28 Haziran 2011 Salı

27 Haziran 2011 Milli Mücadele İçin Anadolu Yollarında



Milli Mücadele İçin Anadolu Yollarında

İstanbul Hükümeti, Atatürk’ün Anadolu’daki faaliyetlerini endişe ile takip etmekteydi. Atatürk, Samsun'a çıkışından itibaren bir ay geçmiş olmasına rağmen, bütün Anadolu’da orduyu ve halkı kendisine bağlamıştı. Yine bu sürede Atatürk, Anadolu’da Yunan işgali aleyhine mitingler yaptırmış ve düşmanlarla işbirliği yapan İstanbul Hükümeti’ne protesto telgrafları çekilmişti.
Artık İstanbul Hükümeti, Atatürk’ün Anadolu’daki varlığına tahammül edemezdi. Atatürk derhal geriye çağırmıştı. Atatürk, bu emre umarınca bu defa da Anadolu’ya tamimler yollanarak Atatürk’ün emirlerine hiçbir iradecinin uymaması istenmişti.
İstanbul Hükümeti’nin bu hareketleri, Anadolu’daki bazı menfi ruhlu kimselere cesaret vermişti ve bunlar, Atatürk aleyhine propagandaya girişmişlerdi.
Atatürk, Amasya’da bulunurken, Sivas’ta da birtakım aleyhte teşebbüslere geçildiğini haber aldı. Ve Atatürk, 26 Haziran’da Amasya’dan ayrılarak Tokat’a geldi. O geceyi Tokat’ta geçiren Atatürk, ertesi günü 27 Haziran 1919’da Tokat’tan ayrıldı ve yanı gün Sivas’a girdi.
Milli Mücadele’de Atatürk, bir yandan milli gayretleri ve kuvvetleri birleştirirken, diğer yandan, düşmanlarla, İstanbul Hükümeti ile ve Anadolu’daki menfi ruhlularla da mücadele etmekteydi. Türk İstiklal Savaşı’nın başarıya ulaştırılması kolay bir iş olmayacaktı. Fakat Atatürk için en kıymetli husus şuydu: Türk milletinin Milli Mücadele etrafında birleşmesi…

Kaynak
       -   Milli Mücadele Takvimi, Refik Korkut Ege Matbaası, 1963

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder