30 Mayıs 2011 Pazartesi

30 Mayıs 2011 Göklerin Kızı Sabiha Gökçen


Göklerin Kızı 
Sabiha Gökçen

Mustafa Kemal’in manevi kızı Sabiha Gökçen, dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve ilk Türk kadın pilottur. 
22 Mart 1913’te Bursa’da dünyaya geldi. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden ve ağabeyi tarafından büyütülen Sabiha, 1925’te Bursa ziyareti sırasında evlerinin yakınındaki Hünkâr Köşkü’nde konaklayan Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e ulaşmayı ve okumak istediğini iletmeyi başarmıştı.
Mustafa Kemal’in, ağabeyinden izin alarak evlat edindiği ve Ankara’ya götürdüğü Sabiha, Çankaya İlkokulu ve Üsküdar Kız Koleji’nde okudu. Rahatsızlığı nedeniyle öğrenimini yarıda kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü. Bir süre Paris’te bulundu. 1934’te Mustafa Kemal kendisine Gökçen soyadını verdi.
1935’te Türkkuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Rusya’ya gönderilerek, 6 aylık yüksek planörcülük eğitimi aldı. 25 Şubat 1936’da ilk defa motorlu uçakla uçmaya başladı.
1937'de Tunceli Harekâtı’na katılan Gökçen, bu harekâttaki rolüyle dünyanın ilk kadın savaş pilotu oldu. 1938’de uçağıyla 5 gün süren Balkan turu yapan Gökçen’in ünü bu turla dünyaya yayılmış, “göklerin kızı” olarak anılmasına neden olmuştu.
1953 ve 1959’da davet edildiği ABD’ye Türk toplumu ve Türk kadınını tanıtmak amacıyla giden Gökçen, son uçuşunu 1996’da 83 yaşındayken Fransız pilot Daniel Acton eşliğinde Falcon 2000 uçağıyla yapmıştı…
1996’da Amerikan Hava Kurmay Koleji’nin mezuniyet töreni için düzenlenen Kartallar Toplantısı’nın onur konuğu olarak katıldığı törende, dünya tarihine adına yazdıran 20 havacıdan biri seçildi. Sabiha Gökçen, 22 Mart 2001’de 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Kaynaklar
       -    Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
       -    Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
       -    Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
       -    S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
       -    E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder