20 Mart 2012 Salı

Bulgaristan Türk Kökenli Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'un Açıklaması


Kültür Bakanı Vejdi Raşidov'un Açıklaması
Bulgaristan hükümetinin Türk kökenli Kültür Bakanı Vejdi Raşidov, Türkiye ve Bulgaristan'da karşılıklı olarak açılacak kültür merkezlerinin ikili ilişkilerde büyük rol oynayacaklarını belirterek "Kültür merkezleri iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini artıracak" dedi.
Bulgar kabine üyelerinin büyük bir bölümü ile birlikte Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Boyko Borisov'un heyetinde yer alan Raşidov, kültür alanındaki Türkiye-Bulgaristan ilişkilerini değerlendirdi.
Bulgaristan'ın 11 ülkede kültür merkezi açmış olduğunu anımsatan Raşidov, 12'ncisinin İstanbul'da açılacağını bildirdi. Protokolun imzalanmasının ardından her iki ülkenin de hemen harekete geçeceğini vurgulayan Raşidov, kültür merkezlerin açılmasını sağlayacak çalışma gruplarının oluşturulacağını kaydetti.
Konuyu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte iki aydır görüştüklerini ifade eden Raşidov, "Biz, Türk kültürünün Bulgaristan'da Bulgar kültürünün de komşularda popüler olmasını istiyoruz. Ülkelerimiz arasında en iyi elçi kültürdür" dedi.
Karşılıklı kültürel ilişkiler kapsamında ünlü Türk yazar Orhan Pamuk'un Bulgaristan'a yaptığı ziyareti hatırlatan Raşidov, iki ülke arasında kültürel bağ kuracak, birbirlerine yardım edecek kültür merkezlerinin gelecekteki misyonunun altını çizdi.
Bulgaristan'daki İslam kültür ve mirası konusunda halkın sahip olduğu bilgiyi yetersiz bulduğunu açıklayan Raşidov, yapılan çalışmaların bunu telafi edebileceğini, bu vesileyle Bulgar kültürünün de Türkiye'de daha iyi temsil edilebileceğine inandığını söyledi.
Sinema Alanındaki İşbirliği
Vejdi Raşidov, Türk-Bulgar hükümetlerinin ortak toplantısı sırasında, iki ülke arasında sinema sektörlerinin ortak yapım ve projeleri gerçekleştirilmesini öngören bir program tasarısının da ele alınacağını açıkladı.
Türkiye'nin film sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu ifade eden Raşidov, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin sinema alanındaki gelenek ve tecrübesini biliyoruz. Türkiye önde gelen ve başarılı film üreten büyük ülkelerin arasında yer alıyor. Son zamanlarda Bulgar sineması da kendini toparlayarak yükselişe geçti. Dolayısıyla böyle bir anlaşmanın ortak film yapım projelerinin oluşturulması ve finansmanının bulunmasına yardım edeceğine inanıyorum. Bilindiği üzere her iki ülke tarihi geçmiş ve hatıralara sahip. Bunları değerlendirebilecek projelerin ortaya çıkması son derece doğal. Ortak prodüksiyonlar yapılabilir. Bu da hem Bulgar hem de Türk sinemacılar için çok yararlı olacaktır"
Tarihi ve Kültürel Mirasların Korunması
Bulgaristan ile Türkiye arasındaki işbirliğinde kültürel mirasın karşılıklı olarak korunması ve restorasyonu alanındaki çalışmaların önemine değinen Raşidov Bulgaristan'da oldukça zengin İslam kültür anıtlarının bulunduğunu söyledi.
Bu anıtların Kültür Bakanlığının himayesi altında olduğunu kaydeden Raşidov, Eski Zağara (Stara Zagora) kentindeki Eski Cami'yi örnek göstererek "Onarım ve restorasyonunu yaparak onu eski otantik haline kavuşturduk. Türkiye hükümeti ayrıca Şumnu ve Razgrad kentlerindeki camilerin onarımlarını yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Dolayısıyla bu konuda imzalanabilecek bir anlaşma restorasyon alanındaki Türkiye'nin Bulgaristan'daki ve Bulgaristan'ın Türkiye'deki ekiplerinin çalışmalarını motive edebilir" diye konuştu.
Kültürel varlıkların restorasyonu yapılırken belirli kurallara uyulması gerektiğini ve bu işin uzmanlık istediğini belirten Raşidov, "Bu tür projelerde Türk ve Bulgar restorasyon ekiplerinin ortak çalışmaları çok önemli. Ancak bu şekilde doğru ve verimli sonuca ulaşabiliriz" dedi.
Tarihi Eser Kaçakçılığına Karşı Ortak Mücadele
Türkiye'de yapacağı görüşmelerde gündeme getirilecek diğer bir konunun tarihi eser kaçakçılığına karşı mücadele alanında olacağını belirten Raşidov, şunları söyledi:
"Dünyada uyuşturucu kaçakçığı sorunu kadar tarihi eser kaçakçılığı sorunu da büyük önem taşıyor. İster istemez her iki ülke uluslararası kaçakçılık güzergâhının birer parçasıdır. Bu alanda imzalanabilecek bir işbirliği anlaşması her iki ülkenin bu trafiğe karşı ortak çalışmalarına destek verecek. Ayrıca, yakalanan eserlerin ait olduğu ülkeye iadesini de kolaylaştıracak."
Kaynak 20 Mart 2012 http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder