İzmir Kadınlar Kurultayı
31 Ocak 1923’te, İzmir’de eski Gümrük binasında, kalabalık bir kadın topluluğunun katıldığı Kadınlar Kurultayı’nda, Mustafa Kemal, toplantıya sade bir insan olarak katıldığını, bir konferans vermeye değil, sohbet etmeye geldiğini vurguluyor ve katılımcılardan gelecek soruları yanıtlayacağını söylüyordu.
Kurultayda gelen soruları yanıtlarken, Mustafa Kemal kadına ilişkin bakış açısını sergiliyor kalabalık heyecanla onu dinliyordu. Eşi Latife Hanım’ın da sürekli notlar aldığı gözlerden kaçmıyordu. Mustafa Kemal, özetle şunları söyledi:
“Malumdur ki, her safhada olduğu gibi, toplumsal hayatta da vazifelerin taksimi vardır. Bu genel vazife taksimi arasında, kadınlar kendilerine ait olan vazifeleri yapacakları gibi, aynı zamanda toplumun refahı, saadeti için elzem olan genel mesaiye de dahil olacaklardır.
Kadının en büyük vazifesi analıktır. İlk terbiye verilen yerin ana kucağı olduğu düşünülürse bu vazifenin ehemmiyeti layıkıyla anlaşılır. Kadınlar toplumsal hayatta erkeklerle beraber yürüyerek birbirinin yardımcı ve desteği olacaklardır.
Düşmanlarımız bizi dinin tesiri altında kalmış olmakla itham ediyor ve duraklama ve düşümüze buna atfediyorlar. Bu hatadır. Bizim dinimiz hiçbir vakit kadınların erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. Allah’ın emrettiği şey, Müslim ve Müslimenin beraber olarak ilim ve irfan kazanmasıdır.”
Kaynaklar
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
- Atatürk’ün Bütün Eserleri, 22 Cilt, Kaynak Yayınları.
- Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
- Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
- Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
- Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder