26 Mayıs 2011 Perşembe

25 Mayıs 2011 Basın Kurultayı



Basın Kurultayı

Türkiye’de gazetecilik, 1938 yılına kadar iş yasası kapsamında bile değildi. Gazeteciler, Borçlar Kanunu’nun hizmet sözleşmesiyle ilgili hükümlerine bağlıydı. Gazetecilerle ilgili ilk yasa düzenleme, 1938 yılında Basın Birliği Kanunu ile yapıldı.
Basın Birliği kurma düşüncesi, 25 Mayıs 1935’te toplanan Basın Kurultayı’nda ortaya atıldı. Kurultay’ı toplayan Basın Genel Direktörü Vedat Nedim Tör, basının işlevini “Devrimci hükümetin yaptığı işlerin en samimi yardımcılığı, devrim prensiplerinin geniş yığınlar içinde yayılması” olarak belirledi ve “Türk basının kendisini devrim ideallerine vermiş, tam anlamıyla ulusal bir matbuat olduğunu” söyledi. Kurultay’a başkanlık eden İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, “Gazeteyi çıkarların, yazarların, basanların da kamusal işlerde ödev almış insanlar sayılması ve kamuyla ilgili her işte olduğu gibi basın işlerine de devletin yardımı ve kontrolü e o kurumlardan çalışanlarla işbirliği etmesi bir zarurettir” diyerek basından ve gazetecilerden beklentisini dile getirdi.
Kongrede belirlenen eğilim doğrultusunda 3511 Sayılı Basın Birliği Kanunu, 29 Haziran 1938 tarihinde kabul edildi ve 14 Temmuz 1938’de yürürlüğe girdi.
Kaynaklar
                -    E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
                -   Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
                -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder