Ali Fuat Cebesoy
Mustafa Kemal’in Harp Okulu’ndaki sınıf arkadaşı Ali Fuat Cebesoy aynı zamanda Milli Mücadele’nin de önemli isimlerindendi.
Babası İsmail Fazıl Paşa’nın gönülsüzlüğüne rağmen, girdiği Harp Okulu’nda Mustafa Kemal ile aynı sınıfa düşmesi bir bakıma gelecekteki kaderini çizmiş oldu.
1911 yılında Trablus’ta savaş başlar başlamasıyla oraya gidenler arasındaydı. Balkan Savaşı sırasında Karadağ’da, Yanya Kalesi’nde, Pista ve Pisani Muharebeleri’nde, 1. Dünya Savaşı’nın başında tümen komutanı olarak katıldığı Kanal Hareketi’nde, büyük başarılar gösterdi. Kanal Harekâtı’nda, 8. Kolordu kurmay başkanlığı, Doğu Anadolu cephesinde, Mustafa Kemal Paşa’nın emrindeki 16. Kolordu’da 5. Tümen komutanlığı yaptı. Kurtuluş Savaşı’nın ilk döneminde 20. Kolordu Batı Cephesi komutanı, 1923’te Konya’da 2. Ordu müfettişliği yaptı. Sivas Kongresi sonrasında Cebesoy Umum Kuvayı Milliye Komutanı olarak görevlendirildi.
Ankara Hükümeti tarafından Moskova Büyükelçiliği’ne atandı. Mustafa Kemal’in talimatını yerine getirmekle yükümlü olduğu bu zor görevi başarıyla yürüttü ve 10 Mayıs 1921’de Ankara’ya dönerek Mecliste siyasi çalışmalarına başladı. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti başkanlığını yaptı. 1925’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı. 1926 yılında İzmir Suikastı dolayısıyla Ali Fuat Paşa da tutuklandı, yargılandı ve beraat etti.
Kaynaklar
- Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
- Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
- S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder