Kültür Devriminin İfadesi
Halkevleri
Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 10-18 Mayıs 1931 tarihleri arasında yapılan III. Büyük Kongresi’nde, feshedilen Türk Ocakları’nın yerine,
“Ulusu bilinçli, birbirini anlayan, birbirini seven, aynı ideale bağlı halk kitlesi halinde örgütlemek;
Kültür, ülkü, amaç ve düşünce birliğini güçlendiren ve kuvvetlendiren kültür öğelerini ortaya çıkarıp geliştirmek;
Ulusal birliği oluşturan, milli ruhu biçimlendiren ve kuvvetlendiren kültür öğelerini ortay çıkarıp geliştirmek;
Köylü ile kentli, köylü ile aydın zümreler arasındaki ilişkileri düzenleyip artıracak köycülük çalışmaların yapılmasını sağlamak;
Cumhuriyet Halk Fırkası’nın ilkelerin ive bu ilkelerin ülke düzeyinde nasıl uygulandığını anlamak için kullanılan bir merkez oluşturmak” amacıyla, halkevleri kurulması karar altına alınmıştı.
19 Şubat 1932’de, başta Ankara olmak üzere 14 merkezde, düzenlenen törenlerle açılan halkevleri, dokuz kolda faaliyet göstereceklerdi: Dil, Edebiyat, Tarih, Güzel Sanatlar, Temsil (Tiyatro), Spor, Sosyal Yardım, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Kütüphanecilik ve Yayın, Köycülük, Müze ve Sergi.
Ankara Halkevi’nin açılışında konuşan Recep Bey, “CHF'nin halkevlerini kurarak halkı ulusal amaçlar içerisinde yeniden örgütlemek isteğini, halkevlerinin parti ve politik düşünceler dışında ulusal amaçlar için çalışmalar yapacağını, kitlelerin gelecek için yetişmesinde rehbere gereksinim duyulduğunu, bu nedenle halkevlerinin Türk to5plumunu geleceğe hazırlayacağını” vurguluyordu..
Kaynaklar
- Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
- Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
- Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
- E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder