27 Ekim 2011 Perşembe

27 Ekim 2011 Bulgaristan Yerel Seçimi sonrası

Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis

“Seçim sonuçları Kırcaalilerin Belediye’yi yönetmemize verdikleri gerçek değerin göstergesidir” dedi.
Kırcaali Belediye Başkan seçimini rakiplerinin oldukça geride bırakarak, kazanan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) adayı Müh. Hasan Azis basın mensuplarıyla birinci toplantısını yaptı.
HÖH partisinin Kırcaali’de seçim kampanyası için hiçbir yatırım yapmadan seçimleri kazandığını vurgulayan Hasan Azis, “Bugün HÖH Kırçaali İlçe Teşkilatı için çok özel, mutlu bir gün, çünkü sıradaki üçüncü dönem Belediye Başkan seçimlerini kazanmış bulunuyoruz. Bu, Kırcaalilerin Belediye’yi yönetmemize verdikleri gerçek destek ve değerin göstergesidir” dedi. Belediye Başkanı, tüm seçmenlere HÖH’nin muhalefet durumunda, kriz koşullarında ve iktidar partinin uyguladığı baskılara rağmen kendisine verdikleri güvenden dolayı teşekkür etti.
Müh. Hasan Azis, bu seçimlerin Kırcaali ile ilgili 20 yıllık efsaneleri ortadan kaldırdığının altını çizdi. Birinci efsanenin, HÖH partisinin Kırcaali’de seçimleri Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşlarının toplu halde otobüslerle şehre getirmeleriyle kazanması olduğunu hatırlattı. Başkan Azis, HÖH partisinin ancak etnik prensip üzere ve iktidar konumu durumunda seçimleri kazanması efsanelerinin de boşa çıkmasını gazetecilerin dikkatine çekti. Bu bağlamda Başkan, “Bizim için seçim otobüsleri efsanesi yok oldu, işte yine oldukça önde giderek, oy kullanma hakkından mahrum edilen vatandaşlara rağmen seçimi kazandık. Kırcaali’de etnik açıdan seçim yapılmasına izin vermedik, bu defa da sivil seçim yapıldı” diye kaydetti.
Kırcaali’nin en başarılı Belediye Başkanı, “Bu seçimlerin önemli bir unsuru da acımasız muhalefet ve baskı altında gerçekleşmesidir. Çeşitli kurumların sayesinde, birçok vatandaş oy kullanma hakkını kullanamadı. Bu yönde en belirgin örnek, “Borovets” semtinde uygulanan psikolojik baskıydı. Orada yoğun şekilde güvenlik güçleri ve organize suçlarla mücadele kurumlarının temsilcileri bulunuyordu. Güvenlik güçlerinin siyasi amaçları gerçekleştirmekten başka, daha önemli ödevleri olduğunu düşünüyorum” diye belirtti.
Başkan Azis, HÖH partisinin bu seçimlerde, 2007 yılında yapılan seçimlerde elde ettiği sonuçları koruduğunu belirterek, “Seçim sonuçlarında yaklaşık 7 bin oy farkı mevcut, bu ise yeni Seçim Yasasından dolayı oyunu kullanamayan 32 000 vatandaşın sayısına veya %30’a denk geliyor” diye kesin kanaat getirdi.
GERB milletvekili Tsveta Karayançeva’nın daha önceden duyurduğu oyların yeniden birer birer elle sayılması isteğine karşılık, “Onlar kendi kendilerine güvenmiyorlar” diye cevap verdi.
Başkan, “Seçim günü kaos içinde geçti ve birçok vatandaş oy kullanamadı veya oy kullanmaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Unutmayalım ki, Seçim Sandık Komisyonları teşekkülünün büyük bir kısmı GERB partisi temsilcilerinden oluşturuldu. GERB partisinin üyelerine güvenci yoksa o zaman onların tekrar oyların bir bir sayılması isteğini anlıyorum ve bunun için biz onlara yardımcı olmaya hazırız” diye yorumladı. HÖH Kırcaali Teşkilatı yönetiminden, oyların bu şekilde sayımında kazandıkları oyların daha fazla çıkacağından emin olduklarını dile getirdiler.
Başkan, HÖH’nin lideri Dr. Ahmet Doğan’ın da seçim gecesinde dediği gibi, seçmenlerini ikinci turda Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı adaylarından İvaylo Kalfin ve Stefan Danailov’u desteklemeleri çağrısında bulunacağını vurguladı.
Hasan Azis ayrıca basın mensupları aracılığıyla bugün Dimitır Günü ve inşaat işçileri gününü kutlayanları tebrik etti.
Kırcaali Belediye Başkanı, seçim başarısı ve kızı Esin’in doğum günü için gazetecilere Türk baklavası ikram etti

Müh. Hasan Azis’in ekibinde
Yine tüm etnik grupların temsilcileri olacak

Kırcaali Belediye Başkanı seçilen Müh. Hasan Azis yaptığı birinci basın toplantısında, iki dönem uygulanan çeşitli etnik grupların temsilcileri tarafından oluşan Belediye yönetimi modelinin üçüncü dönemde de korunacağını bildirdi. Gazetecilerin, etnik ekip modelinin etkili olmaması eleştirilerine karşı, Başkan, etnik açıdan oluşturulan bir ekibin, uzmanlık açısından olmaması anlamına gelmediğini belirtti.
Sayın Azis, “Son iki dönemde başarılı olduğunu göstererek, sıradaki üçüncü döneme seçilen bir yönetim modeli, gerçekten etkili olduğunu göstermiştir” diye vurguladı.
Belediye Başkanı, Kırcaali’deki çeşitli etnik gruplar temsilcilerinin yönetimde başka belirti üzere bulunduklarını, fakat onların işinin değerlendirmesinin faaliyetleri üzere yapıldığını paylaştı. Hasan Azis, “Bu modelin içine giren şahıslar artık başka bir konudur. Çünkü mevcut durumda, Belediye yönetiminde bulunan her birine karşı belirli istemlerimiz olursa, bu uzmanlık yaklaşımı üzere olacaktır” diye sözlerine ekledi. Başkan’ın ifadesine göre, her hangi bir temsilcinin profesyonel açıdan kendini başarıyla temsil edememesine bakarak, modelin etkili olmadığını kabul etmek yanlıştır.
Hasan Azis, Başkan Yardımcılarının sayısının artırılmasıyla, Belediye yönetiminde daha iyi temsilciliğe yol açacağını düşünüyor. Bu bağlamda, Kırcaali Belediyesinin sivil toplum temsilcisi olan dördüncü bir Belediye Başkan Yardımcısı olması olasılığı ortaya çıktı.

Cebel Meclis Kurulunda 
ENP’nin temsilcisi olmayacak

Merkez Seçim Komisyonuna verilen ilk bilgilere göre, ENP’nin (Birlik Halk Partisi) Cebel Meclis Kurulunda Cemal Şükri Karaca tarafından temsil edeceği duyurulmuştu, fakat daha sonra partiden hiçbir Meclis Üyesinin olmayacağı açıklandı.

Cebel Belediye Seçim Komisyonundan, ilk sonucun seçim protokollerin doldurulmasında yapılan bir yazım hatasından dolayı verildiğini açıkladılar.
Hata giderilince Cebel Meclis Kurulunda HÖH’nin 14 temsilcisi, GERB’in 6, BSP’nin ise 1 olacağı anlaşıldı.
Yine protokollerde yapılan bir hata üzere General Geşevo muhtarının GERB’ten Turhan Refik Aliosman değil de, HÖH partisinden Üseyin Ahmed Şakir’in seçildiği ortaya çıktı.
HÖH partisinin toplam 19 muhtarlıkta seçimleri kazandığı, sadece adayının olmadığı Pripek köyünde muhtarın GERB’ten olduğu belirtildi. Plazişte, General Geşevo, Ustren, Pripek, Slınçogled ve Çakaltsi’de üç muhtar adayı olmuştur. Velikdençe, Vodeniçarsko, Dobrintsi, Duşinkovo, Jılıdovo, Şterna, Telçarka, Kozitsa, Potoçe, Mişevsko, Rogozçe ve Paprat köyünde ise ikişer aday olmuştu.
Cebel Belediyesinde HÖH partisi sadece Pripek’te, GERB ise üç muhtarlıkta aday göstermemiştir. BSP muhtar seçiminde Pripek ve Plazişte’de, ENP ise Telçarka, Ustren, Çakaltsi ve Slınçogled köyünde yer almışlar.
Cebel Belediyesinde bu Pazar sadece Slınçogled köyünde HÖH’nden Sabahtin Aliosman ve GERB’ten Zeki İsmail arasında balotaj olacak.
[2011-10-26] http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=7754

GERB, Kırcaali'deki Seçimlerin İptalini İstedi
GERB Kırcaali İl Koordinatörü ve Milletvekili Tsveta Karayançeva bugün Belediye Seçim Komisyonu aracılığıyla İdare Mahkemesine sunulan şikâyet dilekçesinde Kırcaali Belediye Başkanı seçimi kararının iptal edilmesini istedi. GERB partisi seçim gününde yasanın birçok ciddi ihlallerinde bulunulduğunu iddia ederek, oyların tekrar bir bir sayılmasına ısrar ediyor. 
Şikâyette bulunma nedenleri arasında, seçim gününde kanun dışı propaganda yapılması, seçim odalarında dışardan kişilerin bulunması, oy kullanma kabinlerine izin verilmeden iki ve daha fazla kişinin girmesine müsaade edilmesi, bazı engellilerin şehadet belgesi göstermeden oy kullanılmasına izin verilmesi, Cumhurbaşkanı, Belediye Başikanı ve Meclis Üyeleri bültenlerinin karıştırılması, sınır dışında sabit bulunan vatandaşların ek listeye kaydedilmesi ve ülke dışına çıkmayan vatandaşların seçmen listelerinden silinmesi belirtiliyor.
Bunun dışında GERB’ten bazı seçim sandık komisyonlarında Seçim Yasasına göre hazırlanmayan bültenlerin mevcut olması öne sürülüyor. Önceden mühürlenmiş ve işaretlenmiş bültenlerin de seçim komisyonu dışına çıkarılması tespit edildiği ifade ediliyor.
Birçok yerlerde geçerli olmayan bültenlerin de sayılarak, geçerli kabul edilmesi iddia ediliyor.
Milletvekili Karayançeva, “Yarın aynı şekilde mahkemeye Meclis Üyeleri ilan edilmesi kararına karşı da şikâyet dilekçesi verilecek. GERB partisi, Kirkovo Belediyesinde de Belediye Başkan ve Meclis Üyeleri kararlarının da iptal edilmesini isteyecek” diye belirtti. 
Bugün daha sonra İdare Mahkemesine, Kirkovo’da elde edilen seçim sonuçlarına karşı da dava açılması şikâyeti sunulması bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder