12 Ocak 2011 Çarşamba

13 Ocak 2011 Miting Alanından meclis Kürsüsüne


Miting Alanından meclis Kürsüsüne
8 Şubat 1935 Seçimlerinde
Edirne Milletvekili Nakiye Hanım


13 Ocak 1920 Salı günü Sultanahmet Meydanı’nda “İstanbul Türk’tür ve Türk kalacaktır” isimli bir miting düzenlemişti. 150 bin kişinin katıldığı bu mitingde, kadınlardan, Muallimler Cemiyeti Başkanı Nakiye Elgül, konuşmasında “Kadınların erkeklerin yanında mücadeleye hazır olduğunu” ifade ederken, bu durumda Türk milletinin ne yapması gerektiğini de söylemiş oluyordu.

“Önümüzde açık iki yol var: Biri tarihimize şanımızla devam etmek, diğeri gözlerimizle beraber tarihimizi de kapayıp ebediyete götürmektir.”

İstanbul mitingleri öncesi İzmir’in, sonra da İstanbul ve diğer bölgelerimizi de işgalini protesto için yapılmıştı. Böylece hem Padişah’a hem de İtilâf Devletleri’ne seslenilmek isteniyordu. Vatanın kurtarılması için. Türk milletine cesaret ve heyecan veriliyor, “kötü kaderine karşı mücadeleye” çağrılıyordu.

Bu faaliyetlerde Halide Edip, Şükûfe Nihâl, Nakiye (Elgün), Münevver Saime, Meliha, Sebahat ve Naciye gibi kadınlar da yerlerini aldılar. Bu kadınların konuşmaları basın tarafından sansür edildi, haklarında tutuklama emri verildi. Bunlardan Halide Edip ve Münevver Saime Anadolu’ya kaçarak fiilen Millî Mücadele’ye katıldılar. Bu dönemde Münevver Saime, Asker Saime adıyla anıldı.

Nakiye Hanım, 8 Şubat 1935te iki dereceli seçim sistemi ile Edirne’den 5. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen 18 kadın milletvekili arasında yer aldı.

Kaynaklar
            - Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
                 - S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                 - E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
                 - Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.
                 - E. Behnan Şapolyo, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1950, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder