20 Ocak 2011 Perşembe

19 Ocak 2011 Atatürk Ziraatçilere "Çağdaş Ziraatçılar Olmalısınız" dedi


Çağdaş Ziraatçılar 
olmalısınız

17 Ocak 1925’te Adana’ya gelen Mustafa Kemalin, üç gün süren incelemelerinin ağırlığını eğitim ve tarım konuları kapsamaktaydı.

Adana’da kaldığı günlerin bir gecesini, Türk Ocağı’nın tertiplediği müsamerede geçirdi. Bu müsamerede 12 gün önce –Adana’nın Kurtuluş Bayramı’nda- temsil edilen canlı tablolar gösterildi. Kendisine ayrılan özel locada izlediği bu gösteriyi alkışlamış, ama Türk Ocağı ilgilerine, bir daha müsamereye davet ederlerse, kendisine loca ayrılmamasını, halktan biri olarak, halk arasında oturmak istediğini söylemekten geri durmamıştı…

Oradan geçtiği Ziraat Mektebi’nde şunları söylemişti:

“Bana değerli ve yararlı saatler geçirttiğiniz için teşekkür ederim. Bölgenizin iyi bir tarım memleketi olduğu herkesçe malûmdur. Çalışmalarınızı mükâfatlandırmak istiyorsanız, zamanlarınızı boş geçirmeyiniz, iyi bir çiftçi, çağdaş ilerlemeyi bilen bir ziraatçı olmalısınız. Bu alanda sağlam adımlarla ilerlemelisiniz.”

Mustafa Kemal, daha sonra Erkek Lisesi’ne gitti, Müdür Ragıp Nurettin (Ege)’den okul, öğrenci ve ders programları hakkında bilgiler aldı. Mustafa Kemal, öğrencilere yönelttiği sorulara aldığı karşılıklardan memnun olarak öğretmen Nurullah Ataç’a teşekkür etti. Mustafa Kemal, ayrılırken duygularını şöyle dile getirdi:

“Adana’yı çok iyi buldum. Adana’nın temiz ve lekesiz halkı, iyi ili kötüyü seçmekten aciz değillerdir.”

Kaynaklar
            - Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü
              İş  Bankası Yayınları.
            - Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
            - Atatürk’ün Bütün Eserleri, 22 Cilt, Kaynak Yayınları.
            - Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü
              İş Bankası Yayınları.
Adana Yıllığı 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder