5 Şubat 2011 Cumartesi

5 Şubat 2011 Lozan Çıkmaza Giriyor



Mustafa Kemal 5 Şubat 1923’te Akhisar’ı ziyaret etmiş ve yaptığı kısa konuşmada, “Düşmanlar bizi esaret zinciri altında bırakmak istediler, fakat milletimizin karar ve onuru bu zincirleri parçaladı” demişti.

Lozan Çıkmaza Giriyor

4 Şubat 1923 tarihinde Lozan Konferansı Batılı başdelegelerin uzlaşmaz tutumları nedeniyle kesildi.
5 Haziran 1919’da, Akhisar, Yunan birlikleri tarafından işgal edilmişti. Soma’daki 188. Alay işgalciyi püskürtmüş, bir toparlanma fırsatı bulan halk, Yunan işgaline direnmek üzere “Akhisar Redd-i İşgal Cemiyeti”ni kurmuştu. İşgal kuvvetleri 22 Haziran 1922’de Akhisar’ı ikinci kez ele geçirdilerse de, Akhisar ve çevre beldelerin ileriye gitmelerini engellemişlerdi.
 Mustafa Kemal, bu direniş beldesini 5 Şubat 1923’te ziyaret etti. Halka yaptığı konuşmada, “TBMM Hükümeti, çok iyi bilirsiniz ki eski Babıâli Hükümeti değildir, eski Osmanlı Devleti değildir. Onlar artık tarihe karışmıştır” diyen Mustafa Kemal, Türk Ocağı’nda yaptığı konuşmada da şunları söylemişti:
“Şimdiye kadar pek çok milletler birçok darbelere maruz kalmışlardır. Bu darbelerin sonucu iki manzara arz eder. Birincisi bu darbeler milletin benliğini, mevcudiyetini mahveder. İkincisi, bu darbeler mevcut durumu yıksa bile asli unsuru imha edemez. Tür milleti maruz kaldığı darbeler karşısında varlığı korumuştur. Gerçi dışarıdan gelen bu darbelerin sonucu unsur olan Türk milletini mahvedemedi.”
Bu ziyaret sırasında Lozan’daki görüşmelerin çıkmaza girdiği bilgisin alan Mustafa Kemal, bu durumu da halka açıkça paylaşmakta sakınca görmemişti. Yemekten sonra eşi Latife Hanım ile birlikte Zafer Sineması’na giden Mustafa Kemal, burada öğrenciler tarafından onuruna düzenlenen geceyi izlemişti.

Kaynaklar
          -  Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
               -  Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
               -  Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
               -  Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
               -  S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
               -  E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
               -  Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder