Sayfalar

9 Kasım 2011 Çarşamba

9 Kasım 2011 İstanbulu Terk Eden rumlar Dönüyor ve Facebook'ta Örgütlenen Rumlar İstanbul Çengelköy'de Aziz Pandeleimon adına düzenlenen Panayırda

 

İstanbullu Rumlar 

Tekrar İstanbul’a Dönüyor

Yunanistan’da, ekonomik krizden etkilenen İstanbullu Rumlar, yeniden Türkiye’ye dönmeye başladı. 

 

Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin ardından işsiz kalan ya da gelirleri azalan İstanbullu Rumlar tekrar “baba topraklarına” dönmeye başladı. Yunan basınında çıkan haberlerde, 1960′larda Yunanistan’a göç eden Rum ailelerin yeni bir “köklerinden koparılma” olayı yaşadığını yazdı. Atina’da yayımlanan Proto Thema gazetesi, Rumlarla birlikte çok sayıda Yunanlının da iş bulmak için Türkiye’ye yöneldiğini belirttiği haberinde, bazı Yunanlıların İstanbul’daki Patrikhaneye ve Rum kuruluşlarına bu konuda kendilerine yardımcı olmaları için mektup ve telefonlarla başvurduğunu duyurdu. Rum Vakıfları Birliği Başkan Yardımcısı Andonis Parizianos yaptığı açıklamada, Türkiye’de kendilerine iş ve kalacak yer bulmaları için, Yunanistan’daki Rumlardan ve Yunanlılardan onlarca telefon aldıklarını belirterek, İstanbul’a dönen Rumların yanı sıra, yüksek lisans için Türkiye’ye gelen çok sayıda kişinin de çalışmak için ülkede kalmaya çaba gösterdiğini söyledi. Çalışmak için İstanbul’a yerleşen Rumlardan biri olan psikolog Odisseas Vuçinas da böyle bir karar almadan önce çok düşündüğünü ancak İstanbul’a gelmekten memnun olduğunu belirtti.

Sabah 

 

İstanbullu Rumlar 50 yıl sonra 

Aziz Pandeleimon Ayazması'nda

Buluştu

 

Facebook’ta örgütlenen İstanbullu Rumlar 50 yıldır yok olan bir geleneği yeniden hayata geçirdi. 27 Temmuz’da Çengelköy’de Aziz Pandeleimon Ayazması’nda buluşan Rumlar yeni nesle panayır kültürünü tanıttı.

Site Yöneticisi  Tanas Kiryako

İstanbullu Rumlar, 50 yıl sonra Facebook’ta örgütlenerek, Çengelköy Ayazma’da yok olan bir geleneği canlandırdı. Şifacı olduğuna inanılan Aziz Pandeleimon’un adını taşıyan ayazmanın kutsal suyundan içen Rumlar önce dilek diledi, ardından bir araya gelip hem eski günleri yad etti, hem de yeni nesile panayır kültürünü hatırlattı. Her yıl 27 Temmuz’da Aziz Pandeleimon adına düzenlenen panayırın 50 yıldır yapılmadığını anlatan Tanas Kiryako organizasyonun mimarlarından biri. “Çocukluğumuzda düzenlenen panayırlar en keyifli anılarımız arasındadır” diyen Kiryako, bunca yıl aradan sonra nasıl buluştuklarını şöyle anlattı: “İstedik ki o günleri yeniden yaşayalım. İstanbullu Rumlar ve göç edenlerin bir araya geldiği Facebook sayfası aracılığıyla organizasyonu yaptık. Pazar ayini sonrası toplandık.”

Avustralya’dan Gelen Var
Panayıra İstanbul ve Türkiye’nin dört bir yanından, Yunanistan’dan hatta Avustralya’dan bile gelen Rum vatandaşları, yıllardır görüşemedikleri dostlarıyla da buluşma imkanı buldular. “İnternette organizasyonu duyunca eşime hemen bilet almasını söyledim ve Türkiye’ye geldim” diyen Silviya Kanavidis 35 yıldır Avustralya’da yaşıyor. Elleriyle yaptığı geleneksel yemekleri panayırda dostlarıyla paylaşacağını anlatan Kanavidis, 

 “Eşimin vaftiz olduğu kilisenin papazıyla tanıştık, bizim için çok hoş bir sürpriz oldu” diye konuştu. Yaklaşık 50 yıl önce Avustrulya’ya göç ettiklerini anlatan Emiliya Yorgo ise tatil için geldiği İstanbul’da Ayazma panayırına katılma fırsatı bulduğu için mutlu olduğunu anlattı. “Çocukluğumda ağaçlık bir bayırdı burası. Boncuklar, ikonalar satılır, yemekler yenir ve sirtaki yapılırdı” diyen Yorgo şöyle devam etti: “Anlatırken bile gözlerim doluyor. Bu geleneğin yeniden canlanmasını dilerim.” Türkiye’ye 30 yıl sonra Atina’dan dönüş yaptığını anlatan psikolog Odise Vuçina ise, “Babam Aya Yorgi Kilisesi’nin zangocuydu. Buradaki panayırları bana hep anlatırdı. Şimdi yeniden böyle bir günün düzenlenmesi beni çok mutlu etti” dedi.

Önce Ziyafet, Sonra Sirtaki
Yaklaşık 300 kişinin katılımıyla gerçekleşen panayırda İstanbullu Rumlar kendi elleriyle yaptıkları geleneksel yemekleri dostlarıyla paylaştı. Zeytinyağlı dolmadan paskalya çöreğine, çeşit çeşit mezeden böreklere kadar pek çok çeşit yemeğin yer aldığı masaları Rum içkisi Uzo da süsledi. Yemek ve sohbetin ardından da panayıra katılan herkes kendisini Rum Müziği’nin keyifli melodisine kaptırıp sirtaki yaptı.

Öfkeli Yunanlılar
Kriz Şarkısı Besteledi
Yunanistan’da iki yıldır süren krizin şarkısı bestelendi. Anılan önlemleri sürekli olarak protesto eden “Öfkeli Yunanlılar” grubunun adını taşıyan kriz şarkısı Yunanistan’da son günlerde en popüler şarkı oldu.
Sözlerini Midilli meyhaneci Manolis Efstatiu, rebetiko makamındaki müziğini ise besteci Hristos Yiannopoulos’n yazdığı ve genç yeteneklerden Aleksis Galanis’in seslendirdiği şarkının kilibinde Yunanistan’ın halk kahramanları, doğa güzellikleri ve ekonomik kriz nedeniyle son iki yolda yaşanan olaylar gösteriliyor. 
Kriz şarkısının sözleri şöyle:

Neler yaşamadık ki,
Savaşlar gördük, açlık, gurbet
Başımızı eğmedik ama,
Rüyalarımızı silmedik
Umudu hep canlı tuttuk
Ve Şimdi İflasımıza neden olanlar gelip bize
Hayatımızı pazarlarda satacaklarını söylüyorlar

Öfkeli Yunanistan 300’ler (Parlamentodaki milletveki sayısı) seni sattı.
Kaynak Hürriyet Gazetesi 9 Kasım 2011 sayfa 9, Ekonomi sayfası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder