7 Aralık 2010 Salı

Tarih 8 Aralık 2010


Bir Millet Uyanıyor Filmi
Gösterime Girdi



Türk sinemasının Kurtuluş Savaşı’nı konu alan filmleri arasında özel bir yeri bulunan “Bir Millet Uyanıyor”, 7 Aralık 1932 tarihinde gösterime girdi.
Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkmasıyla birlikte, Ordu’ya ait her türlü silah, mühimmat ve ekipmanın işgal kuvvetlerine devri zorunlu olunca, Ordu Film Merkezi, elindeki tüm olanakları “Malul Gaziler Cemiyeti” adıyla kurulan, bir bakıma ‘paravan’ kuruluşa devretti.
Kurtuluş Savaşı’nın zafere ulaşmasıyla birlikte sinemaya dönük faaliyetler de yeni bir ivme kazandı. 1922 yılıyla başlayıp, Türk sinema tarihinde ‘Tiyatrocular Dönemi olarak adlandırılan; dahası neredeyse bütünüyle Muhsin Ertuğrul’un damgasını taşıyan ve 1939 yılına kadar uzanan bir evre böylece başlamış oldu.
1923 yılıyla başlayan ve Muhsin Ertuğrul tarafından tek elden yürütülen bu dönem; çekilmiş onlarca filme karşın, sinema dilinin oluşmadığı, tiyatro kokulu filmlerin üretildiği bir dönem olmaktan ileri gidemedi. Muhsin Ertuğrul, birbiri ardına üç film çekti. İlki Halide Edip Adıvar’dan uyarladığı Ateşten Gömlek’ti. Kurtuluş Savaşı’nı konu alan bir ilk filmin bir diğer özelliği de, ilk kez Türk kadınlarının rol almasıydı.
1952 yılına gelindiğinde, Muhsin Ertuğrul uzun süredir tasarladığı projeyi hayta geçirme fırsatı buldu. Türk sinemasında daha sonraki yıllarda çekilecek olan ve Kurtuluş Savaşı’nı konu alan filmlerin bir tür ‘prototipi’ sayılan ve 7 Aralık 1932 tarihinde gösterime giren ‘Bir Millet Uyanıyor’ filmi, Muhsin Ertuğrul’un da başyapıtı oldu.

 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder