7 Kasım 2011 Pazartesi

7 Kasım 2011 Bulgaristan'da Türklerin Kurban Bayramı Kutlaması

Allah’a Yakınlaşmanın Yolu 
Kurban
Kurban bayramı İslam âleminin iki büyük bayramından biridir. Hicretin ilk yılından beri Müslümanlar tarafından idrak edilir. Kelime anlamı olarak yakınlaşmak anlamını taşıyan bu bayram insanoğlunun bir şeyleri feda ederek Allah’a yakınlaşmasını ifade eder. Peygamber (a.s.) Kurban kesmeyi hiç terk etmemiş ve bunu mükellef olan Müslümanlara önemle yapmalarını telkin etmiştir. Yüce yaratıcının ilahi fermanında:
“Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” ve yine Kesilen Kurban’ın Allah’a etinin ve kanının ulaşmayacağını ancak kesenin samimiyetinin (takvasının) ulaşacağının buyurması. Bu ibadetin İbrahim’i bir tavırla olması gerektiğini söylemektedir. Ve Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Ey Fâtıma! Kurbanın için kalk ve yanında bulun. Zira kanının her damlasına karşılık senin geçmiş günahların bağışlanacaktır."
Dedi ki:
"Bu, sadece biz Ehl-i beyte mi mahsustur, yoksa bütün Müslümanlar da buna dâhil midir?"
"Bilakis bize de tüm Müslümanlara da şamildir." buyurdu.

Bu ve benzeri hadisler bu ibadetin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Kurban ibadeti bireysel olduğu kadar toplumsal boyutu da yüksektir. Yardımlaşma penceresini açan yoksulların da haline varacak şekilde yine İslam literatüründeki kaide şöyledir: Kurban’ı üçe bölerek üçte biri misafirlere ikram edilir, diğer üçte biri kesemeyen komşulara ve diğer üçte biri de ailesine ayırmasını tavsiye edilmiştir. Bunu vesile bilerek Bulgaristan Müslümanlarının, ailelerinin ve tüm İslam âleminin bayramını tebrik eder Allah’a yakınlaşmada yeni bir sayfa olmasını temenni eder güzel bir çığır açmasını Allah’tan niyaz ederim.
Şabanali Ahmed Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şurası Başkanı
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7795

Bulgaristan'da Bayram Coşkusu
Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde bayram namazında camiler doldu taştı.
Yaklaşık 2 milyon Müslüman’ın yaşadığı Bulgaristan'da Kurban Bayramı coşkuyla kutlanıyor.
Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki camiler ile başkent Sofya'da ibadete açık tek cami olan Banyabaşı Camisi bayram namazında doldu taştı.
Banyabaşı Camisi'nin 700 kişilik kapasitesi her bayramda olduğu gibi bugün de Müslümanlara yetmedi. Müslümanların çoğu bayram namazını cami avlusunda ve kaldırımda kılmak zorunda kaldı.
Polisin, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin geçen aylarda namaz sırasında cemaate yönelik giriştiği saldırıları göz önünde bulundurarak, bölgede geniş güvenlik önlemleri alması dikkati çekti. Müslümanlar, namazın ve Türkçe olarak okunan bayram hutbesinin ardından birbirleriyle bayramlaştı.
Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci Bulgaristan Ulusal Televizyonu'nda (BNT) okuduğu tebrik mesajında, ülkedeki tüm Müslümanların birlik ve mutluluk içinde olduklarını söyledi. Başmüftü Haci, her yıl aynı mutlulukla kutlanan Kurban Bayramı'nın aynı zamanda her yıl ayrı bir coşku yaşattığını kaydederek, bayramda kurban kesilmesi ve bağışta bulunulmasının değerini vurguladı.
Mesajının sonunda Müslümanların Kurban Bayramı'nı Türkçe olarak da kutlayan Mustafa Aliş Haci, bayramların kutsal günler olduğunu ifade ederek, Kurban Bayramı'nın barışa ve kardeşlik duygularının gelişmesine vesile olmasını diledi.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov ile Başbakan Boyko Borisov da birer mesaj yayımlayarak, ülkedeki Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutladı.
-Kurban turizmi-

Bayram dolayısıyla Türkiye-Bulgaristan sınırında yoğun trafik gözleniyor.
Dost ve akrabalarıyla bayramlaşmak ve kurban kesmek için binlerce kişi Türkiye'den Bulgaristan'a gelirken, Bulgaristan'da öğrenim gören binlerce Türk öğrenci de bayramı aileleriyle birlikte geçirmek için Türkiye'ye gidiyor.
Türk bölgelerinde bayramın ilk gününde eskiye göre daha fazla kurban kesilmesi de dikkati çekiyor.
Kurbanlık fiyatlarının Türkiye'ye göre çok daha ucuz olması yüzünden Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir bölümü Bulgaristan'a gelerek kurbanlarını burada kesti.
Kurbanlık hayvan satıcıları da Türkiye'den gelen ilgiden oldukça memnun. Satıcılar kurbanlık satışlarının geçen yıla göre önemli ölçüde arttığını dile getirdiler.
Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki belediyeler, Kurban Bayramı dolayısıyla çeşitli kültürel etkinlikler de düzenliyor.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7802

Kırcaali’de binlerce Müslüman, 
Kurban Bayramını karşıladılar
Bu sabah yüzlerce Müslüman Kırcaali merkez camide mübarek Kurban Bayramını karşıladılar. Her bayramda olduğu gibi, camiye sığmayan yüzlerce Müslüman da sisli ve soğuk havada bayram namazını cami avlusunda idrak etmek zorunda kaldılar. Bu durum bir kez daha Kırcaali’de ikinci büyük camiye ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne serdi.
Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şura Başkanı Şabanali Ahmet verdiği vaizlerde Kurban Bayramının tarihini ve faziletlerini anlattı. İbrahim Aleyhisselamın Allah’ın emriyle oğlu İsmail’i kurban edeceği sırada, bir meleğin Allah tarafından gönderilen kurbanlık bir koçu getirdiğini belirtti. Şabanali Hoca müminlere, “Cenabı Allah hepimize Hz. İbrahim’in ve oğlu İsmail’in ona teslimiyetini nasip etsin! Bu hadise bir defa daha gösteriyor ki, Allah’ın emirlerinin dışına çıkamayız!” diye seslendi. Şabanali Ahmet camiden Kırcaalilerin Kurban Bayramını kutladı.
Caminin imamları bayram namazı kılınışının usulünü hatırlattıktan sonra Başmüftülük tarafından ilan edilen tam saat 7.46’da müminler namaza saf tuttular. Aralarında oldukça gençlerin bulunması hoş bir olaydı.
Namaz sonrasında Müslümanlar, birbirleriyle kardeşçe kucaklaşıp, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperek, Kurban Bayramını kutladılar, güzel dileklerde bulundular. Tebrik etme âdetinden yararlanıp, şeker ve para toplamak için yüzlerce çocuk, cami kapısının yanında müminlerin çıkmasını beklediler. Namazı dışarıda kılanlar da bayramlaşmak için Müslüman kardeşlerinin camiden çıkmalarını beklediler. Kapı yanında duran iki kişi ise, camiye yapılan para bağışlarını toplamak için görevlendirilmişlerdi.
Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis’in de camiden çıkmasını gören çocuklar bayramını kutlamak için etrafına üşüştüler ve yaptıkları tezahüratlar ona duydukları gerçek sevgi ve saygıyı gösterdi.

Çocuklardan zor kopan Başkan, Kırcaali Habere şunları paylaştı: “Tüm Kırcaalili ve Müslüman Türk kardeşlerimizin Kurban Bayramını Belediye Başkanı olarak ve Belediye yönetimi adına kutlamak istiyorum. Her dini bayram bizim için çok önemlidir, çünkü bayramlarda biz kendimizi insan olarak tanıtabiliyoruz. Bayramlarda birbirimize ve diğer insanlara, kardeşlerimize karşı insanlığımızı göstermek için bir fırsat buluyoruz. Kurban Bayramının çok özel bir tarafı vardır ki, kurban kesme imkânı olmayan kardeşlerimize karşı paylaşımda bulunmanın insanlığımızı gösterme fırsatı olduğuna inanıyorum. Bu anlamda Kurban Bayramı Kırcaali’de yaşanılan en güzel bayramlardan biridir. Çünkü biz o zaman hem Türk ve Müslüman kardeşlerimize karşı, hem de Bulgar ve Hıristiyan kardeşlerimize karşı paylaşım yaparak bir kez daha Kırcaali’nin bir hoşgörü başkenti olarak kurulmasının temeline bir tuğla daha koyduğumuza inanıyorum. Herkesin bayramı mübarek olsun!”
Arkasından Şabanali Ahmet de, “Daha önce de belirttiğimiz gibi Kurban Bayramı Allah’a yaklaşmanın bir yolu ifadesi olarak algılanmıştır. İslam dininde iki büyük bayramdan biridir. Aynı zamanda hac ibadetinin bu dönemde yapılmasıyla ayrı bir önem kazanır. Bu çerçevede Kurban Bayramının bütün İslam alemine, Bulgaristan Müslümanlarına hayırlı olmasını, bereket getirmesini, hayatlarında daha güzel günlere çığır açmasını Cenabı Allah’tan niyaz ediyoruz. İnsanların birbirlerine yakınlaşmaları, ikramda bulunmaları, büyüklerin ve akrabaların ziyaret edilmeleri, küçüklere gösterilen sevgi ve bu çerçevede paylaşım konusunun artması bayramlarla daha bir yoğun oluyor. Bunlar hep dinimizin ve geleneğimizin yaşatmamız gereken konularıdır ve bu çerçevede de biz, inşallah bunları ayakta tutmaya çalışıyoruz” diye paylaştı.
Bayran namazından sonra Müslümanlar hazırladıkları hayvanları kurban etmek suretiyle evlerine koştular.
Aynı şekilde bu sabah Kırcaali bölgesinde bulunan 230 civarında camide Müslümanlar Kurban Bayramını karşılama sevincini yaşadılar.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7801

“Ömer Lütfi” Derneği 
Kırcaalilerin Kurban Bayramını
Muhteşem Konserle Kutladı
Dün akşam Kültür Evini tıklım tıklım dolduran yüzlerce Kırcaalili, “Ömer Lütfi” Kültür Derneğinin sunduğu geleneksel Kurban Bayramı konseriyle coştular.
“Ömer Lütfi” Derneği ve Kırcaali Belediyesi tarafından düzenlenen konser, “Kırcı” şirketinin sahibi Kadir Kırcı’nın maddi desteğiyle seyircilere ücretsiz gerçekleştirildi. Türklerin yanı sıra seyircilerin arasında bulunan birçok Bulgar da muhteşem Türk folkloruna karşı duyduğu hayranlığı gözlerden kaçmadı. Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, Yardımcısı Elisaveta Kehayova, T.C. Filibe Başkonsolosu Ramis Şen, Kırcaali Kamu Denetçisi Akif Akif, Yerel Meclis Kurulu Başkanı Niyazi Şakir de Bayram konserini izlemeye geldiler.
Kırcaali Türk Halk Oyunları Topluluğu ve “Kadriye Latifova” Çocuk Folklor Grubu profesyonelce sahneledikleri sevilen halk oyunlarıyla seyircilerin gönlünü bir kere daha fethettiler.

“Ömer Lütfi” Kültür Derneği, özel olarak Kurban Bayramı konseri için hazırladığı iki yeni halk oyununu tanıttı.
Konserin başında Yüksel Esen’in sanat yönetmenliğini yaptığı Kırcaali Türk Halk Oyunları Topluluğu ilk defa Zeybek dansını sahnelediler. Sebahat Ahmet’in sanat yönetmenliğini yaptığı “Kadriye Latifova” Çocuk Folklor Grubu da yeni bir Rumeli halk oyunu ve “Sürpriz” Bale Formasyonu yeni bir modern dans gösterdiler.
Derneğin küçük solistleri Emre Ahmet, Mert Hüseyin, Duygu Ali yeniden sevenleriyle buluştular. Mert Hüseyin okuduğu ritmik şarkılarıyla seyircilere keyifli dakikalar yaşattı.
Popçu Emre, okuduğu her tarzda parçalarla seyircilere kah coşturdu, kah duygulu anlar yaşattı. Son bir yılda yıldızı parlayan Duygu Ali söylediği Rumeli türküleriyle geleceğin sanatçısı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Dernek çatısı altında yetişen Behiye Ahmet ve piyano arkasındaki Bayram Bayram çok başarılı bir düet yaparak, duygusal pop parça okudular. Daha sonra Behiye Ahmet söylediği neşeli türkülerle hayranlarının yüreklerini hoplattı.
“Ömer Lütfi” Kültür Derneğinin Bayram konserinde en son orkestrasıyla beraber Kırcaali Buket Derneğinin Otantik Rumeli Türküleri Koro Topluluğu sahne aldı. Buket Derneği, Kırcaalileri Kurban Bayramı dolayısıyla üç türküyle selamladı.
“Ömer Lütfi” Derneğine Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, Vali İvanka Tauşanova, Kırcaali Kamu Denetçisi Akif Emin ve BSP Kırcaali İlçe Teşkilatı Başkanı Milko Bagdasarov tarafından gönderilen Müslümanların Kurban Bayramını kutladıkları tebrik mesajları okundu.
Konserin sonunda Başkonsolos Ramis Şen, Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, vali İvanka Tauşanova, Milko Bagdasarov, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği, Ardino “Rodopska iskra” Halk Toplum Merkezi, Kırcaali “Sokol” Şirketi, “Dekorstil 2008” Şirketi sahibi Gürsel Hüseyin tarafından çiçekler sunuldu.
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7797

Tüm Kırcaali Haber okuyucularının Kurban Bayramını en içten dileklerimizle kutlar, sağlık, başarı ve mutluluklar dileriz. Her şey gönlünüzce olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder