11 Haziran 2011 Cumartesi

10 Haziran 2011 İlk Gazi Koşusu 1927'de Yapıldı.

İlk Gazi Koşusu 
1927’de Yapıldı

Mustafa Kemal’in sık sık Hipodrom’a gelerek at yarışlarını izlemesi, ülkemizde biniciliğin ve yarışçılığın gelişmesinde biniciliğin ve yarışçılığın gelişmesinde büyük rol oynamıştı. Türkiye’de atçılığı ve yarışçılığı teşvik amacıyla kurulan “Yarış Islah Encümeni”, Mustafa Kemal’in desteğini almıştı. 1925’da bu encümenin ricası üzerine, adına bir Gazi Koşusu’nun düzenlenmesine severek izin vermişti. Böylece, Türk yarışçılık dünyasının en önemli klasik koşusu, 1927 yılından bu yana süregelecekti.

Mustafa Kemal’in atının kazandığı bir yarışı, atçılık dünyamızın ünlü isimlerinden Said Akson’un “Yarışçılık Anıları” kitabından öğreniyoruz:
“…Sosyete ve kordiplomatik yarışlarla alakalı idi. Fransa’dan gelen atlar içinde bir kısrak vardı. Bu Atatürk’ün atıydı. O sıra, Afgan Kralı Amanullah Han, Ankara’yı ziyarete gelmişti. Atatürk Amanullah Han’ı yarışlara getirdi. Atatürk’ün atı Algrette yarışlara katıldı. Primentole gibi kuvvetli bir rakiple karşılayacaktı. Algrette koşuyu kazandı. Amanullah Han çok memnun oldu ve Atatürk’ü hareketle tebrik etti. Algrette Fransa’da epey koşu kazanmış bir kısraktı, fakat tandonları zayıftı ve sene sonunda haraya çekildi. Ukko ile Alliance’in kızı olan Algrette, çok muvaffakiyetli bir damızlık oldu. Karacabey harasında Cumulus’ten doğurduğu Çankaya isimli ilk tayı, Atatürk o zamanlar Türk Konkur ekibinin as binicilerinden Saim Polatkan’a hediye etmiştir…”

Kaynaklar
                 -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                 -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
                 -   Pars Tuğlacı, Çağdaş Türkiye I-II, Cem Yayınevi.
                 -   Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder