1 Kasım 2011 Salı

1 Kasım 2011 Edirne GAZDAŞ Eylemi "Edirne Kent Meclisi"

Edirne Kent Meclisi 

Fotoğraf Burhan Aytekin

Edirne Halk Meclisi üyeleri, yaşanan doğalgaz sıkıntısı nedeniyle GAZDAŞ önünde battaniyeli eylem yaptı.
Edirne'de soğuk havalar ekim ayının ilk günlerinden itibaren yüzünü göstermeye başladı. Soğukların başlaması, il merkezinde yüzlerce vatandaş için yaşamı çileye dönüştürdü. Daha önce evlerinde kalorifer ve soba ile ısınan vatandaşlar, şehre doğalgazın gelmesiyle bu imkandan yararlanmak istedi. Doğalgaza geçmek isteyen vatandaşların çilesi bu noktadan sonra başlıyor.

Fotoğraf Burhan Aytekin
İşlemler Uzun Sürüyor
Bu süreç şöyle işliyor: Ev sahipleri ilk önce doğalgaz tesisatının çekilmesi için iç tesisat firmalarından biriyle anlaşma yoluna gidiyor. Ancak ilde faaliyet gösteren firmalar, aşırı yoğunluk nedeniyle taleplere zamanında cevap veremiyor. Bu nedenle evine doğalgaz çekmek isteyenler firmaların vereceği tarihi beklemek zorunda kalıyor.
İç tesisatın çekilmesiyle firmalar hazırladıkları projeyi, bölgeye doğalgaz dağıtımı sağlayan GAZDAŞ'a sunuyor. Firmaların şartnameye uygun yapılan projeleri kabul edilirken diğerleri tadilat için şebekeyi çeken firmaya iade ediliyor.
Projelerin kabul edilmesiyle vatandaşlar gaz dağıtım şirketine giderek sözleşme imzalıyor. İmzaladıkları sözleşmeyi alan aboneler, belgelerini doğalgaz tesisatını döşeyen firmaya götürüyor. Firmalarla da, sayaç almak için onay alan müşterilerin listesini oluşturarak GAZDAŞ'a sunuyor. Dağıtım şirketi ise belirlediği günde firma ile birlikte eve gelerek doğalgazı bırakıyor.
Ancak şebekeyi döşeyen firmaların iş yoğunluğu ve doğalgaz dağıtım şirketindeki personel yetersizliği nedeniyle işlemler uzun sürüyor. Firmalarla dağıtım şirketi arasında gidip gelen vatandaş evine gaz çekebilmek için haftalarca beklemek zorunda kalıyor. Trakya'da soğuk havaların erken gelmesiyle vatandaşlar evin bir odasında elektrikli ısıtıcıyla ısınmaya çalışıyor.
GAZDAŞ'a Yürüdüler
Vatandaşın yaşadığı sıkıntıyı dile getirmek isteyen Edirne Halk Meclisi üyeleri GAZDAŞ'a doğru yürüdü. Dağıtım şirketinin hizmet verdiği binanın inşaatta olması nedeniyle başlarına kask takan eylemciler, battaniyelere sarılarak basın açıklamasını yaptı. Edirne Halk Meclisi adına açıklama yapan Şükrü Benli, daha ekonomik, çevreci ve temiz enerji durumundaki doğalgazı evlerine çekmek isteyen vatandaşların başına gelenlerin pişmiş tavuğun başına gelmediğini söyledi.
İnsanların sıra almak için gece yarılarından itibaren kuyruğa girdiğini belirten Benli, "Yetersiz elemanla iş yapmaya çalışan şirketin aksayan hizmetleri yüzünden üşüyen, donan çocuklar, insanlar Keyfi uygulamalar, en ufak bir eksikliği bahane ederek insanların uzun bir süre daha beklemesine neden olmalar ve bütün bunların üstüne tuz biber olacak şekilde şirketin hizmet verdiği inşaat halindeki bina... İşini yaptırmaya gelen vatandaşların yanı sıra şirket çalışanlarının da adeta 'görevimiz tehlike' dedirten serüvenleri..." sözleriyle durumu özetledi.
İkbale Güngördü isimli vatandaş ise sıra almasının üzerinden 10 gün geçtiğini belirtti. Sıranın kendisine gelmesi için yine bekleyeceğini anlatan Güngördü, "Burada iki saat beklemek zorunda mıyım? Bana ya Mart veya Nisan'da gelecekler. Soba yakarak ısınıyoruz. Soba için ayrı, doğalgaza geçmek için de ayrı masraf yaptım. Yazık değil mi bana, bu kadar zaman bekleyeceğim. 15 gün içinde bırakmaları gerekmiyor mu? Bir çözüm bulsunlar." ifadelerini kullandı
Fotoğraf Burhan Aytekin

GAZDAŞ'dan Suçlamalara Cevap
GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan ise yaptığı yazılı açıklamada, bayramda doğalgazın konforuyla girecek vatandaşların sayısını artırabilmek için ekiplerini genişleterek çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti.
Şirketin, bayram öncesi aldığı önlemlerle, tesisat çalışması hazır olan tüm vatandaşların tesisat kontrollerini hızla gerçekleştirmeyi ve gaz açma işlemlerini tamamlayı hedeflediklerini kaydeden Akaslan, "Randevu sistemi ile davet ettiğimiz vatandaşlarımızın işlemlerini bekletmeden gerçekleştiriyoruz. Makina Mühendisleri Odası'ndan aldığımız destek ve iç tesisat firmalarıyla işbirliği içinde yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde iç tesisat projelerini hızlandırıyoruz." dedi.
Akaslan, son olarak iç tesisat firmalarının projeleri şartnameye uygun bir şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları ve aynı binada tesisatı tamamlanan daireler için tek seferde doğalgaz açma işlemi için randevu almaları durumunda, daha fazla vatandaşın doğalgaza kavuşabileceğini aktardı.
Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder