Büyük Taarruz ve Zafer!
Mustafa Kemal, Nutuk’ta söylediği gibi, “işgalciyi kesin ve sürekli bir saldırıyla söküp atmak üzere” 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’deydi… Büyük Taarruz saati gelmiş çatmıştı.
Mustafa Kemal, 4 Mart 1922’de Büyük Millet Meclisi’nin gizli bir toplantısında, şu açıklamayı yapmıştı:
“Ordumuzun kararı, taarruzdur. Fakat bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazırlığımızı tamamen bitirmeye biraz daha zaman lazımdır. Yarım hazırlıkla, yarım tedbirlerle yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten çok daha kötüdür.”
Haziran 1922 ortalarında, saldırıya geçmek kararı alınmıştı. Amaç, yok edici bir meydan savaşı yapmak, düşmanı çabuk ve kesin bir sonuç alacak şekilde vurmaktı. Hazırlıklar, büyük bir gizlilik içinde yürütülüyordu.
26 Ağustos sabahı, Başkomutan Mustafa Kemal, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak), Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile birlikte savaşı idare etmek üzere Kocatepe’deki yerini aldı. Topçuların sabah saat 4.30’da taciz ateşi ile başlayan harekât, saat 5.00’te önemli noktalara yoğun topçu ateşi ile devam etti.
Türk ordusunun Büyük Taarruz’a geçtiği, Genelkurmay Başkanlığı’nca TBMM’ne bildirildi. Bu haber heyecanlı gösterilere yol açtı.
27 Ağustos günü saat 18.00’de, Afyon, 8. Tümen tarafından kurtarıldı. Bu, genel kurtuluşun müjdesi, umudu olmuştu.
Çekilme yollarını kestikleri işgalciyi çarpışmaya zorlayarak, tamamen teslim olmalarını sağlama kararındaydılar. Ve bu karar, uygulandı. 30 Ağustos 1922 Çarşamba günü, Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı.
Kaynaklar
- E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
- Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
- Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
- Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
- Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder