8 Nisan 2012 Pazar

Bulgaristan'da Belediyelerin Çalışmalarından Örnek


Krumovgrad Belediye Başkanı Sebihan Mehmet 
Yönetim Programının Önceliklerini Tanıttı
 Krumovgrad Belediye Bşk. Sebihan Mehmet
Ülkemizde yapılan son Yerel Seçimlerde üçüncü dönem için Krumovgrad (Koşukavak) Belediyesi Başkanı seçilen Sebihan Mehmet daha önce de üç dönem Belediyenin genel sekreterliğini yapmıştır. Böylece yerel yönetimde toplam 20 yıl deneyime sahiptir. Çarşamba günü kendisiyle makamında yaptığımız mülakatı okuyucularımızın dikkatine memnuniyetle sunuyoruz.
- Sayın Mehmet, yeni yönetim programınızda bu yıl için belirlediğiniz öncelikleri tanıtır mısınız?
- 2012 yılı bizim için iyi başladı, ödenmemiş ve tahsilâtı uzatılmış borçları kapattık, fakat kaderin bir cilvesi gibi Belediye Başkanlığının bir binasının üçüncü katı çıkan yangında kül oldu. Bundan dolayı bu binayı restore edebilmek için bütçede kısıtlayıcı önlemler almak zorunda kaldım. Türkiye’den de olmak üzere, birçok kurum ve vatandaşlar binanın restore edilmesi için yardımcı olma teklifinde bulundular. Sırası gelmişken onlara da teşekkür etmek istiyorum. Her şey planladığımız gibi olursa, sonbaharda tamirata başlamak istiyoruz. İlk başlarda basının yansıttığı gibi kamu ile ilgili belgeler yanmış değil. Belediye memurlarına ait dosyalara zarar gelmiştir. Fakat korunan kopyalar üzere kurumların yardımıyla belgeleri kısa zamanda temin edeceğiz. Her zaman söylediğimi size de söyleyeceğim, bütün bu olayda iyi olan bir şey varsa, can kaybı olmamasıdır. Artık seferber olup, bu sorunu hızlı bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Bundan dolayı, 2012 yılı için belirlediğimiz öncelikler biraz değişti, fakat buna rağmen bütçede öngörülen faaliyetler yerine getirilecektir. Hükümetin kararnamesi üzere 2013 yılının sonuna kadar tüm Belediye Başkanları spor ve çocuk alanlarının daha güvenli hale getirilmesine ilişkin istemleri yerine getirmek zorundadır. Böyle bir tamirat Belediye çapında 6 kreş ve anaokulda yapılacak, onların ikisi Krumovgrad kasabasında bulunuyor.
Restorasyonunu bitirmek üzere olduğumuz kasaba parkında bir çocuk alanı kurmayı düşünüyoruz. Ayrıca “İzgrev” semtinde, Tokaçka ve Strandjevo köylerinde mevcut çocuk alanlarını yenilemeği planlıyoruz. Bu yıl Baratsi-Kovil yolunu yapmaya başlayacağımıza çok seviniyorum. Bu yerleşim yerleri toplam 400’den fazla nüfusa sahip. Kovil muhtarlığında su problemini de çözmeyi düşünüyorduk, fakat biraz önce bahsettiğim yangından dolayı bunu gerçekleştireceğimize dair söz veremiyorum. Grivka-Grivyak yolunun inşaatını bitireceğiz. Bu yol bizim için çok önemli, çünkü Kirkovo Belediyesinin de yardımıyla Delvino, oradan Çorbaciysko köyleri ile bağlantı kurularak, tüm Tokaçka, Gorna Çinka bölgesinde yaşayan vatandaşların direkt Makas yoluna erişimini sağlamış olacağız. Bütçeyi kabul edince geçen yıl için çeşitli firmalara olan 200 000 leva civarında ödenmemiş hesaplarımızı kapattık. Bu yıl kreşlerin ve anaokulların tamiratı için oldukça para ayırdık. Belediye olarak amacımız, 5 yaşına kadar çocukları bir yere toplayıp, merkez kreş ve anaokulları oluşturarak, ilköğretime hazırlık ve okula uyum sürecinde birer köprü görevini yapmalarıdır. Eskiden Arazi Komisyonunun bulunduğu binanın birinci katında gerçekleştirdiğimiz “Sosyal Katılım” projesi dâhilinde Engelli Çocuklara Rehabilitasyon Merkezine dönüştürdük, ikinci katını da düzenleyip, Emekliler Kulübü ve “Hristo Botev” Halk Kültür Merkezinin yerleştirmesini hedeflemiştik, fakat bunun bu yıl olacağını kesin söyleyemem. Çünkü Halk Kültür Merkezinin bulunduğu binanın mülkiyetine Belediyeden başka, daha iki kişi sahiptir. Bundan dolayı da biz kendi başımıza tamiratını yapamıyoruz, aynı sebepten dolayı proje hazırlayıp finanse edilmesi için de aday olamıyoruz.
Ben her yıl bütçeyi kabul ederken, aynı miktarda gençlere, yaşlı insanlara ve diğer vatandaşlara hizmet vermek üzere üçe ayırıyorum. Krumovgrad Belediyesinde Sosyal Yardımlaşma Merkezinin faaliyetine devam etmesine seviniyorum. Bu yıl Sosyal Hizmetler Merkezinin tamiratını yapacağız. Hastanenin kapatılan bölümünde kurulan Huzurevinde bakıma muhtaç olan 50 yaşlı insana iyi bir hizmet verilmesine olanak sağlanması, beni sevindiren başka bir olaydır. Yeni kurulan otogarın açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz. Otogarın inşaatı 2011 yılının sonuna doğru bitti, fakat otogarın faaliyetine ve organizasyonuna ilişkin talimatname kabul edilmeden hizmete geçmesine olanak yoktu. Şu anda otogara müdür atanması için müsabaka düzenledik. Otogardaki faaliyetini yönetilmesi üzere bir Belediye kuruluşunun mahkemede sicile kayıt edilmesi ve görevli devlet memurlarının atanmasından sonra, Nisan ortasına kadar açılışının olmasını bekliyoruz. Otogarın bulunduğu bölgede yabancıların yatırımlar yapmasıyla gelişmesini umuyoruz.
Maliyeti 12 000 000 leva civarında olan 2012 yılı bütçesinin genellikle saydığım faaliyetler için tahsilât yapılması öngörülüyor. Geçen yıl projeler üzere elde ettiğimiz finansmanlarla birlikte yılsonunda bütçemizin maliyeti 17 000 000 levaya kadar çıkmıştı. Bu yıl da çeşitli projelerden ve projelerin verdiği imkânlardan yararlanmayı umuyorum. Ulusal çapta gerçekleştirilen projeleri bitirmek üzereyiz. Bakıma muhtaç engellilere ev yardımcısı sağlanan proje bitti, özel asistanlar ise daha 6 ay hizmet vermeye devam edecekler. Bölgesel Geliştirme Operasyonel Programı üzere 15 Nisan’da yaklaşık 120 kişiyi yolların bakımını yapmak için görevlendireceğiz. Geçen yıl Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından işsizlik oranı yüksek olan belediyeler kategorisinde “Yılın İşvereni” olarak ödüllendirildim. Bu yıl da 120 kişiye iş sağlayacağımızdan çok memnunum. “Yeşillendirme” projesi üzere daha 20 kişiyi park alanı ve kasabanın başka yerlerini yeşillendirmeleri için görevlendireceğiz. Avren köyünde Çevre Okulu açılması üzere Yunanistan’ın Ariyana (Kozlukebir) Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz projeden büyük beklentilerim var. Bu hususta pazartesi günü Ariyana Belediye Başkanı İbrahim Şerif, ekibiyle birilikte belediyemizi ziyaret etti. “Kolay Yolculuk” projesini de kazanmış bulunuyoruz. Bu proje esnasında Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen kişilere nasıl daha kolay yolculuk yapabileceklerine dair bilgi verilecektir. Krumovgrad kasabasında kanalizasyonun tamamlanması ve atık sularını arıtma tesisatı kurulmasına ilişkin projenin nisan ayının sonuna doğru onaylanmasını bekliyoruz. Bir de Kırsal Bölgelerin Kalkınması Programı tarafından 1,5 milyon leva civarında finansmanlar sağlanmasıyla yeniden yapılandırdığımız kasaba parkının kullanma ruhsatını alınca hizmete açmayı bekliyoruz.
- Krumovgrad’a kardeş olan Belediyelerle ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
- Yakın zamana kadar sadece Darıca Belediyesi kardeş belediyemizdi. Ancak 8 Mart tarihinde Bornova Belediyesi ile imzaladığımız kardeşlik protokolüyle ikinci bir kardeş belediyemiz oldu.
Darıca’dan şubat ayında 150 000 Lira miktarında bağış aldık. Darıca Belediyesi, bağışlanan paraların bir bölümüyle parkta bir çocuk alanı kurulmasını istedi. Bu alana vereceğimiz “Kardeş Çocuklar, Kardeş Belediyeler Krumovgrad ve Darıca”, “Dostluk Parkı” veya “Dostluk Çocuk Alanı” arasında bir isim seçeceğiz. Bağışın diğer bölümüyle de Belediye Çocuk Merkezinde bir bilgisayar odası kurulacak ve orada öğretmenler gözetiminde öğrencilere ücretsiz İnternet erişimi sağlanacak. Ancak çocuklar ne kadar zaman internete ayırdılarsa, aynı zamanı binada kitap okumak veya ders hazırlamak için de ayırmak zorunda kalacaklar. Türkiye’de bu tür merkezlere bilim evi denir. Amacımız, çocukların İnternet kullanmalarıyla birlikte, kitap okuma alışkanlığı edinmelerine yardımcı olmaktır. Kısmetse, sonbaharda bu bilgisayar odasını açmayı planlıyoruz. Bornova Belediyesi ile kardeş olma kararı daha geçen yıl alındı, fakat Yerel Seçimler araya girince kardeşlik protokolünün imzalanması ertelendi.
Krumovgrad Belediyesinin tarihinde şu ana kadar ilk ve tek kadın Belediye Başkanı olduğum için Bornova Belediyesi tarafından Dünya Kadınlar Gününde kardeşlik protokolünü imzalamamız teklifini aldım. Bornova Belediyesi, kardeşliğin izi kalması amacıyla burada yatırım yapmak istiyor, fakat bu fikir gerçekleşmeden hakkında konuşmak istemiyorum. Yunanistan, Slovakya gibi ülkelerinden bazı belediyelerle de kardeş olma teklifi var, fakat buna ilişkin henüz Belediye Meclisinin kararı yok.
-Krumovgrad Belediyesi Adatepe’den altın çıkarılmasına karşı çıktı. Bu konuda yeni gelişmeler var mı?
- Krumovgrad Belediyesi, Bakanlar Kurulunun Adatepe’de altın çıkarmak için Kanadalı “Dundee Precious Metals” şirketine imtiyaz izni vermesi kararına karşı çıkıp, mahkemeye başvurdu. Yüksek İdare Mahkemesi iki kararında da Krumovgrad Belediyesinin bu maden ocağını işletme imtiyazı verilmesi kararında yetkili bir taraf olmadığını belirtti. Yüksek Çevre Kurulu, Kanada “Dundee Precious Metals” Kuruluşuna Adatepe’de altın elde etmesine izin vererek, projenin Çevresel Etki Değerlendirilmesi yapılmadan önce şirketin peşin olarak, faaliyete geçmesine imkân verildi. Biz bu kararı da mahkemeye verdik, yine ilk aşamadaki mahkeme şikâyetimizi kabul etmedi, şu anda da Yüksek İdare Mahkemesinin kararını bekliyoruz. Kanunun bana verdiği yetki burada bitiyor.
Yatırımcı şirkete karşı Çevre Konseyi önünde bulunduğum iddialar üzere altın çıkarmanın çevreye en az zarar verecek biçimde olması için bazı önlemler alınmasının sağlanması iyi oldu.
-Krumovgrad Belediyesinde genel olarak ne gibi problemler mevcut?
-Bu denli gelişmiş çağda Krumovgrad Belediyesinde su tedariki yapılmayan yaklaşık 10 yerleşim yerleri mevcut. Önceki dönemlerde su boru hatları kurulmaya başlanmış olan köyler var, fakat projeler tamamlanmış değil. Bu durum benim canımı çok sıkıyor. Başka büyük bir sorun da yollarımız. Krumovgrad Belediyesinde yaklaşık 250 kilometre yol şebekesinin bakımı bize ait, ama yollar %40 oranında inşa edilmiş değil, bu yol kesimlerine ancak çakıllı kum dökülmüştür. Avrupa Birliği bölgelerin gelişimi için para sağlıyor, fakat büyük yerleşim bölgeleri için para veriyor.
Krumovgrad Belediyesinde 840 kilometre kare alan üzerinde toplam 80 yerleşim yeri var, birçok küçük mahalleler mevcut. Krumovgrad Belediyesinin ikamet kayıtlarına göre nüfusu 46 000 kişi, fakat onlardan 21 000 kişi şu anda burada yaşıyor. Bir köyde 15 hane de olsa, ihtiyaçlar aynıdır. Belediye içindeki toplam 10 okula öğrencilerin taşınmasında bazen sorun yaşıyoruz. Hastanemiz büyük problemdir. Krumovgrad hastanesinin ayakta kalması için Tıp Merkezine dönüştürülmesi imkânı veriliyor. Mayıs ayına kadar projeyi hazırlayıp, Bölgesel Geliştirme Programınca onaylanması için başvurabiliriz. Fakat buna Belediye Meclisi karar verecek. Son 3 yılda hastane için Belediye bütçesinden her yıl 200 000 leva sağlanırdı. Bu yıl mart ayında ilk etapta 100 000 leva hastanenin ihtiyaçları için vermeye karar verdik. Ek idare binası için yapılacak masraflardan sonra hastaneye para ayırabileceğimizden şüphe ediyorum. Hastaneye her ay en az 80 000 leva gerekiyor. Artık yeni Sağlık Bakanının ne şekilde olursa olsun Krumovgrad’a hastanenin gerekli olduğunu anlamasını ümit ediyorum. Başka problem tütün üretiminde yaşanılıyor. Hükümetin bu alanda belirli bir politikası olmadığından dolayı tütüncülerin %50’si tütünden vazgeçtiler. Bence bu bölgede tütün üretimine devam edilecek, fakat daha kaliteli olması için yüksek yerlerde yetiştirilecek. Son yıllarda tarım alanında yürütülen politika sayesinde hayvan bakıcılığı bölgede canlandı. Daha çok Potoçnitsa, Krasino, Sladkodum, Stranjevo, Kovil, Perunika, Bagriltsi gibi otlak ve meralar bulunan yerlerde hayvana bakılıyor. Uzun zamandan beri Krumovgrad Belediyesinden süt ve et satın alacak yatırımcı arıyoruz. Tütüne alternatif olarak bazı yerlerde elma, armut, üzüm, yemiş yetiştirilmesine başlandı.
Bölgede veya Momçilgrad, Kirkovo Belediyelerinde de olabilir, meyve ve sebze işleme tesisi kuracak girişimcileri bekliyoruz. Böylece meyve ve sebze pazarı garanti edilmiş olacak.
Söyleşi: Resmiye Mümün
Kaynak http://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=8576

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder