25 Haziran 2012 Pazartesi

Yunanistan'ın Ekonomik Durumunu


Yunanistan’dan
Otel, Havaalanı Liman, Demiryolu
Satın Alma Zamanı
Ekonomik krizden çıkış yolu olarak özelleştirmeyi öngören Yunanistan ekonomisinin neredeyse can damarlarını satışa sunuyor. Yunanistan'ın kurtuluşu olarak görülen özelleştirmeler için Yunan Bakan Papaconstantinu'dan Türk şirketlerine davet geldi. Papaconstantinu, "Tüm şirketlere önyargısız olarak kapımız açık" dedi.
2015 yılına kadar 50 milyar eurodan fazla özelleştirme yapmayı planlayan Yunanistan'da otoyollardan limanlara, havaalanlarından tren istasyonlarına kadar devletin elindeki çok sayıda tesis müşteri bekliyor. Satılık fabrika sayısında da patlama yaşanan Yunanistan'da şu anda çok sayıda satılık mobilya fabrikası bulunuyor.
Şu anda gerek kamunun gerekse özel sektörün elindeki yüzlerce şirket satılık. Üstelik bu şirketlerin değerlerinin ortalama olarak yüzde 20 gerilediği belirtiliyor.
Yunanistan'ın Enerji Bakanı George Papanconstantinu, mali krizdeki Yunanistan'ın iflastan kurtuluşu olarak görülen özelleştirme ihalelerinde Türk şirketlerine kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi. Papaconstantinu, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha önce hiç olmadığı kadar iyi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye ve Yunanistan çok iyi bir partner. Yunan hükümetinin özelleştirme programlarına Türklerin ilgisi oldukça fazla" dedi.
Özelleştirme ihalelerinde Türk şirketlerine dair herhangi bir ayrım ya da önyargının söz konusu olmadığının altına çizen Papaconstantinu, Türk şirketlerinin ülkede artan yatırım fırsatlarını da yakından takip ettiğini kaydetti. Papaconstantinu, "Son yıllarda iki ülke arasında gelişen ilişkilere paralel olarak ticaret de gelişti. Zamanında bazı Yunan bankaları Türk bankalarını satın almıştı. Şimdi tam tersi bir durum yaşanıyor. Türk bankaları Yunan bankalarıyla ilgileniyor. Bence bu çok iyi ve verimli bir ilişki" dedi.
Türk şirketlerini Yunanistan'a yatırıma davet eden Papaconstantinu, özellikle enerji alanında altyapılarını güçlendirmek istediklerini söyledi. Papaconstantinu, "Biz, özellikle yabancı partnerler istiyoruz. Bu konuda tekliflere açığız" dedi.
'Türkiye Güçlü Çıktı'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Türkiye'nin 2001'de yaşadığı ekonomik kriz üzerine konuştuklarını ve fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Papanconstantinu, "Türkiye 2001'de yaşadıklarının ardından attığı adım ve gerçekleştirdiği reformlarla krizden daha güçlü çıktı.
Diğer ülkelerdeki örnekler gibi Türkiye'de yaşananları da yakından inceledik. Türkiye ile Yunanistan arasında daima bir iyi niyet olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Zor bir mali süreçten geçen Yunanistan ile güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye arasında ekonomik bağların eskisinden çok daha güçlü olduğuna dikkat çeken Papaconstantinu, her iki ülkenin işadamlarının birlikte çalışmaya daha istekli ve hükümetlerin yatırım fırsatları açısından şartları kolaylaştırmaya daha çok yardımcı olduğunu vurguladı.
'Acı Çekmeden Krizden Çıkamayız'
Yunanistan'ın iflastan kurtulmak için her türlü protesto gösterileri ve grevlere karşın bir takım adımlar atmaya çalıştığını belirten Papaconstantinu, bu tür acı reçetelerin halk tarafından tam olarak anlaşılamadığını savundu.
Yunanistan'ın mali krizden çıkması için ellerinde sihirli bir çözüm yolunun bulunmadığını kaydeden Papaconstantinu, "Yeni hükümetin kurulması ile bir kez daha anlaşıldı ki bu krizden çıkmak üzere kolay bir yol ya da alternatif yok. Söz verdiğimiz üzere bu acılı süreci takip etmek zorundayız. Acı çekmeden bütçe açığını düşürmenin başka bir yolu yok. Ancak sonunda tünelin ucundaki ışığı göreceğiz" dedi.
'Özelleştirmelerde En İyi Tekliflere Açığız'
Önceki hafta istifa eden Papandreu Hükümeti'nde önce maliye bakanı olarak görev alan ancak grev ve protesto gösterilerinin eksik olmadığı ülkede baskılar sonucu enerji bakanlığına getirilen George Papaconstantinu, aynı görevini şuan Lucas Papademos yönetimindeki geçici hükümette de sürdürüyor. Erken seçimlere kadar görevde kalacak olan Papaconstantinu, Yunanistan'ın milli doğalgaz şirketi DEPA ile birlikte diğer özelleştirme programlarının ihalesi için gelen en iyi teklifleri değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi.
Bilindiği gibi, komşunun ekonomisi ağırlıklı olarak turizm ve hizmet sektörüne dayalı ve Ülkenin gayri safi milli hâsılasının (GSMH) yüzde 15’ini turizm sektörü oluşturuyor.
Yaklaşık 17 milyon turistin geldiği ülkenin yıllık turizm geliri 10 milyar euro’yu buluyor. Bunun 900 milyon Euro’sunu oteller elde ediyor. Ülkeyi ziyaret edecek turist sayısının 2014 yılında 50 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.
Yunanistan’da tam 9 bin 732 otel var. Bunların yatak kapasitesi 763 bin. Bu otellerin yüzde 14’ü 5, yüzde 26’sı da 4 yıldızlı. Otellerin yüzde 21’i Girit Adası’nda faaliyet gösteriyor. Anakarada bulunanların oranı ise yüzde 12.
Yunanlı turizmciler sadece Akdeniz çanağı değil çevre ülkelerde de etkin durumdalar. Örneğin, Yunanlı şirketlere ait otellerin yüzde 14’ü Makedonya’ya gelen turistlere hizmet veriyor...
Yunanistan turizm sektörüyle ilgili birkaç veri daha aktaralım. Ülkede otel zinciri sahibi 60 şirket var. Bu şirketlere ait otellerin gayrimenkullerin toplam değeri 3,9 milyar euro olarak hesaplanıyor. Ancak söz konusu 60 şirket toplamda 2 milyar Euro borçlu.
Bu firmaların faiz, amortisman ve vergi öncesi karları (FAVÖK) sadece 188 milyon euro. Yani bu borcu ödemeleri zor görünüyor. Bu yüzden de komşudaki otellerin neredeyse tamamı şu anda değerlerinin altında satılıyor.
Gerek özelleştirme sürecini gerekse satışa çıkarılan özel sektör şirketlerini yakından takip edenlerden biri de şirket satın alımlarına veya ortaklıklara aracılık yapan Daruma Kurumsal Finans...
Birçok Türk şirketin yabancı fonlarla ortaklığını gerçekleştiren Daruma’nın yönetici ortağı Özkan Yavaşal, kamunun özelleştirme için açıkladığı takvimi öne çektiğini, aralarında Atina ve Selanik havalimanları ile Pire Limanı’nın da bulunduğu işletmelerin çoğunun 2012 yılında özel sektöre devredileceğini belirtiyor.
Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, birçok Türk şirketin Yunanistan’da tesis satın almak istediğini, KEK toplantısında Yunanlı ilgili bakanlardan kendilerine yol göstermelerini isteyeceklerini söylüyor. Egeli, Türk firmaların daha çok kamu şirketleriyle ilgilendiklerini de açıklıyor:
“Örneğin Bagfaş, daha önce Kavala yakınlarında bulunan bir gübre fabrikasını almak istemişti. Bu ilgileri devam ediyor. Sanayi kuruluşları az fakat bunların içinde 4–5 rafineri ve alüminyum fabrikaları da var. Bu şirketler Türkiye’ye de mal satıyor. Satın alınacak araziler üzerinde alışveriş merkezi, marina, otel yapmak mümkün. Yunanistan’daki şirketlerle Katarlılar da ilgileniyor. Ayrıca Almanya, Fransa, İtalya gibi alacaklı ülkelerdeki bankalar da ilgili.”
Selim Egeli:“Türk-Yunan ortaklıklarının artması lazım
Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli, Yunanistan’a yatırım yapacak Türk iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.
Selanik’te Kuzey Yunanistan Yunan-Türk Ticaret Odası tarafından düzenlenen çalıştayda konuşan Egeli “Türk-Yunan ortaklıklarının artması lazım. Bunun artabilmesi için de iş adamlarının önünde bazı engellerin kalkması lazım.”dedi.
“Bugün Yunan iş adamları Türkiye’ye gelip üstelik internet üzerinde birkaç saat içinde şirket kurabiliyor. Tabii ki yerel bürokrasiyle problemi oluyor ama becerikli bir muhatap bulmuşsa kendine, o zorlukları da çok kolay aşabiliyor” diye konuşan Egeli, buna karşılık bir Türk yatırımcısının Yunanistan’da yatırım yapmaya kalktığı vakit tahmin bile edilemeyecek engellerle ve zorluklarla karşılaştığını belirtti.
Enerji dağıtım, emlak alanındaki potansiyeli işadamlarımızın değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle başkent Atina'da yapılacak yatırımlar için tarihi günler yaşıyoruz. Kriz ilelebet sürmeyecek. Orada yapılacak projelerin geleceği ilerisi için büyük önem taşıyor.
Selanik'te Türk Ticaret Ataşeliği
Konuşmasında Türkiye Selanik Başkonsolosluğu bünyesinde faaliyete başlayan Ticaret Ataşeliği’ne değinen Selim Egeli şunları söyledi: “Bundan 25–30 sene önce bana söyleselerdi inanmakta zorluk çekerdim. Bugün Selanik’te Türk Ticaret Ataşeliği kurulacağına inanmazdım. Bugün bunu görüyorum, bu da beni çok mutlu ediyor. Bu da gerek Türkiye’den bu bölgeye gelecek yatırımcılara gerekse de Türkiye’ye bu bölgeden gidecek iş adamlarına en doğru adres olacaktır diye düşünüyorum.”
700’den fazla Yunan yatırımcı Türkiye’ye geldi
Yılda 300–400 milyon doları geçmeyen Türkiye-Yunanistan dış ticaret hacminin 3 milyar dolarları geçer hale geldiğini ifade eden Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Selim Egeli,700’den fazla Yunan yatırımcının Türkiye’ye geldiğini ve çok çeşitli, çok farklı sektörlerde birçok yatırım yaptıklarını bildirdi. “Hepsinin de bu yatırımlarından çok memnun olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor” diyen Egeli buna karşılık Türk yatırımcısının Yunanistan’a gelemediğini söyledi. Egeli, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunun birinci sebebi 2000–2001 ekonomik krizi nedeniyle Türk işadamlarının ülke içinde kendini ayakta tutma çabasıydı. Dış yatırım aklından bile geçmeyecek olaydı. O günler geçti. Şimdi bakıyoruz iki komşudan biri maalesef Türkiye’nin o yıllarda yaşadığı krizi yaşıyor. Türkiye belki de Cumhuriyet tarihinde tadına varamadığı bir keyif yaşamakta. Bundan daha çok faydalanmak lazım.”
Yunanistan’a yatırım yapmak isteyen birçok Türk işadamı var
Yunanistan özelleştirme programını açıkladığı vakit bunu takip etmeye çalıştıklarını belirten Selim Egeli Türk yatırımcıların özelleştirmelere büyük ilgi gösterdilerini açıkladı.
Yunanistan'a gelip elektrik üretmek isteyen, gaz santralleri yapıp bunu elektriğe çevirmek isteyen, hâlihazırda çalışmakta olan santralleri devralmak isteyen, alışveriş merkezleri yapmak isteyen, otel, marina yapmak isteyen birçok Türk şirketi olduğunu kaydeden Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maalesef karşımızda hiçbir muhattap bulamadık. Nereye adım atacağımızı kiminle konuşacağımızı bilemedik. Bu ilgi hala devam ediyor. Bürokrasinin zorluğunu biliyoruz. Ziraat Bankası’nın Atina’da şube açmak için karşılaştığı olayları çok yakından biliyorum. Şube izni aldılar müdürlerinin Atina’da oturma izni çıkmadı, 2-3 Türk lokantası açtılar aşçılarına vize alamadılar. Turistik vize ile yemek pişirdiler. Bunlara rağmen Türk yatırımcısı yılmıyor; gelmek istiyor. Bunların da üstesinden geliriz ama biraz yol göstermek lazım. Bunun yanında beni sevindiren bir olay, birçok Yunan iş adamının Türkiye’deki faaliyetlerini artırma kararı almaları. Bugüne kadar Yunanistan’dan ihracat yapanlar, şimdi ciddi olarak Türkiye’de yatırımcı olmaya başladı." Selim Egeli konuşmasını "Biz her zaman Yunan iş adamlarına destek vermeye hazırız.” diyerek noktaladı.
Yunan işadamları, Türk meslektaşlarına liste verip, '50 milyar euroluk özelleştirmeden pay alın' dedi.
Zor ekonomik koşullardan geçen Yunanistan, yaşadığı krizi aşmak için kamuya ait varlıkları özelleştirme kararı alırken; ülkenin TÜSİAD'ı olarak bilinen Yunan İş Federasyonu (SEV) 50 milyar euroluk özelleştirme için Türk işadamlarına çağrıda bulundu. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı ile yönetim kurulu üyeleri, iş fırsatlarını yerinde görmek amacıyla gittikleri Atina ve Selanik'te Yunan ekonomisinin tepe yöneticileri ile bir araya geldi. Akdarı ve GYİAD heyetinin Atina'da ziyaret ettiği SEV'in Koordinatörü Ioannis Patsiavos, hükümetin aldığı karar çerçevesinde kamuya ait pek çok varlığın kriz nedeniyle değerlerinin altında rakamlarla özelleştirileceğine dikkati çekerek, 2015'e kadar toplam 50 milyar euroluk özelleştirme yapılacağını, bunun, Türk iş dünyası için de önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı. Almanya, İsveç, Danimarka ve Çin'de özelleştirme süreciyle ilgili görüşmelerde bulunduklarını belirten Patsiavos, şöyle konuştu: "Oysa en yakınımızda, bizim için çok önemli olan komşumuz Türkiye var. Yunanistan'ın en büyük ekonomi örgütü olarak, A'dan Z'ye her şeyi kapsayan toplam 50 milyar euroluk özelleştirme fırsatından komşumuz Türk iş dünyasının da yararlanmasını istiyoruz. Özelleştirmenin önündeki mevzuat engelleri ortadan kalktı. Artık Yunanistan'da iş yapmak çok daha kolay hale geldi. Hiçbir kriz sonsuza kadar sürmez. Çok daha güçlü temeller üzerine kurulan yeni Yunanistan'da yerinizi almak üzere sizleri bekliyoruz."
Ortak Zirve Önerisi
Yunan-Türk İş Konseyi Başkanı Dimitris Papanicolaou da özelleştirme sürecinde Türk iş dünyasını bilgilendirmek ve bu süreçte daha aktif olmalarını sağlamak için GYİAD ile Mayıs 2012'de Yunan adalarında ortak zirve gerçekleştirme önerisinde bulundu. Burcu Akdarı ise 2 ülke arasında toplam 3 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, bunun özellikle Türkiye lehine daha da geliştirilmesi için Yunanistan'daki kriz ortamının önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.
'Komşu'nun Satış Listesi
  • Atina Havaalanı başta olmak üzere 29 havaalanı
  • Kamu bankaları
  • 3 bin 500 adanın bir kısmı
  • Limanlar
  • Marinalar
  • Otobanlar
  • Demiryolları
  • Enerji tesisleri
  • Telekomünikasyon şirketleri
  • Su arıtma tesisleri
  • Doğalgaz
  • Piyango ve posta idareleri
  • Madenler
  • Rafineriler
  • Yenilenebilir enerji üretim merkezleri
  • Golf alanları
  • Oteller
  • 100 milyon metrekare gayrimenkul.
Fırsatlar Masada
GYİAD Başkanı Burcu Akdarı, Selanik ziyaretinde 'Money Show' adlı ekonomi zirvesinde yaklaşık 300 işadamına yaptığı konuşmanın büyük ilgi gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu: "Konuşmam bitince Yunan işadamları bizler üzerinden Türk işadamlarıyla irtibata geçmek için uzun kuyruk oluşturdu."
Kaynak: Özbey Men - Para Dergisi, Sabah Gazetesi, Serkan Meriç - Turkish Greek News, Cihan Haber Ajansı
http://www.batitrakya.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder