18 Nisan 2012 Çarşamba

Türk Yunan Dostlok Haftası Başladı


Türk Yunan  
Dostluk Haftası Gümülcine’de başladı
Merkezi Ankara’da bulunan Türk – Yunan Dostluk Derneği tarafından düzenlenen “Türk–Yunan Dostluk Haftası” Gümülcine’de başladı.
Merkezi Ankara’da bulunan Türk – Yunan Dostluk Derneği tarafından düzenlenen “Türk – Yunan Dostluk Haftası” Gümülcine’de başladı. Dostluk haftası 11 Nisan Çarşamba günü Gümülcineliler Kulübü’nde gerçekleştirilen resim sergisinin açılışıyla start aldı. “Komşularda Kültürel İşbirliği İçin Bir Araç Olarak Sanat” konulu serginin açılışı için Türkiye’den TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ile Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Gümülcine’ye geldi. Tadilatı tamamlanan Gümülcineliler Kulübü’ndeki etkinliğe çok sayıda davetli katıldı. Bu arada Türk – Yunan Dostluk Haftası dolayısıyla düzenlenen serginin yapıldığı salonun dışında bir grup Yunanlı protesto gösterisinde bulundu.
Etkinlik Türk – Yunan Dostluk Derneği Başkanı Kadriye Esra Aygün’ün konuşmasıyla başladı. Dernek başkanı Aygün dostluk haftasını Gümülcine’den başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Artık Türkiye ile Yunanistan’ın birbirine düşmanlık yapabilecek lüksü yok. Türk – Yunan dostluğuna inanıp buraya gelen herkese teşekkür ediyorum. Bizler inanacağız, bizler beraber olacağız. Ve bu işi yürüyecek. Tabii ki çatlak sesler olacak, ama beni ilgilendiren buradaki insanlardır, şurada olan nefeslerdir. Dışarıdaki insanlar değil. Önemli olan bir şeyler yapabilmektir. O yapılanları karalamak değil.” dedi. Aygün, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Gümülcine’deki etkinliğe katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ilk kez geldiği Batı Trakya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bizler komşuyuz, dostuz. Ben kendimi burada yabancı hissetmiyorum. Kendi evimde gibi hissediyorum. Bizler Türk – Yunan dostluğunu her zaman inanıyoruz. Tarihte birçok olaylar gelmiş geçmiştir. Fakat halkların bunları aşmaları önemlidir. Bu olaylara takılı kalınmaması gerekir. İki ülkenin kültürü birbirine çok yakındır. Ben bir süre Fransa’da yaşadım. Orada Yunanlı dostlarımız vardı. Bir gün yemek türlerini sayarken 10 yemekten 9’unun adının aynı olduğunu tespit ettik. Bu bizim iki halk olarak birbirine ne kadar yakın olduğumuzu gösteriyor.
Aslen Gümülcine’nin Kozlukebir köyünden olan Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, Türk – Yunan Dostluk Derneği’ni attığı adımdan dolayı tebrik etti. Müezzinoğlu, “Burada gördüğümüz resimlere baktığımız zaman bunun bir Türk mü, yoksa bir Yunanlı tarafından mı yapıldığını anlayamayız. Fakat bunun bir sanatçı tarafından yapıldığı aşikârdır. Bu etkinliği sanatın insanlığın ortak dili anlamında dostluğun güçlenmesine vesile kılacak bir adım olarak değerlendirilmeli ve bunu çok anlamlı buluyorum.” dedi.
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç da konuşmasında açılışı yapılan serginin Batı Trakya’nın kültür yaşamına olumlu bir katkı olarak uzun yıllar anımsanacak bri etkinlik olarak hafızalarda kalacağını vurguladı. Sarnıç, yenilenerek hizmete giren Gümülcineliler Kulübü’nün de Gümülcine için çok güzel bir mekân olarak hizmet vereceğine inandığını söyledi.
Gümülcine Belediye Meclis Başkanı Sofia Meneselidu etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada sözkonusu etkinliğin iki ülke halkının birlikte barış içinde yaşayabileceğini gösterdiğini ifade etti.
Yapılan konuşmalardan sonra katılımcılara plaket verilirken, eserlerini sergileyen sanatçılara da Türk – Yunan Dostluk Derneği tarafından katılım belgeleri verildi.
Bu arada etkinliğin yapıldığı Gümülcineliler Kulübü’nün karşısında yaklaşık 20 kişilik bir grup protesto gösterisinde bulundu. Aralarında Antifonitis gazetesi sahibi Kostas Karaiskos ve Gümülcine Belediyesi’ndeki “Spartakos” listesi başkanı ve belediye meclis üyesi Nektarios Dapergolas’ın da bulunduğu bir grup boyunlarında Türkiye ve Türklük karşıtı slogan ve fotoğraflarla protesto gösterisi gerçekleştirdi. Göstericilerden bir kişinin sergi açılışının gerçekleştiği sırada salona girdiği ve konuşmaların yapıldığı noktaya yaklaştığı görüldü.
Kaynak
Gündem Ozan Ahmetoğlu Gazetesi 16 Nisan 2012
http://www.gundemgazetesi.com/news/detay_02.php?h1_id=1052

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder