İngiltere ile Fransa, 1. Dünya Savaşı’nın başında Osmanlı Devleti’ni kalbinden vurmak ve Rusya ile bağlantı sağlayabilmek için İstanbul’u düşürmeye karar vermişti. Bunun için Çanakkale Boğazı’nı geçmek gerekiyordu. Bu amaçla bir Birleşik Donanma kuruldu. Boğaz’ın girişindeki tabyaları 19 Şubat’tan itibaren bir ay süreyle bombalayan bu donanma 18 Mart 1915 sabahı harekete geçti.
Savaş İngiliz zırhlılarının Türk tabyalarını topa tutmasıyla saat 11,15’te başladı. Düşman Boğaz’ın en dar yeri olan Kilitbahir ile Çanakkale arasına yönelmişti. Türk topçusunun kıyıya yaklaşan düşmana açtığı ateşle Inflexible zırhlısı vuruldu. Geriye geri dönme emri verildi. Bouvet de isabet aldı. 14 isabet alan Sufferen de saf dışı oldu. Ancak bu arada Dardanos, Namazgâh ve Hamidiye bataryaları da, Fransız gemilerinin ateşe karşısında susmuştu.
Fransız zıhlılarının tehlikede olduğunu gören de Robeck geri denmeleri ve yedeklerin onların yerini almaları için emir verdi. Ama Bouvet dönüş manevrası yaparken Nusret mayın gemisinin döktüğü bir mayına çarparak sulara gömüldü. Kurtarmaya gelen Gaulois zırhlısı da ağır yaralanınca savaş yerini terk etti. Saat 15.15’te İngiliz Irresistable zırhlısı bir torpile çarparak yan yattı. Yardıma gelen Ocean ile birlikte akıntının etkisiyle kıyıya sürüklenmeye başladılar. Ocean da Bouvet’nin batmakta olduğu yerde bir mayına çarptı. Türk topçusunun ateşi altında kalan iki zırhlı terk edildi. Amiral de Robeck bunun üzerine saat 17.00’de Boğaz’ı terk emrini verdi. “Muhteşem armada” kaybetmişti.
Kaynaklar
- E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
- Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
- Çanakkale Deniz Savaşları.
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
- Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder