7 Nisan 2011 Perşembe

7 Nisan 2011 United Telegraph Ajansının Muhabirinin Mustafa Kemal’le Yaptığı Görüşme


United Telegraph Ajansının Muhabirinin 
Mustafa Kemal’le Yaptığı Görüşme

“Haydutlar er geç kovulacak…”
 Ünlü haber ajansı United Telegraph muhabiri, 17 Ocak 1921’de Mustafa Kemal’le görüşmüştü. Ve soru cevap şeklinde görüşmenin özeti şöyleydi:
        -  Zat-ı devletleri, İzmir sorununun barış yoluyla çözümünde yeni Yunan hükümetiyle doğrudan doğruya veyahut müttefiklerinin veya Amerika’nın aracılığıyla görüşmelere başlamayı ister misiniz?
       -  İzmir her bakımdan Türk yurdudur. Anadolu’nun ayrılmaz parçasıdır. Yunanlılar İzmir’de, hiçbir tarihî ve ırkî hakka sahip değiller. Adalardan ticaret amacıyla gelmiş ve bu şehirde bile ekallîyet derecesini geçememiş olan Rumlar’ın varlığı öne sürülerek, İngiltere’nin emperyalist isteğini elde etmek amacıyla bin yıldan fazladır Türk yurdu olan bu verimli topraklarımız Yunan kuvvetleri tarafından haydutça istilâ edilmiştir. Mora, Teselya, Girit ve Makedonya’da yapmış oldukları gibi, burada da Türk halka çeşitli işkence ve katliamlar düzenleyip yok etme politikası uygulanmıştır. Uluslar arası inceleme komisyonunun raporu da bunu belgeler.
             Milletimiz bu haydutları er geç yurdumuzdan kovacaktır. Ancak kan dökme yanlısı olmayan milletimiz, hakları geri verildiğinde, yurdu derhal boşaltıldığı takdirde, barış görüşmelerine hazırdır. Bu görüşmelerin doğrudan Yunan Hükümeti ile yapılmasını tercih ederiz. Amerika’nın hayırlı ve insanca aracılığını da memnuniyetle karşılarız.

“Sevr anlaşması bizlerce yoktur…”
Mustafa Kemal, United Telefraph muhabirinin sorusu üzerine, “azınlıklar” konusuna açıklık getirerek, iddiaları yanıtlamıştı.
      -  Sevr Antlaşması’nın değiştirilmesi konusunda Türk milliyetçilerinin görüşleri nelerdir? Adı geçen antlaşmada ne gibi değişimlerin yapılmasını istiyorlar?
      -  Siyasal bağımsızlık, adlî, ekonomik ve malî hayatımızı yok etmeye ve sonucunda yaşama hakkımızı ortadan kaldırmaya yönelmiş Sevr Antlaşması bizce yoktur. Bağımsızlığımızın ve egemenliğimizin gereklerini sağlayacak bir barış isteğimizdir.
       -  Türk-Ermeni sorununun çözümü konusunda durumunuz nedir?
Ermeniler’le aramızda milletlerin geleceklerini kendilerinin belirlemesi ilkesine dayanan barış anlaşması imzalanmıştır ve aramızda dostluk ilişkileri mevcuttur.
Sonradan Türkler’in Ermeniler’i katlettikleri hakkında çıkan haberler doğru mudur?
       -  Türkler tarafından Ermeniler’e karşı katliam yapıldığı söylentileri ve sonra haberler, birtakım yalan ve uydurmalardan ibarettir. Bunların kesinlikle doğru olmadığına güvenebilirsiniz. Bu gerçeğin belgelenmesi için tarafsız kurulların ülkemizde, özgürce incelemelerini yapmalarını seve seve kabul ederiz. Bu konuyla ilgili Ermenistan’daki Yakındoğu Amerika yardım kurumları tarafından verilen en son raporların okunmasını öneriyoruz.

Haklı davamız insanlığın vicdanındadır
Mustafa Kemal, United Telegraph muhabirleriyle yaptığı görüşmenin son bölümünde şunları diyordu.
Gelecekte ne gibi bir politika izleyeceksiniz?
      -   Ülkemiz haraptır. Milletimiz fakirdir. Eğitimimiz çağdışıdır. Ekonomimiz zayıftır. Ülkemizi yapılandırmak ve milletimizi aydınlatmak, ilerletmek tek kesin amacımızdır. Barış ve refah içinde ciddî olarak çağdaşlaşmaya muhtacız. Bağımsızlık siyasetimiz bu ihtiyaçları gerçekleştirmeye yönelmiş olacaktır.
       -   Siz, Avrupa ve Amerika kamuoyuna daha neler bildirilmesini istersiniz?
       -   Doğuda barış çoktandır oluşturabilirdi. Padişahlık ve halifelik makamlarından başlayarak, ülkenin büyük küçük bütün kurumları, İngilizler tarafından, milletimizi tutsak kılmak için oyuncak gibi kullanılmıştır. Millî topraklarımız içinde, Fransızlar’ın, İtalyanlar’ın ve Yunanlılar’ın, var olan bütün kanun esaslarının tersine, oluşturdukları işgaller, hiçbir şeyin mazur gösterilemeyeceği, kanlı bir mücadeleye yol açmıştır. Savunma araçlarından tamamen mahrum birtakım şehrimiz ve bu arada özellikle aylardan beri kendini kahramanca savunan Ayıntap (Antep) şehri, Fransızlar’ın her türlü, hukuk kurallarına ve insanlığa karşıt olarak geceli gündüzlü düzenledikleri top ateşiyle yok edilmiş, birçok kadın ve çocuk öldürülmüştür. İtilâf Devletleri, milletimizi, bütün insan haklarından mahrum bir hayvan sürüsü ve ülkemizi sahipsiz bir açık arazi olarak düşünmektedir. Gerçekte, milletimiz, hayatını ve bütün insanlık hak ve görevlerini bilen ve yurduna tamamen sahip ve hürriyetine ve bağımsızlığına aşk ve sadakatle bağlıdır.

Kaynak
               -   Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
          -  Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
               -  Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
               -  S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
               -  Mazhar Müfit Kansu, Atatürk’le Beraber, Türk Tarih Kurumu.
               -  Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder