22 Nisan 2011 Cuma

22 Nisan 2011 Borçlar Kanunu Yürürlüğe Giriyor


Borçlar Kanunu 
Yürürlüğe Giriyor

Gücünü yitirmiş Osmanlı Devleti çeşitli barış anlamaları ve kapitülasyonlarla büyük devletlere karşı siyasal ve ekonomik açıdan olduğu gibi, yargısal açıdan da yarı bağımlı bir hale düşmüştü. Osmanlı Devleti, topraklarında yaşayan yabancılar üzerinde mali ve hukuksal denetim kuramıyordu. Yabancılar suç işlediklerinde tutuklanamıyor, evler aranamıyordu. Bu durum hukuki suiistimallere de yol açıyordu. Osmanlı uyrukluluğunda olan gayrimüslimler yabancı bir ülke vatandaşlığına geçtiklerini beyan ediyor, vatandaşlığını seçtikleri ülkeye bir kez bile gitmeksizin, yeni pasaportlarını alıyor ve Osmanlı topraklarında kapitülasyonların sağladığı her türlü ayrıcalıktan yararlamıyorlardı. Doğup büyüdükleri ve yaşamlarını sürdürmeye kararlı oldukları Osmanlı Devleti’ne karşı hiçbir mükellefiyetlerini yerine getirmeksizin ve yargı denetiminden uzak olarak yaşıyorlardı. Eski hukuk sistemi ile yeni devletin ve Türk milletinin ihtiyaçları karşılanamazdı. Çünkü eski hukuk kuralları Osmanlı döneminde bile halkın ihtiyaçlarını karşılayamıyordu.
Bunun çeşitli nedenleri vardı. Osmanlı Devleti’nde klâsik dönemde özel hukuk alanında (şahıs, aile, miras, borçlar ve ticaret hukuku) İslâm hukuku uygulanıyor, kamu hukuku alanında ise Osmanlı padişahları, şeyhülislâmdan aldıkları yetkiyle kamu hukuku kuralları koyabiliyorlardı.
Bütün bu karmaşayı ve sorunları gidermenin önemli adımlarından biri olan Borçlar Kanunu 22 Nisan 1926’da TBMM tarafından kabul edilmiştir.

Kaynaklar
        -    Lord Kinnoss, Bir Milletin Yeniden Doğuşu, Altın Kitaplar.
        -    E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi
        -    Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
        -    E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder