9 Haziran 2011 Perşembe

5 Haziran 2011 İkinci İnönü Savaşı


İkinci İnönü Savaşı

Birinci İnönü zaferinden sonra, Ankara Hükümeti’nin davet edildiği Londra Konferansı’nın bir sonuç vermemesi, Sevr projesini uygulamak için İtilaf Devletleri’ni yeni bir çabaya yöneltmiş ve bu amaçla yeniden teşvik edilen Yunan işgal ordusu, 23 Mart 1921’de Bursa’dan İnönü yönüne ilerlemeye başlamıştı.

Bu önemli savaşı, Mustafa Kemal’in Nutuk’undan okuyalım:
“Yunan ordusunun Bursa ve Uşak grupları, 23 Mart 1921 günü ileri harekâta geçtire. İsmet Paşa komutasında bulunan Batı Cephesi birlikleri, arz ettiğim gibi, Eskişehir’in kuzeybatısında yığınak yapmıştı. Karar, savaşı İnönü mevzilerinde kabul etmekti. Ona göre tedbir alınıyor ve hazırlıklar yapılıyordu. (…) 30 Mart günü şiddetli savaşlarla geçti. Bu savaşların da sonucu düşman lehine oldu.
Bundan sonra sıra bize geliyordu. İsmet Paşa, 31 Mart günü, karşı taarruza geçti ve düşmanı yenerek, 31 Mart–1 Nisan gecesi geri çekilmeye mecbur etti. Böylece, inkılâp tarihimizin bir sayfası, İkinci İnönü zaferiyle yazılmış oldu.”
Mustafa Kemal, devamında, “o günün duygularını tespit eden belgelerden” İsmet Paşa’nın 1 Nisan tarihli şu telgrafını okuyacaktı:
“Saat 18.30’da Metristepe’den gördüğüm durum: (…) Hamidiye yönünde karşılaşma ve faaliyet yok Bozüyük yanıyor. Düşman, binlerce ölüsüyle doldurduğu savaş meydanını silâhlarımıza terk etmiştir.
Batı Cephesi Komutanı İsmet”

Kaynaklar
                -   Atatürk’ün, Tamim, Telgraf ve Beyannameleri, AKDTYK.
                -   Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, AKDTYK.
                -   Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Doğumundan Ölümüne Kadar Kaynakçalı Atatürk Günlüğü, İş Bankası Yayınları.
                -   S. Eriş Ülger, Özgün Belgelerle Türkiye Cumhuriyeti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder