29 Nisan 2011 Cuma

29 Nisan 2011 Hıyaneti Vataniye Kanunu’ndan Sonra İsyanlar



Hıyaneti Vataniye 
Kanunu’ndan Sonra 
İsyanlar

Ankara’da Meclis’in açılması ile Türk milli mücadele gücünün ve ruhunun artık tam manasıyla kuvvetleneceğini hesap eden düşmanlar, İstanbul Hükümeti ile birlikte, Anadolu’da daha büyük isyanlar çıkartmışlardı. Düşmanlar, bu isyanlar vasıtasıyla, Anadolu’nun cesaretinin kırılacağını, T.B.M.M.’nin toplanamayacağını hesap etmişlerdi.
Bu maksatla Düzce ve Bolu’da çıkartılan isyanlardan biri, Meclis’in açılmasından dört gün önce Beypazarı’na kadar gelmişti. Buna rağmen, T.B.M.M. Ankara’da açılmış ve toplantılarına başlamıştı. Meclis’in açılmasından iki gün sonra Düzce isyanı üzerine gönderilen bir Tümen asiler tarafında esir edilmişti. Bundan sonra, Düzce isyanı genişlemeye başladı.
T.B.M.M. diğer tedbirlere ilaveten 29 Nisan 1920 günü Hıyaneti Vataniye Kanunu’nu kabul etti.
30 Nisan 1920 günü, Düzce’deki ve Adapazarı’ndaki asiler kuvvetlerini artırmaktaydılar. İzmit’e kadar uzanan bu isyanlar bu bölgelerde üç ay kadar devam edecekti. Düşmanlar ayrıca Yunan ordusunu da genel taarruzlara geçirteceklerdi. Türk ordusu ve milli müfrezeler tarafından bu isyanların bastırılmasından ve Yunan taarruzlarının püskürtülmesinden sonra Türk ordusunun taarruzuna sıra gelecekti.
Uzun bir hazırlık devresinden sonra Türk ordusu, 26 Ağustos 1922 günü Büyük taarruza geçecek ve Türkiye’ye istiklâlin ve Cumhuriyetin kapılarını açacaktı,

Kaynaklar
              -   E.Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
              -   Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
             -    E.Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.
         -  Revfik Korkud, Milli Mücadele takvimi,  Ege Matbaası, 1963.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder