19 Nisan 2011 Salı

19 Nisan 2011 Milletlerarası İlk Kadın Kongresi



Milletlerarası 
İlk Kadın Kongresi

Dünyada milletlerarası ilk kadın kongresi 18 Nisan 1935’te Mustafa Kemal’in himayesinde İstanbul’da toplanmış ve bu kongreye dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen kadınlar katılmıştı. Bu kongrenin Türkiye’de yapılması kararı, kadınların seçme ve seçilme hakkı elde ettiği 1935 genel seçimlerinde 18 kadın milletvekilinin TBMM’ne girmesi üzerine alınmıştı.
Mustafa Kemal, “Milletlerarası İlk Kadın Kongresi” delegelerine gönderdiği telgrafla şöyle seslenir:
“Siyasi ve içtimaî hakların kadın tarafından kullanılmasının, beşeriyetin saadeti ve prestiji bakımından elzem olduğuna eminim. Türk kadının dünya kadınlığına elini vererek,dünyanın barış ve güveni için çalışacağına emin olabilirsiniz.
Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kıtlıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle gerçek faziletle süslenip, donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım.”
Mustafa Kemal kadın hakları ve statüsü konusunu sadece milli bir mesele olarak görmemiştir. Cumhuriyetin kurulmasından sonra onu süratle milletlerarası alana götürmüştür.
24 Nisan’da sona eren “Milletlerarası İlk Kadın Kongresi”ne katılan kadınlar arasında ünlü nükleer fizikçi Madam Curie de vardır.

Kaynaklar
      -    Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
     -     Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
     -    Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
     -    S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
     -    Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
     -    Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder