Cumhuriyetin
İlk Yolsuzluk Davalarından
Tarihin her döneminde iktidar sahipleri şu ya da bu sebeple sahip oldukları iktidar gücünü kendi çıkarları için kullana gelmiştir. Bu tür yolsuzluk olaylarının dönemlere göre sayısı azalıp artsa da hiç ortadan kaybolmamıştır.
Cumhuriyetin ilk önemli yolsuzluk davalarından biri, Osmanlı Meclisi Mebusanı’nda 4. dönem, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği, ayrıca iki hükümette Ticaret Bakanlığı yapmış, Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi’nin örgütlenmesinde rol almış olan Ali Cenani hakkında açılmıştır. Ali Cenani hakkında, un ve zahire fiyatlarının yükselmesini önlemek için Ticaret Bakanlığı emrine verilen 500 bin liranın harcanmasında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle 10 Mart 1928’de dokunulmazlığı kaldırılarak Yüce Divan’a sevk edilmiştir. Yüce divan, Ali Cenani’ye 14 Mayıs 1928 Tarihinde 1 ay hapis ve 170 bin lirayı tazmin etme cezası varılmıştır.
Cumhuriyetin ilk yıllarındaki diğer bazı üst düzey yöneticiler hakkında açılan davalardan bir örnek de şudur:
Cebelibereket (Osmaniye) Milletvekili ve Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (Eryavuz) hakkında, Yavuz Zırhlısı’nın onarımında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla, Başbakan İsmet İnönü’nün Malatya Milletvekili sıfatıyla 18 Aralık 1927’de verdiği önerge doğrultusunda, 24 Aralık 1927 tarihinde Meclis Soruşturma Komisyonu kuruldu. “Yavuz-Havuz Olayı” olarak bilinen bu olay nedeniyle Bahriye eski Bakanı İhsan Bey, 26 Ocak 1928’de dokunulmazlığı kaldırılarak Divan Ali’ye (Yüce Divan) sevk edildi.
Kaynaklar
- E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
- Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
- E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder