16 Temmuz 2011 Cumartesi

15 Temmuz 2011 I. Türk Tarih Kongresi


I. Türk Tarih Kongresi

Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin 2-11 Temmuz 1932 tarihinde düzenlendiği, Yusuf Akçura başkanlığındaki 1. Türk Tarih Kongresi, Türk Tarih Tezi’nin sunulmasıyla önem kazanmıştı. Bu tezinin iki temel amacı vardı:
Tarihi, Türk ulusunu odak alarak yazmakla Türk ulusal kimliğinin yaratılmasına katkıda bulunmak, bu şekilde Cumhuriyet’in temel amacı olan uludevlet yaratma sürecine tarihsel bir referans oluşturmak;
Türkler’in dünya uygarlıklarının gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu tezini kanıtlayarak Türkiye olgularca doğrulandığını göstermek.
Ülkenin bütün tarih araştırmacıları, öğretmenleri bu kongreye katılmışlardı. Çoğunlukla çalışmaları gece de devam eden ve on gün süren bu kongre, başta Sovyetler Birliği olmak üzere, İngiltere, Almanya ve Fransa tarafından da ilgiyle izlendi, bilgiler alınar8ak değerlendirmeler yapıldı.
İlgilenenler arasında, ABD İstanbul Konsolosu Charles H. Sherill de vardı. Ve ABD Dışişleri’ne sunduğu raporda şunlar okunuyordu:
“…Bu toplantının amacı, Türkiye’nin karışık fikirlere sahip tarih ve dil hocalarını bir düzene sokmak, onlara iyi bir uyum verip, hükümetin ideolojisini, konser sahnesinde doğru olarak sergileyecek birer enstrümana dönüştürmekti. Tarihin birçok inkılâpçı fikirleri açıklanmış ve bunlar, kongrenin inkılâpçı, ihtilalcı ruhuna uygun düşmüştür.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder