11 Haziran 2011 Cumartesi

11 Haziran 2011 Türk Milletine Canımı Vereceğim


Türk Milletine 
Canımı Vereceğim

10 Haziran 1933 günü Başbakan İnönü imzasıyla, Mustafa Kemal’in mal varlığını Cumhuriyet Halk Fırkası’na bağışlamasıyla ilgili yasa tasarısı TBMM’ne sunulmuştu. Tasarımın gerekçesinde özetle şöyle deniyordu.:.
“(…) Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin şahsiyetlerine saygı ve bağlılık nişanesi olmak üzere kendilerine hakikî ve hükmî birçok şahıslar tarafından emval ve emlâk hediye ve takdim edilmiştir.(…) Büyük Reisimiz (…) bu serveti Cumhuriyet Halk Fırkası’na vasiyet tarikile bırakmak arzusundadırlar.”
Ancak Mustafa Kemal, öncelikle mal varlığı içinde büyük yeri olan çiftliklerini Hazine’ye bağışlama kararı aldı. Ve tasarı, 12 Haziran 1933’te, “Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin Kanunu Medeninin 452. maddesi dahilindeki tasarrufları, mahfuz hisseler hakkındaki hükümlerden müstesna olup bütün mallarında muteberdir” hükmüyle Meclis’te yasalaştı.
Başbakan İnönü’nün konuşmasından sonra Meclis de, Mustafa Kemal’e teşekkürlerini bildirme kakarı aldı. Mustafa Kemal, 13 Haziran’da Meclis’e yanıt verirken, kısaca “Yapılan bir vazifedir” diyordu. İnönü’ye gönderdiği telgraf ise şöyleydi:
“Hatırlarsanız, Türk köylüsü Türk’ün efendisi olduğunu söyledim zamanı, Şimdi beni çok heyecana getiren hadise Türk köylüsüne naçizane olsa da ufak bir vazife yapmış olduğumdur. (…) Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk Milletine canımı vereceğim.”

Kaynaklar
                -   Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
                -   Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
                -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder