15 Haziran 2011 Çarşamba

15 Haziran 2011



Bakırköy’ün Öncü Başhekimi
Ord.Prof. Mazhar Osman
 Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde akıl hastalarının tedavi edildiği Topbaşı Bimarhanesi (Hastanesi), hastaların iyi tedavi edilememesi ve ölüm oranların artması üzerine yeni bir yapılanma arayışına girer
Toptaşı Bimarhanesi Başhekimi Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman Uzman’ın öncülüğüyle, 1924 yılında, Bakırköy’deki kullanılmayan Reşadiye Kışlası’nın Akıl Hastanesi’ne dönüştürülmesi kararlaştırılır. 15 Haziran 1927’de Toptaşı Bimarhanesi kapatılarak, hastalar Ord. Prof Dr. Fahrettin Kerim Gökay tarafından yeni kurulan Bakırköy Emraz-ı Akliye Hastanesi’ne taşınır.
Hastanenin kurucu başhekimi Mazhar Osman Umsan 1884’te doğdu. 1904’te Askeri Tıbbiye’yi bitirerek yüzbaşı rütbesiyle hekimlik görevine başladı. 1908’de Almanya’ya giderek Münih ve Berlin üniversitelerinde nöroloji ve psikiyatri ihtisası yaptı. 1911’de Gülhane Askeri Hastanesi Emraz-ı Akliye Kliniği’nde görev aldı. Balkan Savaşı’nda gezici hastane başhekimi olarak Lüleburgaz ve Çatalca cephelerinde çalıştı. 1920’de Zeynep Kâmil Hastanesi’ne nakledilen Akıl ve Sinir Hastalıkları Bölümü şefliğine atandı. Deneysel psikoloji laboratuarları oluşturarak Türkiye’de nöro-psikiyatri dalının kurulmasına öncülük etti. 1927’de Bakırköy’de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ni kurarak uzun yıllar başhekimliğini yaptı. 1961 yılında vefat etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder