16 Eylül 2014 Salı

Bir “Satışın” Anatomisi (1)

2 Eylül 2014
Edirneli basketbol severler, Olin Edirne’nin fedakâr, vefakâr ve cefakâr taraftarları 3-4 gündür kan ağlıyor. Takımlarının Edirne’den koparılıp götürülmesine oldukça öfkeliler ve bu öfke içerisinde çok haklı ve insani nedenlerle sokakta, kahvede, dost toplantılarında, facebook, twitter gibi sosyal medya organlarında ama bazen çok sert biçimde ve rencide edecek kadar aşırı tepkilerle tartışıyorlar ve protesto ediyorlar.  Hiçbir açıklama, insan yerine konulabilecek hiçbir bilgi akışı sağlanamayınca da bütün bu yapılanlar körlerin fil tarifi gibi oluyor.
Artık Edirne basketbolunda bir dönem resmen kapandığı için bu kapanan dönemi irdelemek ve dersler çıkarıp yarınlara taşımak amacıyla bildiklerimizi, duyduklarımızı ve olması gerekenleri, yapılmayanları, hataları, yanlışları, profesyonel olunamamamın nedenlerini, keyfiliği, kendini büyük görmenin nelere mal olduğunu bir kez daha ama bu sefer derli-toplu yazmaya karar verdik. Daha önce de köşe yazarı arkadaşlarımız defalarca yazdıkları yazılarla süreci bu olumsuz noktaya getiren durumlara parmak basmışlar, dostça uyarılarda bulunmuşlardı. Ama bu kez son kez yazacağız ve bu defteri kapatıp tarihe mal edeceğiz.
Edirne Basket basketbol haber sitesi ailesi olarak artık ne yapılırsa yapılsın bu takımın geri gelmeyeceğine ve asla Edirne’nin takımı olamayacağına inanıyoruz. Hakların devredilmesine de çok fazla söyleyecek lafımız yok. İşin sahibi böyle uygun gördü. Lafımız yok çünkü bu takım ısrarla Edirne’nin takımı olmayı başaramadı. Hep tek sahibi oldu ve sonunda sahip kararını böyle verdi.
Yazı dizimizde sık sık “Flashback”lerimiz olacak. Bir konudan bahsederken geriye döneceğiz. Çünkü mesele oldukça karışık ve sorun bugünün değil, çok eskilerin sorunu.
Amacımız kimseyi rencide etmek, köşeye sıkıştırmak, intikam almak falan değil. Amacımız elimizden geldiğince doğruları Edirneli basketbol severlerle paylaşmak. Elbette bir yazı dizisinin içinde yanlış bildiğimiz, ya da eksik bıraktığımız yerler de olabilecek. Onun için bu konuda taraf olan herkese söz hakkı olacak.
Amacımız birkaç gündür haklı endişelerle ama bazen abartılı, bazen masum, bazen iyi niyetli ama bazen de çok haddini aşan eleştiri ve hakaretvari yazıların, düşüncelerin de önüne geçmek ve el yordamıyla çıkış yolu arayan, aldatılmışlık sendromu yaşayan yüzlerce insana mum ışığı kadar da olsa bir ışık olabilmek.
Onun için tüm okuyucularımızdan, Edirneli tüm basketbol severlerden yazı dizimiz sonlanmadan kimseyi yargısız infaz hedefine oturtmamaları.
Edirne Basket Yayın Kurulu
Bir “Satışın” Anatomisi (1)
Artık Edirne’nin Türkiye Erkekler Basketbol Birinci Ligi’nde bir takımı yok. 4 yıl önce birinci lige yükselen ve 4 yıldır bu ligde mücadele eden Olin Edirne bu sezon sonunu 3 yıldır süren “Para yok, destek yok, yürütemiyoruz. Ya devredeceğiz, ya kapatacağız” teraneleri ile noktalamış ve sahneye kulübü devralacak yeni aktörler ortaya çıkmıştı. Geçen sene Doğuş grubuna devri son anda bozulan Olin Edirne’ye bu yaz önce eski Fenerbahçeli ve milli basketbolcu Mirsad Türkcan ve arkadaşları talip olmuşlar, ama anlaşıldı denilen görüşmeler, sonunda sürpriz bir şekilde bozulmuş ve Mirsad Türkcan bu işten vazgeçmişti.
Mirsad Türkcan’ın ardından Olin Edirne’nin birinci lige yükselen kadrosunda yer alan eski oyuncusu Derya Yannier ve arkadaşları bu kez Olin’in kapısını çalmış ve takıma talip olduklarını belirtmişlerdi. Yapılan görüşmeler sonunda Yannier ve arkadaşları ile anlaşılmış ve bu anlaşma sonunda 5 Ağustos’ta genel kurul yapılarak 9 kişilik yönetime Derya Yannier ve 7 arkadaşı girerek yönetimsel çoğunluğu sağlamışlar ve genel kurulda ayrıca kulübün ismi Edirne Basket olarak değişmişti.
Derya Yannier ve arkadaşları ile yapılan anlaşmanın 5 yıllık bir süreyi kapsadığı daha sonra gerek Derya Yannier ve gerekse Olin cephesinden de doğrulanmıştı. Derya Yannier 5 Ağustos tarihli kongrenin hemen ardından sitemize yaptığı açıklamada Olin’le 5 yıllık bir anlaşma yaptıklarını, yönetimsel haklarını aldıklarını ama kulübü tamamen devralma opsiyonlarını bulunduğunu belirtmişti. Kuvvetle muhtemel Olin cephesinden olduğunu düşündüğümüz konuyla ilgili bir başka yorum Mehmet rumuzuyla www.basketfaul.com basketbol haber sitesinde şöyle yazılmıştı “Olin Edirne basketbol derneği satılamaz dernekler kanununda böyle bir şey yok Derya Yanlıer takımı satın almadı bir yıllık yönetim sponsoru oldu Olin TBL gelirlerini koydu Derya ve arkadaşları da iyi bir takım kurmak için gereken aradaki farkı buluyor sezon sonu taraflar tekrar görüşür karar verir Derya Yanlıer takım satın almadı çünkü ortada satış yok.”
İlk gelen açıklamalar takımın kadrosunun İstanbul’da olacağı, antrenmanlarını İstanbul’da yapacağı ama maçlarını Edirne’de oynayacağı yolunda idi. Bunlar gerek yeni oluşan yönetim kurulunda görev alan gerekse genel koordinatörlük görevini üstlenen Derya Yannier tarafından bizzat aynen şöyle deklare edilmişti: “Öncelikle çok güzel bir sezon geçirdiğim ve kalıcı dostluklar edindiğim Edirne’ye dönmüş olmaktan son derece mutluyum. Bana ve arkadaşlarıma bu fırsatı veren Sayın Edip Ağaoğulları’na ve Edirne’nin bir basketbol şehri olmasını sağlayan Olin Yağ Sanayi’ye çok teşekkür ederiz.
Çok değerli bir ekiple yola çıktık ve arkadaşlarımla beraber amacımız Edirne’de istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapı yaratarak basketbolu ve spor kültürünü daha ileri noktalara taşımak.
Takımın antrenmanları İstanbul’da yapacak olmasının kimsenin kafasında bir soru işareti yaratmasını istemem. Aksine yapacağımız farklı organizasyonlar ve tanıtım çalışmaları ile takım ve şehir arasındaki sinerjiyi daha da arttıracağımıza inanıyorum.
Benim için bu projenin olmazsa olmazı bu takımın Edirne’de kalması, her zamanki gibi şehirle bütünleşmesi ve 2.ligden çıktığımız sene sahip olduğumuz bütünlüğün yeniden yaratılması.
Bunu yaparken de tüm basketbol severlerin keyifle takip edeceğine inandığımız bir tablo ortaya çıkaracağımızdan ve Edirnelilerin gururla sahipleneceği bir takım yaratacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.
Önümüzde çok keyifli zamanlar olduğuna inanıyor ve tüm basketbol camiasının bu yenilikçi profesyonel yapıya destek olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde tüm eski dostlarla görüşebilmek dileğiyle… “Bunlar 25 Temmuz tarihini taşırken Derya Yannier 5 Ağustos’ta yapılan kongrenin hemen bir saat kadar sonrasında da www.edirnebasket.com’a şunları söylüyordu: “Ama ne olursa olsun, bu takım Edirne’nin takımı olacak. Tüm haklarını devralsak ta takımımız maçlarını hep Edirne’de oynayacak. Edirne ile taraftar ile daha da bütünleşeceğiz. Zaten düşündüğümüz model içinde bu çok önemli bir yer tutuyor. İstanbul’da alt yapılar için bir pilot takım oluşturmayı düşünüyoruz ve Edirne’de de basketbol okulu çalışmalarımız devam edecek. Alt yapılardan oyuncu yetiştirmeye özellikle önem vereceğiz” dedi. Derya Yannier devamla “Maçlardan bir gün önce Edirne’ye geleceğiz ve Edirne’de yapacağımız antrenman tüm taraftarlara ve basına açık olarak yapılacak. Edirne halkıyla bağlarımızı hep diri tutacağız”
Hemen ardından kulübün resmi açıklaması geldi “Son zamanlarda kulübümüzün gündemi meşgul eden geleceğiyle ilgili kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hissettik. Şu an gelinen noktada gururla ifade etmek isteriz ki, kurmakta olduğumuz yeni sistem ve proje ile Edirne bir basketbol kenti olmaya devam edecektir. Olin Şirketler Grubunun ve Sayın Edip M. Ağaoğulları’nın yıllardır Edirne şehrine ve basketbola yaptığı yatırımlar, Edirne halkının yakından tanıdığı eski basketbolcumuz Derya Yannier’in öncülüğünde oluşturulan yeni yönetim kurulumuz ve profesyonel spor yönetim modelimizle beraber artarak devam edecektir. Yeni yönetim modeli ile birlikte amacımız, bugüne kadar yaratılan bu güzel değerin üstüne koyarak Edirne’de istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapı yaratıp, basketbol ve spor kültürünü daha ileri noktalara taşımak. Bunu yaparken, ilk seneden itibaren tüm basketbol severlerin keyifle takip edeceğine inandığımız bir tablo oluşturmayı ve Edirnelilerin övünebileceği, etrafında kenetlenebileceği mücadeleci ve rekabetçi bir takım yaratmayı hedefliyoruz. Bu takım Edirne’nin takımı ve basketbol Edirne’de devam edecek. Bu kulübün gerçek sahipleri olan Edirne halkının bugüne kadar göstermiş olduğu desteğin çok daha fazlasını bu genç, yenilikçi ve dinamik yapıya vereceğine eminiz. Son 4 yıldır Edirne’yi TBL’nin en zorlu deplasmanı haline getiren taraftarımızın takımımızı her yerde destekleyerek örnek olmaya devam edeceğine inanıyoruz” deniliyordu bu açıklamada.
Derya Yannier ayrıca takımla ilgili ilk haberleri www.edirnebasket.com aracılığıyla ilk Edirneli taraftarların duymasını istediğini belirtiyor ve bu durum Matt Walsh’ın transferinin açıklandığı 12 Ağustos tarihine kadar devam ediyor ve sonra Edirne ile irtibat bıçak gibi kesiliyordu.
Bir şeyler vardı ortada ama ne? Bunu Derya Yannier’e sorduğumuzda “Bizim tarafta bazı sorunlar var onları aşmaya çalışıyoruz” cevabını alıyorduk. Muallak olan bu cevap nihayet 28 Ağustos’ta netleşiyor ve www.edirnebasket.com’ da takımın artık Edirne ile ilişkisi kalmadığını “Edirne Basket Eskişehir Yolunda” başlıklı haberi ile şöyle veriyorduk “Birkaç gündür Edirne Basket’in Edirne’den gideceği yolundaki söylentileri araştırdığımızda konunun doğru olduğu bilgilerine ulaştık. Çok emin kaynaklardan aldığımız bilgiler, bir kaç hafta önce Derya Yannier ve arkadaşları ile yeni bir oluşuma giren Edirne Basket’in Eskişehir’e taşınacağı ve maçlarını orada oynayacağını gösteriyor. Konunun federasyon tarafından da onaylandığı ama tepki görmemesi için açıklanmadığı yolunda muhtelif iddialar var. Bu kararda, Eskişehir’de sponsor olanaklarının ve daha fazla seyirci kitlesinin olması belirleyici olmuş.”
Haberi daha sonra çeşitli kesimlere ve bizzat Derya Yannier’e de sorduktan sonra gerçek olduğunu anladık. Yani artık Edirne’nin Basketbol Birinci Ligi’nde bir takımı yok. Edirne Basket yetkililerinin tüm sözlerine karşın Eskişehir’e taşındı ya da kelimenin tam anlamıyla satıldı.
Son söz;  Derya Yannier ile yaptığımız bir telefon görüşmesinde sayın Yannier “Daha önce söylediğim opsiyonu kullanarak takımın tüm haklarını devraldık” dedi.
Şimdi 5 Ağustos – 28 Ağustos tarihleri arasında neler oldu da Derya Yannier’in üstüne basa basa defalarca söylediği şeyler gerçekleşmedi? Yani Edirne’de maçlarını oynayacak olan takım neden Eskişehir’e dümen kırdı? Adını Eskişehir Basket olarak değiştirdi, ya da değiştirmek istiyor? Derya Yannier ve arkadaşları neden fikir değiştirdiler? Ya da Derya Yannier bu değişimin neresinde oldu? 15 gün önce söylediklerinde ciddi miydi? Bütün olanlar bir mizansenin parçası mıydı? Yoksa bütün bu keyif kaçıran gelişmeler Derya Yannier’in isteği dışında mı gelişti?
Bütün bunlara bir sonraki yazımızda, bir aksilik çıkmazsa  yanıt aramaya çalışacağız.
Yanıt arayacağımız bir konu da şu olacak; Derya Yannier ile yaptığımız telefon görüşmesinde “Takımın Edirne’den gitmesine Edirne’den de sıcak bakıldı. Alın götürün dendi. Zaten seyirci sayısı da her geçen yıl azalmış, kombine satışları düşmüş. Taraftar desteği de zayıf dendi bize” dedi.
Kimdi bunları söyleyen? Böyle bir şey Edirne cephesinden söylenmiş olabilir miydi? Söylendiyse de bu söylenenlerin ne kadar gerçek payı vardı?  Tüm bunların da cevabını arayacak, doğruları bulmaya çalışacağız.
(Devam Edecek)
Alıntı: http://www.edirnebasket.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder