Sayfalar

25 Ağustos 2012 Cumartesi

Bosna'un Fethinin Sembolü Yeniden Canlandırılıyor

Bosna’nın Fethinin Sembolü Yeniden Diriltiliyor
Bosna Hersek’in doğusundaki Sırbistan sınırında yer alan, Osmanlı askerlerinin Bosna’nın fethi esnasında yaptığı, Bosna’daki savaş sırasında ise Sırplar tarafından yakılan tarihi Kuşlat Camisi’nin onarımı tamamlandı.
Yerel halkın tekrar ibadet etmeyi özlemle beklediği, Bosna’nın 500 yıllık çalkantılı tarihine şahitlik eden cami, 1 Eylül’de yeniden ibadete açılacak.
Osmanlı askerlerinin 15. yüzyılda Bosna’nın fethi sırasında yaptıkları Kuşlat Camisi, Bosna Hersek’in en eski camileri arasında yer alıyor. Bölgenin fethi için gelen Osmanlı askerlerinin ibadet etmeleri için inşa edilen cami, yüksek kayalıkların tepesinde bulunan Kuşlat Kalesi’nin içerisinde bulunuyor.
Yapıldığı günden bu yana Bosna’nın yaklaşık 500 yıllık tarihine şahitlik eden cami, Bosna savaşı sırasında 1993 yılının Şubat ayında Sırplar tarafından yakıldı. Savaşın bitmesinin ardından caminin restorasyonu için çalışma başlatan bölge halkının hayalleri nihayet gerçek oluyor. Kuşlat Camisi’nin 1 Eylül’de yapılması planlanan açılış törenine, hem Bosna Hersek hem de Avrupa’nın birçok şehrinden Müslümanların katılması bekleniyor.
Sadece yürüyerek çıkılabiliyor
Kuşlat Kalesi ve Kuşlat Camisi, yüzyıllardan beri Konyeviç Ovası’nı ve Drinyaça Vadisi’ni ziyaret edenlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
Kuşlat Camisi’nin de bulunduğu kaleye sadece yürüyerek varılabiliyor. Ayrı bir doğal güzelliğe sahip olan cami yolu, ancak yarım saatte yürünebiliyor. Cami ve kale gezisi, ziyaretçilere, hem bu topraklarda can veren Osmanlı askerleri hem de son savaş sırasında Podrinya’nın savunması için şehit olan Boşnakları anma fırsatı veriyor.
Bulunduğu konum itibarıyla ulaşılması güç bir yer izlenimi veren Kuşlat Camisi, bölgedeki Müslümanların yanı sıra seyyah ve dervişlerin de ilgisini çeken mekânlar arasında bulunuyor.
Kuşlat Kalesi’nin Osmanlı askerlerinin gelişinden önce yolculara hizmet veren bir han olduğunu ifade eden Zvornik İslam Birliği Meclis Başkanı Mustafa Muhameroviç, caminin daha sonra askerlerin gelişiyle manevi ve dini ihtiyaçların karşılanması amacıyla inşa edildiğini söyledi. Kuşlat Camisi’nin isminin kökeniyle ilgili farklı rivayetler olduğunu ifade eden Muhameroviç, halk arasında en yaygın olanının ise “kuş yuvası” anlamında kullanılması olduğunu kaydetti.
Osmanlı coğrafyasını gezen ünlü Türk seyyah Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde, Fatih Sultan Mehmed zamanında yapıldığı için caminin adını “Ebul Feth” olarak kayda geçirmiştir.
Kuşlat Camisi, yakılmadan önce de çok sayıda Boşnak Sufi ve derviş tarafından ibadet için sıkça ziyaret edilen mekanlar arasında yer alıyordu.
Kaynak http://www.bosnakmedya.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder