Sayfalar

27 Haziran 2012 Çarşamba

Yunanistan'da Tütün Üreten Türklerin Durumu

Yunanistan’da
Tütün Üretici Esat Hüseyin
“Tüm zorluklara rağmen, tütün üretimine devam”
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, tütün üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, tütün üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Hüseyin, bütün zorluklara rağmen tütün üretiminin devam edeceğini belirterek, bu yılki olumsuz hava koşullarının neden olduğu sıkıntıların giderilmesi için tütün üreticilerini dayanışma ve yardımlaşmaya çağırdı. Esat Hüseyin özellikle bu dönemde tütün fidesi (haşlama) konusunda yaşanan sıkıntının giderilmesi için kooperatif olarak da yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti.
2011 yılında satılan tütünlerin hepsinin ödendiğini kaydeden Esat Hüseyin Gündem’in sorularını yanıtladı.
Gündem: Tütün üreticileri geçen yıl sattıkları tütünlerin paralarını alabildi mi? Bu konuda sıkıntı var mı?
Esat Hüseyin: 2011 yılında üretilen bütün tütünler satıldı. Hiçbir yerde tütün kalmadı ve hepsi ödendi. Bazı tüccarlar ödemeleri biraz geciktirdiyse de hepsi ödendi.
Gündem: Bu yıl üretim konusunda yaşanan sıkıntılar var mı? Bu sıkıntıların aşılması için neler yapıyorsunuz?
Esat Hüseyin: Bu sene ilginç bir dönem yaşıyoruz. Yağmur açısından bereketli bir yıl. Aşırı yağmurlar ve bazı yerlerde etkili olan dolu yağışı haliyle tütün ekimini etkiledi. Yağışlı hava özellikle tütün fidelerini (haşlama) çok etkiledi. Bir çok yerde çürüdü; yağışlı hava yüzünden de aşırı çabuk büyüdü. Dolayısıyla tütün ekimi biraz gecikti. Şu anda fide konusunda sıkıntı var. Tütün üreticilerinin neredeyse yüzde 50’si fidesiz kaldı. Biz ekip olarak köyleri ziyaret edip, tütüncülerimizin dertlerine derman olmaya çalışıyoruz. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Tütün ekimini tamamlamış ve fazla fidesi bulunan üreticiler, kesinlikle fide yerlerini sürmesinler. Haziran ayının sonuna kadar tutsunlar. İhtiyacı olan tütün üreticilerine artan fidelerini versinler. Köyler arasında fide sağlanması konusunda dayanışma olması lazım. Hatta fazla fidesi bulunan tütün üreticileri, kooperatifi de arayıp ihtiyaç sahiplerine ulaşabilirler. Bu dönem tütün üreticelire arasında her dönemden çok yardımlaşma ve dayanışmaya ihtiyaç var.
Gündem: Olumsuz hava şartlarına rağmen, tütün üreticileri bu yıl, geçen yıl ürettikleri miktarı elde edebilir mi?
Esat Hüseyin: Biz kooperatif olarak geçen yıl 5 milyon 800 bin kilo tütün teslim ettik. Bu yıl da geçen yıl ekilen dönümler ekiliyor. Bu yıl da yaklaşık 51 bin dönüm tütün ekilecek. Tütünler ekildikten sonra hava şartları uygun olursa, geçen yıl üretilen miktar kadar üretilebilir. Ancak hava şartları uygun olmazsa, hem tonaj açısından, hem de kalite açısından geçen yıla nazaran farklı bir tablo ortaya çıkabilir. Bu da ekonomik olarak tütün üreticisini mutlaka etkiler. Unutmayalım ki, bölgemizde 6 bin aile tütünden geçiniyor.
Gündem: Tütün primleri konusunda herhangi bir değişiklik var mı? Tütün üreticileri primlerini almaya devam edecek mi?
Esat Hüseyin: Biliyorsunuz ki, tütün primleri aynı sistemle 2013 yılına kadar devam edecek. Daha sonra yeni prim sistemine geçilecek. Tütüne primler en az 2020 yılına kadar verilmeye devam edecek. Bu AB’den onaylandı. Ancak ne şekilde verileceğini şimdilik bilmiyoruz. Biz kooperatif olarak Tarım Bakanlığı’na 2013 yılından sonra primlerin dönüm başına değil, kilo başına verilmesini ve kilo başına 4,5 euro ödenmesini teklif ettik. Teklifimizin kabul edileceğini ümit ediyoruz.
Şu anda daha önce tütün primlerine yapılan yüzde 50’lik kesintinin yüzde 25’ini üreticilerimiz tahsil etti. Yunanistan genelinde tütün üretim belgesine sahip 41 bin kişiye ödemeler yapılacak. Rodop ilinde yaklaşık 1800 kişi bu parayı aldı. 20 Haziran’a kadar herkesin ödenmesi bekleniyor. Vergi iadesi (FPA) ödemeleri de başladı. Yunanistan genelinde yüzde 90’ı ödendi. Ancak bizim bölgede biraz gecikme var. Vergi iadesi tütüncülerimizi biraz olsun rahatlatacak. En az tütün ekimi zamanındaki masrafları karşılayacak.
Gündem: 2012’de tütün satışları nasıl olacak?
Esat Hüseyin: Bu sene başında kooperatif olarak bütün koçanları üreticilere teslim ettik. Üreticiler tütünlerini hem kooperatif vasıtasıyla, hem de özel bir şekilde tütün tüccarları vasıtasıyla satabilir. Şu anda tütün tüccarları üreticilerle sözleşme (simvasi) imzalıyor veya koçanlarını bize kooperatife teslim ediyor. Kooperatifin pazarlık yapma payı ve dolayısıyla daha iyi fiyat elde etme imkanı vardır. Ne kadar çok koçan elde edersek, o kadar iyi pazarlık yapma ve iyi fiyat elde etme imkanımız olacak. Geçen yıl bizim sattığımız tütünler tüccarların verdiği fiyattan ortalama olarak en az 30 cent daha pahalı satıldı. Bu yıl da en az 2 bin koçan toplarsak, ortalama fiyattan yaklaşık 50 cent daha pahalı satabiliriz.
Kaynak Ozan Ahmetoğlu Gündem http://www.gundemgazetesi.com/news/detay_03.php?h2_id=1065

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder