ve hukuki süreç başladı. İğneada'da yaşanan sıkıntılar sadece bununla sınırlı değil. Yaşamsal çöp, kaçak avlanma ve off-road sorunları bölgede yeniden gündemde. Bunları da ilerleyen günlerde paylaşmaya devam edeceğiz.

Milli Park ilan edilmiş olan İğneada Longoz Ormanları'nda geçtiğimiz günlerde yapılan ağaç kesimi çevrecileri ve doğa örgütlerini ayaklandırdı. Büyütülmemesi gereken bir olay gözüyle değerlendirilmeye çalışılan kesim ile ilgili olarak yetkili makamlardan nasıl bir açıklama gelecek merakla bekleniyor. Longoz'daki kaçak ağaç kesimi Mert Gölü su deposu hizasında diş budakların kesilmesiyle ortaya çıktı. Edinilen bilgilerde kaçak kesimin çevreciler tarafından tespit edildiği ve sonraki günlerde de aynı durumun yeniden gözlendiği öne sürülüyor. 
Ağaçların kesiminde çeşitli yetkililerin de olaya müdahale ettiği ve tutulan tutanaklar sonrası konunun hukuki sürece dâhil olduğu bilgisine ulaştık.
Çevreciler ağaçların kimlerce ne amaçla kesildiği ve nereye nakledildiği konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesini istiyor. 
Lüleburgaz TEMA Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu’nun basın bildirisinde; "Milli park olan Longoz Ormanları'nda nasıl oluyor da bu güzellikte ağaçlar kesilebiliyor? Bunu yapanlar aslında farkında değiller. Sadece ağaçları değil, kendilerini ve milli değerleri de yok etmiş oluyorlar. Bu aşamada kamu sorumluluğu ilişkisi de sorgulanmalı" dedi.
İğneada Longoz Ormanları
3155 ha.'lık İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Türkiye'nin 39. milli parkı olma özelliğine sahip. Literatürler ve bilim dünyası tarafından Avrupa'da az sayıdaki örneklerden birisi olarak gösterilen İğneada Longoz Ormanları, Bakanlar Kurulu'nun 3 Aralık 2007 tarihli kararı ile milli park ilan edilmiş, 13 Aralık 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla da Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit, Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi özelliklerinin daha geniş bir alanda milli park şemsiyesi altında (3155 ha) toplanması sağlanmıştı.
Bilindiği üzere WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile Çevre ve Orman Bakanlığı GEF-II (Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi) Projesi çerçevesinde İğneada'da çalışmalar yapıyor. Birden fazla alanda bünyesinde zenginlikler barındıran Longoz Ormanları'nda yapılan bu ağaç kesimi ile ilgili olarak gerekli birimlerden açıklama gelecek mi hep birlikte göreceğiz. Bunun yanı sıra İğneada'da kaçak avlanma ve off-raod yapılma girişimleri ile ilgili yaşanan sorunları da ilerleyen günlerde göreceğiz.
Kaynak http://www.gazetetrakya.com/haberler-oku.php?id=169120

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder