14 Mayıs 2011 Cumartesi

11 Mayıs 2011 Mustafa Kemal'in 4. Kurultal "Türk Devrimi Üstüne" Konuşması



Mustafa Kemal'in

Türk Devrimi Üstüne
Konuşması

Mustafa Kemalin 4. Kurultay’ı açış konuşması, o güne kadarki Cumhuriyet döneminde yapılanların, mücadelelerin özeti niteliğindeydi. Aynı zamanda, geleceğe yönelik projeler de içeren bu tarihsel önemdeki konuşmanın giriş bölümü şöyleydi.

“Kurultay’ın Sayın Üyeleri!
Karşılarında bulunmakla sevinç duyduğum üye arkadaşlarımı selamlarken, yüce arkadaşlarımı selamlarken, yüce ulusumuzu saygı ile anarım. Bu anda, bundan önceki kurultayları ve partimizi dolduran ilk Sivas Kurultayı’nı -ki dış ve iç düşmanların süngüleri altında kurulmuştur- hatırlatmak, geçen on altı yılın bütün olaylarını göz önüne getirmeyi kolaylaştırır.
Uçurumun kenarında yıkık bir ülke…
Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar…
Yıllarca süren savaş…
Türlü düşmanlarla kanlı boğuşmalar…
Yıllarca süren savaş…
Ondan sonra, içeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için aralıksız devrimler…
İşte Türk genel devriminin kısa bir ifadesi…”

“Bayanlar, baylar!
Partimizin her kurultayı, denebilir ki, bir dönem başında toplanmıştır. 1927 Kurultayı, doğuda kopan isyanı ezerek Cumhuriyet’in sarsılmaz temelde olduğunun anlaşılmasına; 1931 Kurultayı, güvenlik ve sakinliğin kesin olarak kurulmasına rastgelir. Bu kurultayımız ise, geniş ölçüde gelişim devri içinde bulunduğumuz günlerde toplanmış oluyor.
Kurultay’ın, yeniden alacağı ilerleme ve yükselme önlemleriyle, partimizin vatanın yüksek yönetimini erdemli ellerinde yükselteceğine ve şerefli tarihini zenginleştireceğine şüphe yoktur (…)”

Kaynaklar
         -   Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
         -   Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
         -   Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
         -   Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder