7 Eylül 2011 Çarşamba

7 Eylül 2011 Bir dost kalem Berthe Gaulis


Bir dost kalem Berthe Gaulis

1896’da eşi Berthe ile beraber, Fransız Le Temps gazetesini temsilen, İstanbul’a gelen Georges Gaulis, 1912 yılında öldüğünde, İstanbul’da Feriköy mezarlığına gömülmüştü. Berthe Faulis, Fransa’nın, I. Dünya Savaşı’nda ülkemiz aleyhindeki tutumu nedeniyle ülkesine dönene kadar, Türkiye’de kalmış ve kocasının mesleğini sürdürmüştü.
Berthe Gaulis, 21 Eylül 1919’da da İstanbul’a gelmiş ve Anadolu’ya geçerek olayları yerinde incelemiş, Türkiye hakkındaki ilk yazısı 11 Kasım 1919’da Journal de Debat gazetesinde yayınlanmıştı.
Mustafa Kemal, ona Türk dostu olmasından dolayı yakınlık göstermişti. Mustafa Kemal, 5-6 Eylül 1922 tarihli mektubunda, Fransız gazeteci Berthe Gaulis’e, sıcak savaş cephesinden haberler veriyor ve bunu gözlemek üzere Türkiye’ye çağırıyordu:
“…Haklı davamıza sizin gibi ateşli ve samimi savunucuların kazandırdığı manevi zaferin değerini pek çok takdir etmekteyiz… Askerlerimizin kahramanlığı ve bütün milletin takdire değer bir sadakatle bana yaptığı noksansız yardımdan kuvvet alarak, saldırganı memleketimden kovacağımı kuvvetle ümit etmekteyim… Sizi yakın Anadolu’da görmek ümidi ile en iyi hislerimin ifadesine inanmanızı rica ederim.”
Berthe Gaulis, 4 Kasım 1921 günü İstanbul’a gelmiş ayağının tozuyla yine Anadolu yollarına düşmüştü.

Kaynaklar
  • Mükerrem K. Su-Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Türkiye Cumhuriyet İnkılâp Tarihi, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
  • Enver Ziya Karal, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi 1918-1965, Milli Eğitim Bakanlığı, Basımevi.
  • Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
  • Afet İnan, Atatürk hakkında Hatıralar ve Belgeler, İş Bankası Yayınları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder