6 Eylül 2011 Salı

21 Ağustos 2011 İlk Olimpiyat Şampiyonuna Atatürk ev armağan etti


İlk olimpiyat şampiyonuna 
Atatürk ev armağan etti

1936 yılında yapılan 11. Berlin Olimpiyat Oyunları’na katılan 60 sporcu, 12 idareci ve 2 antrenör ile 4 hakemden oluşan 78 kişilik kafilenin bir kısmı, 21 Ağustos 1936’da Türkiye’ye döner.
Romanya bandıralı Prensipesya vapuru ile İstanbul’a gelen kafile, Galata Rıhtımı ve caddeleri dolduran binlerce kişi tarafından büyük coşkuyla karşılanır. Vapurun rıhtıma yanaşmasıyla birlikte şehir bandosu eşliğinden binlerce kişi İstiklal Marşı’nı söylemeye başlar. Vapurdan inen sporcularımız halk tarafından omuzlara alınarak otomobillerine kadar taşınırlar. Kutlamalar, sporcuların elverene kadar devam eder.
Hitler’in siyasi propaganda çalışmaları ve güç gösterilerinin damgasını vurduğu Berlin Olimpiyatları, Türk spor tarihinin en önemli dönemeçlerinden biri olur. Türk sporcuları ilk kez Berlin’de Şeref Kürsüsü’ne çıkmış, İstiklâl Marşı ilk kez burada çalınmıştır. Altın madalyayı, Grekomen Milli Takımızın 61 kiloda güreşen Yaşar Erkan kazanır. Sıkletinde şampiyon olan Erkan 11 Ağustos 1936 tarihinde 150000 kişilik Berlin Olimpiyat Stadı’nda Türk bayrağını onur direğine çektirir ve Türk spor tarihine olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk sporcu (güreşçi) olarak geçer. Atatürk’ün Berlin’de telgrafla kutladığı erkan’a, Türkiye dönüşünde Atatürk tarafından bir ev armağan edilir.
Mustafa Kemal, 21 Ağustos 1935 günü İstanbul Florya’da çocukları “Cumhuriyet’i yükseltecek ve sürdürecek” kuşaklar olarak görmüştü.

Kaynaklar
  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
  • Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
  • E. Behnan Şapolyo, Türk İnkılâbı Tarihi Notları, Harp Okulu Basımevi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder