13 Ocak 2011 Perşembe

14 Ocak 2011 Fedakâr Bir Anne Zübeyde Hanım


Fedakâr Bir Anne 
Zübeyde Hanım

Mustafa Kemal’in, annesi Zübeyde Hanım, 1857 yılında, Selanik Langaza’da doğdu. Osmanlı devrinde, Fatih Sultan Mehmet zamanında Anadolu’dan (İzmir) Rumeli’ye göçen ve Selanik yakınlarındaki Langaza’da toprak işleriyle uğraşan bir Türkmen ailesi olan Hacı Sofi ailesindendir. Selanik’te Gümrük Muhafaza Teşkilatı’nda memur Ali Rıza Efendi ile 1871 yılında evlendi. 1881’de dördüncü çocukları Mustafa, 1885’te Makbule, 1889’da Naciye doğdu. Ali Rıza Efendi 1893’de öldü.

Bunun üzerine Zübeyde Hanım, çocuklarını da alarak abisi Hüseyin Bey’in çiftliğine gitti. Babasının erken ölümünün ve dayısının çiftliğinde ailenin erkeği olarak yaşadıklarının Mustafa üzerinde derin etkileri olduğu düşünülür.

Zübeyde Hanım, ikinci evliliğini Selanik Gümrükler Başmüdürü Ragıp Bey ile yaptı. Bu evlilik, babasın hatırasına saygı gösterilmediğini düşünen Mustafa Kemal’i kızdırdı. Zübeyde Hanım, Balkan Savaşı’ndan sonra Ragıp Bey’den ayrıldı ve kızı Makbule ile birlikte İstanbul Beşiktaş Akaretler’de bir eve geçti.

1919’da Anadolu’ya çıktığından beri görmediği, üstelik Osmanlı Padişahı tarafından hakkında ölüm emri verildiğini öğrendiği oğlu Mustafa Kemal ile ancak 14 Haziran 1922de Adapazarı’nda tekrar buluşan Zübeyde Hanım, onun yanına Ankara’ya yerleşti. 14 Ocak 1923 Pazar günü 66 yaşında hayatını kaybetti. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde 1940 yılında yapılan anıt mezarda yatmaktadır.

Kaynaklar
              - Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
              - S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
             - E. Behnan Şapolyo, Kemal Atatürk ve Milli Mücadele Tarihi, Berkalp Kitapevi.
             - Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam I-II-III, Remzi Kitapevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder