28 Haziran 2012 Perşembe

Bulgaristan Kırcaali'de ki Festivaller

12. Uluslararası Perperikon
Sanat Festivali başladı

Dün akşam Kırcaali Belediye Kültür Evi önünde resmi bir törenle 12. Uluslararası Perperikon Sanat Festivalinin açılışı yapıldı. Festival, iki projeyle Kültür Bakanlığı, Kırcaali Belediyesi ve çeşitli sponsorlar tarafından finanse edilmekte. İlk başta çok sayıdaki Kırcaalileri Norveç’in Melbu kentinden bir bando orkestrası eşliğinde Kırcaali Petko Raçov Slaveykov Lisesi Orfeyus dans grubu kızları güzel koreografisi ile dikkati çeken danslarla selamladılar.
Ayrıca Norveç’ten gelen konuklar özel olarak Kırcaali için hazırlanan Hristo Botev Marşını, Lunen Çovek /Ay İnsanı/ ve Ezero /Göl/ eserlerini gözler önüne serdiler. Perperikon Festivalinin organizatörü Perperikon-Melpomena Derneği Başkanı Petar Savçov yaptığı konuşmasında bu yıl çok ümit ve başarılarla dolu bir dönemin tamamlandığını ve önümüzdeki yıldan itibaren festivalin yeni bir vizyona sahip olacağını kaydetti. Savçov, festivalin başından bu yana 25 Avrupa ülkesi ve Bulgaristan’dan 2 500’den fazla sanatçının iştirak ettiğini belirtti.
Festivalin açılışını yapan Kırcaali Belediye Başkanı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Müh. Hasan Azis, “İlk önce kendim ve tüm Kırcaali Belediye yönetimi adına Norveç’ten konuklarımızın bize yaptıkları güzel sürpriz için teşekkürlerimizi sunmak isterim. Her bir festival emsalsizdir, belirli bir fikir sonucu ortaya çıkmıştır ve özel mesaj verir. Ülkede veya Balkanlar ve Avrupa’da tiyatro, müzik ve dans sanatlarından başka tarih aracılığıyla arkeoloji de içeren her hangi bir festivalden haberim yok. Bu etkinliğin Kırcaali’nin kültürel tarihinden ve bugününden bir parça olduğunu söylemeden geçemeyeceğim, fakat ayrıca Perperikon Festivali Kültür Bakanlığının kültürel etkinlikler takviminde de yer almaktadır ve bu da Avrupa kültürel değerler sisteminde çok önemli bir yeri olduğunun bir başka kanıtıdır” dedi.
Açılıştan sonra Belediye Kültür Merkezinin fuayesinde Kırcaalili ressam Kostadin Petkov’un “Gördüğüm Gibi Varna” başlığı altında sergisi tanıtıldı. Açılışta Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ressamın sergisini kutladı ve gelecekte eserlerinde Kırcaali’yi göstermesini diledi. Kırcaalili başka bir ressam Hari Atanasov, Pekov’un Kırcaali’yi resmettiği sergisine hazırlıklara başlamış bulunduğu sırrını verdi.
Daha sonra Kırcaaliler ücretsiz olarak Mark Kamoleti’nin oyunu üzere Dimo Dimov tarafından sahneye konulan Lüboven Uikend /Aşklı Haftasonu/ başlıklı tiyatro komedisini izlediler, doyasıya eğlendiler. Tiyatro oyunu Perperikon Festivali ve Sofya Provokatsiya /Tahrik/ Tiyatrosu ile ortaklaşa gerçekleştirilmiştir. Baş oyuncunun Perperikon Festivalinin ana organizatörü Petır Savçov’un olması güzel bir sürpriziydi.
Perperikon Festivali bu akşam saat 19.00’da yine Belediye Kültür Merkezi sahnesinde oynanılacak Na Rıba /Kıyısında/ başlıklı oyunla devam edecek.
12. Uluslararası Perperikon Sanat Festivali cumartesi akşamı Perperikon kalesinin bulunduğu dağın eteklerinin açık alanında düzenlenen müzik şenliğiyle sona erecek.
Festivalin tüm programı www.perperikonfest.com sitesinde bulunabilir.
Kaynak Resmiye Mümün http://www.kircaalihaber.com/


8. Balkan Türk Folklor Festivali
Kırcaali–2012

Balkan Türk Folklor Festivali Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından Kırcaali İlindeki 7 belediyenin desteği ile gerçekleşmekte. Bu yıl sekizincisi düzenlenen festivale Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Romanya’dan 6 Türk Folklor Ekibi katılacak.
  • Festivalin açılışı 09.07.2012y. saat 11,00 Kırcaali merkez parkta yapılacak. Aynı gün saat 14,00 da Cebel’de ve 17,30 da Krumovgrad’ta /Koşukavak/ gösteriler yapılacak.
  • 10.07.2012y. saat 10,30’da Momçilgrad /Mestanlı/ ve 19,00’da Ardino’da /Eğridere/ gösteriler olacak.
  • 11.07.2012y. saat 10,30’da Çorbaciysko’da /Çorbacılar/ ve aynı saatte Çernooçene’de /Yenipazar/ gösteriler yapılacak. Balkan Türk Folklor Festivali’nin kapanış gala konseri aynı gün saat 19,00’da Kırcaali Merkez parkta yapılacak.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder