8 Mayıs 2011 Pazar

7 Mayıs 2011 Adını Mustafa Kemal Koydu Cumhuriyet



Adını Mustafa Kemal Koydu
Cumhuriyet

Çekirdekten yetişme bir gazeteci olan Yunus Nadi, Eylül 1918'de çıkardığı Yeni Gün gazetesini, İstanbul’un işgal edilmesi üzerine Anadolu’ya taşımış ve Ankara’da yayınlamaya başlamıştı. Cumhuriyet’in ilanıyla yeniden İstanbul’a dönen Nadi, Nebizade Hamdi ve Zekeriya Sertel’in de ortaklıklarıyla kurduğu, ismini Mustafa Kemal’in koyduğu Cumhuriyet gazetesini 7 Mayıs 1924te yayınlanmaya başlandı…
İlk sayısının başyazısında, şu ifadeler yer alıyordu: “Cumhuriyet memlekete mal olmuş bir fikirdir. Biz onun temsilcisi ve koruyucuyuz. Bu temel düşünce göz önünde tutulduktan sonra kesin olarak söyleriz ki gazetemiz ne hükümet gazetesi ne de parti gazetesidir. Cumhuriyet sadece cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur…” İlk sayıda ayrıca Yunus Nadi’nin Mustafa Kemal ile yaptığı röportaj da vardı…
Cumhuriyet, o zaman için 1 milyona yakın nüfuslu şehirde 2 bin adet satıyordu ve ilk fiyatı 3 kuruştu. Logosu hiç değişmedi, sadece ‘u’ ve ‘t’ harflerinde küçük değişiklik yapıldı. Gazete 1930’da ilk renkli fotoğrafı yayınladı. Yunus Nadi 1924’ten 1945’e kadar başyazardı. Bazen Zekeriya Sertel, Yakup Kadri, Abidin Daver, M. Mermi, Şükrü Kaya da başyazı kaleme aldı. Yazarları arasında Ziya Gökalp, Aka Gündüz, Hasan Bedreddin, Reşad Ekrem, Ahmet Rasim, Peyami Safa, Ahmet Refik, İsmail Habip, Abidin Daver, Cenap Şahabettin, Vedat Nedim, Halit Ziya, Cevat Fehmi, Mümtaz Faik, Fuat Köprülü, Halit Fahri yer alıyordu.
1928’den sonra ilk sayfada Ramiz karikatürü yer aldı.

Kaynaklar
                 -   Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
                 -   Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
                 -   Falih Rıfkı Atay, Çankaya, Dünya Yayınları. Salih Bozok, Hep Atatürk ile Beraber, Cumhuriyet Yayınevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder