6 Şubat 2012 Pazartesi

Bulgaristan'da baraj çöktü Edirne de su baskını bekleniyor

                          Bulgaristan’da Baraj Çöktü, 
                        Edirne Tehlikede
Bulgaristan'ın güneyindeki İvanovo barajı çöktü. En az 3 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, iki köy su altında kaldı. Suların Edirne çevresinde taşkına yol açmasından endişe ediliyor.
Harmanlı bölgesinde çöken İvanova gölü barajı nedeniyle Biser ve Leşnikovo köylerindeki 700 ev su altında kaldı. Barajın çökmesiyle 2,5 metre boyunda dalgalar oluşurken en az 3 kişi öldü. Harmanlı bölge valisi İrena Uzunova, tüm bölgede alarm ilan edildiğini, hava kuvvetlerine ait helikopterlerin de kurtarma çaılşmaları için gönderildiğini bildirdi.
Barajın yıkılmasıyla taşan su bölgede kara ve demiryollarında da büyük hasara yol açtı. Belgrad-İstanbul seferi yapan yolcu treninin Simeonovgrat yakınlarında raydan çıktığı belirtildi.
Sular Türkiye'ye Yaklaşıyor
Bulgaristan-Türkiye E-80 otoyolunun bazı bölümleri de sular altında kaldı. İvanova gölü barajının yıkılması nedeniyle Yunanistan'ın Meriç bölgesinde Meriç nehrinin taşma olasılığına karşı bölgede alarma geçildiği bildirildi.

Bulgaristan'ta Suların İlerleyişi
Meriç Nehri'nin debisi sabah 600 metreküp iken, saat 14.00'da yapılan ölçümde 738 metreküpe ulaştı. Tunca Nehri'nin debisi ise 172 metreküp olarak ölçüldü.
Edirne Valisi Gökhan Sözer, Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin hızla arttığını söyledi.
Vali Sözer ''İlerleyen saatlerde Edirne'ye geldiğini tespit edersek, taşkın tehlikesi olan yerleri tahliye edeceğiz'' dedi. Bu arada Bulgar yetkililer, bölgede bulunan İvaylovgrad ve Studena barajlarının da taşabileceği uyarısında bulunarak, bölge halkının tahliye için hazır olmalarını istedi.
Olası felaket nedeniyle Edirne’nin Meriç-Tunca çevresindeki evler ve işyerleri boşaltılmaya başlandı.
Ayrıca ekipler, araçlarının megafonlarından da vatandaşları taşkın riskine karşı uyardı.10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'nde taşkın korkusu yaşandığını belirten Karaağaç Mahallesi Muhtarı Ağah Korkan, "Korku içinde bekliyoruz. İnşallah yapılan sedde patlamaz. Patlarsa mahalle sular altında kalır" dedi.
Edirne İl Afet ve Kurtarma Müdürlüğü ve Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri de kurtarma botları ile nehir kenarında hazır beklemeye başladı.
     Edirne’nin Karaağaç mahallesindeki Okullar Tatil Edildi
Bu arada Meriç Nehrinin diğer tarafında bulunan Karaağaç Mahallesi'ndeki Karaağaç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Mustafa Necati İlköğretim Okulu ve Süleyman Demirel Fen lisesi yarın tatil edildi. Taşkın riskine göre tatilin uzayabileceği belirtildi.
Kaynak http://www.sondevir.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder